Printre multele efecte negative ale corupției se numără și acela că ea îi descurajează de la bun început de drum pe tinerii întreprinzători, confruntați devreme cu birocrația, mita sau abuzul de putere. Este una din concluziile discuțiilor organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Your browser doesn’t support HTML5
Victor Verejan locuiește în Căușeni, iar de aproape doi ani conduce o mică afacere, mai exact o curățătorie. El a pornit afacerea după ce, mai mulți ani la rând, a muncit în Italia și Rusia. Experiența sa nu difera prea mult de poveștile altor întreprinzători începători care, până își văd visul împlinit, trec prin teascurile birocrației care are atuul eliberării de certificate și autorizații. Anume în această perioadă, spune Victor Verejan, apar cele mai multe cazuri de corupție:
„Nu-mi place contractul tău, le spun să-mi arate un exemplu cum ar trebuie să fie contractul bun, iar ei spun că nu știu. Pot să am un model de contract luat de la o instituție de stat, și când îl duc la altă structură, mi se spune că actul nu este bun. [...] La toți prietenii mei antreprenori le-am spus problemele cu care mă confruntam, toți mi-au zis suma, acesta o să ia 100, acesta o să ia 300 etc. Eu le-am spus, oameni buni eu nu pentru asta lucrez. A durat ceva timp, de la zece zile în cât trebuia să fie rezolvate problemele mele, la 40-50 de zile, dar oricum am reușit și gratuit.”
Europa Liberă: Deci se poate totuși să se evite încurajarea acestui fenomen al corupției?
„Desigur, pur și simplu trebuie să ai răbdare, să intri la ei în fiecare zi, până nu o să se sature de tine, și ei înțeleg că nu au încotro, și ei fac. [...] La momentul actual răbdarea se cam termină, nu vreau să mă întorc înapoi peste hotare, îmi este bine acasă, vreau aici să fiu gospodar, dar răbdarea se termină.”
Din cauza ambiguității legislative, și care lasă loc de interpretări pentru fiecare funcționar în parte, legea de cele mai multe ori este în defavoarea micilor întreprinzători, a sugerat în cadrul atelierului Vlad Shuleansky, coproprietar al unui restaurant din Chișinău. Acesta crede că anume din cauza cadrului legal imperfect, orice afacere poate fi închisă de autoritățile care, potrivit lui, abuzează de cele mai multe ori de aceste neclarități legislative:
„Omul care plătește mită, el își protejează afacerea. În spatele acestei afaceri, pe lângă bani sunt și oameni care primesc salarii. Și dacă pe noi ne pui într-o astfel de situație, noi trebuie să ne protejăm ceea ce este al nostru. Ăsta este business-ul tău, iar când cineva vine să-ți ia ceva ce pentru tine este important, noi protejăm cum putem, din păcate asta-i mita.”
Potrivit expertului în politici de reformare a administrației publice Ruslan Codreanu, problema corupției pornește mai degrabă de la factorul uman, decât de la cadrul legislativ imperfect:
„Cu regret constat că sunt anumite piedici artificiale puse de anumiți angajați ai instituțiilor de stat. Chiar dacă cadrul legal este mai mult sau mai puțin bun, totul se limitează la factorul uman, și subiectivismul persoanei care implementează legea, de ochi frumoși, sau de cât de lustruiți sunt pantofii, atunci ea poate decide și valoarea taxei oficiale sau neoficiale pe care o percepe ori aceste fenomene trebuie combătute.”
De cealaltă parte, funcționarii publici au declarat că salariile mici este unul dintre motivele care favorizează, de cele mai multe ori, corupția. Despre alte concluzii ale atelierului, vorbește expertul Ruslan Codreanu:
„Fiecare are poziția lui, și fiecare are dreptate, dar lipsește undeva dialogul și viziunea de mijloc, că uite întradevăr este o problemă și hai să unim eforturile tuturor părților interesante ca să venim cu o soluție comună. Constatăm că în rapoartele oficiale, Moldova progresează, dar când discuți cu oamenii reali în teren, vezi că situația pentru ei nu s-a îmbunătățit, percepția omului cu privire la fenomenul corupției rămâne la fel, că funcționarii sunt corupți. De cealaltă parte, funcționarii spun că așa este sistemul, așa este cadrul legal.”
Sugestiile formulate în cadrul atelierului urmează a fi folosite de către experții Institutului pentru Politici și Reforme Europene pentru elaborarea, până la sfârșitul anului, a unui set de amendamente la legile în vigoare.