Investiții noi la Centrala atomo-electrică de la Kozlodui

Centrala de la Kozlodui

Bulgaria va construi un depozit pentru deșeuri nucleare ce va permite urgentarea lucrărilor de scoatere definitivă din funcțiune a celor patru reactoare mai vechi.

Bulgaria va construi în zona centralei atomoelectrice „Kozlodui” un depozit pentru deșeuri nucleare ce va permite urgentarea lucrărilor de scoatere definitivă din funcțiune a celor patru reactoare mai vechi cu o putere de 440 de MW oprite la cererea Uniunii Europene.

Your browser doesn’t support HTML5

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)

Depozitul care va avea la baza tehnologia stocării uscate, va fi realizat de un consorțiu germano-bulgar în următorii cinci ani. Valoarea proiectului este de 73 de milioane de euro. Banii vor veni din Fondul internațional „Kozlodui” constituit din compensațiile europene pentru închiderea primelor patru reactoare de 440 de MW.

Contractul a fost semnat între compania de stat „Deșeuri radioactive” și consorțiul format din compania germană „Nukem Technologies” și patru companii bulgare.

Primul modul al depozitului va deveni funcțional în 2021. Acolo nu vor fi stocate deșeuri și combustibil nuclear uzat din terțe țări, au anunțat din Ministerul energeticii.

Proiectul va accelera procesul de scoaterea definitivă din funcțiune a celor patru reactoare oprite înainte de aderarea Bulgariei la Uniunea Europeană.

Controlul va fi exercitat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și de experți ai Comisiei europene.

Deșeurile nucleare vor fi împachetate în cuburi din beton armat. Capacitatea depozitului, ce va fi situat în zona cu control permanent a centralei, va fi de 138 000 m.c.

Agenția de reglementare în activitățile nucleare a emis o licență pe zece ani pentru exploatarea viitorului depozit. După 50 de ani casetele cu deșeuri nucleare vor trebui stocate într-un alt depozit ce urmează a fi construit.

Din cauza amânării de mai multe ori a construirii depozitului, în urmă acțiunilor organizațiilor ecologiste, valoarea investiției a crescut de la 48 la 73 de milioane de euro.

Urmează a fi realizat și un depozit pentru păstrarea deșeurilor nucleare ce rezultă din blocurile energetice 5 și 6. 180 de tone de deșeuri nucleare cu grad înalt de radioactivitate trebuie readuse înapoi din Rusia. Din lipsa de bani Centrala atomo-electrică nu mai trimite în aceasta țară combustibilul uzat.

Până acum scoaterea din funcțiune a reactoarelor mici a costat Bulgariei 200 de milioane de euro. Încă 100 de milioane va costa tăierea reactoarelor. Operațiunea va demara în 2019. O parte din echipamentele nenucleare au fost vândute Ungariei care le folosește la centrala sa „Paks” cu același tip de reactoare, VVER 440.