Newsfront, un instrument media în războiul hibrid al Rusiei

Konstantin Knîrik în documentarul TV ARD

Redactorul şef al agenţiei Newsfront, Constantin Knîrik, un discipol al extremistului naţional-fundamentalist, Alexandr Dughin.

În ultima vreme se vorbeşte tot mai des despre un război informaţional pe care Rusia l-a declanşat contra Occidentului. Inclusiv în Raportul pe anul 2015 (pp. 254-255) al Oficiului Federal pentru Apărarea Constituţiei (Verfassungsschutz – precum se numeşte serviciul german de informaţii interne) se atrage atenţia asupra unor noi forme de confruntare, ghidate pe cale electronică de către Moscova. Propaganda media are, în acest context, un rol cheie. Pe lîngă o serie de platforme electronice ca, de pildă, Sputnik, un imens aparat de dezinformare răspîndeşte ştiri prin intermediul unor reţele de socializare (ca Facebook sau Twitter).

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondența zilei de la Berlin cu William Totok

Televiziunea publică germană, ARD, a difuzat marţi un nou material documentar despre agenţia de presă Newsfront care răspîndeşte ştiri, articole şi comentarii în mai multe limbi, rusă, engleză, germană, bulgară sau sîrbă. Agenţia de presă îşi are sediul în regiunile separatiste din Ucraina răsăriteană. Germania se află în vizorul agenţiei Newsfront, fiind considerată cea mai influentă ţară din UE, cu un public ţintă căruia trebuie să i se ofere anumite informaţii manipulate.

Documentarul difuzat demonstrează că, în esenţă, Newsfront nu transmite nimic altceva decît propagandă unilaterală, deghizată într-un limbaj mai mult sau mai puţin obiectiv. Un fost colaborator al agenţiei, care de teama unor repercusiuni nu dorea să-şi dezvăluie identitatea, a declarat că cei care lucrează la Newsfront trebuie se consideră „luptători pe frontul unui război al informaţiilor“.

Constantin Knîrik, redactorul şef al agenţiei Newsfront, confirmă afimaţiile fostului colaborator. Pe de altă parte, el contracarează în stil conspiraţionist. În interviul acordat realizatorilor docomentarului, Knîrik susţine că ceea ce ei pregătesc să difuzeze la televizor a fost avizat de către „consilieri CIA“ care le-au spus ce este bun şi ce este rău“.

Avînd în vedere aceste afirmaţii (cît şi cele ale unor demnitari proruşi din Ucraina de răsărit care au calificat Newsfront ca „resursa“ lor de răspîndire a unor informaţii), Christian Mihr de la organizaţia Reporteri fără frontiere este de părere că ele sînt o dovadă pentru dispariţia mass-mediei independente din estul Ucrainei şi din Crimeea.

Coordonatorul principal al agenţiei Newsfront, Constantin Knîrik, este, potrivit ARD, un adept al mişcării euro-asiatice.

Alexandr Dughin în documentarul televiziunii ARD

Ideea principală a acestei mişcări, expusă de ultranaţionalistul rus Alexandr Dughin, este crearea unui puteri transcontinentale dominate de Rusia. Dughin, afirmă autorii documentarului, este şi coordonatorul propagandei ruse pentru străinătate. Între timp, el a reuşit să-şi creeze o reţea în toată Europa prin care se răspîndeşte ideologia euro-asiatică. Dughin a fost cel care a cerut în 2014 asasinarea guvernului ucrainean.

Redactorul şef al lui Newsfront apare pe pagina de internet al lui Dughin ca principalul coordonator al mişcării euro-asiatice de tineret. Discipolul lui Dughin, Constantin Knîrik, a şi cîştigat o victorie prin Newsfront care domină astăzi peisajul media din Ucraina răsăriteană.