Comitetul Olimpic Internațional a refuzat să interzică participarea echipei Rusiei la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro

Comitetul Internațional Olimpic a decis astăzi să nu impună o interdicție totală participării echipei Rusiei la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, transmițînd federațiilor sportive individuale ale lumii responsabilitatea de a hotărî dacă atleții ruși pot intra în competiție.

Decizia, anunțată după o reuniune de trei ore a conducerii executive a Comitetului Olimpic, vine cu numai două săptămîni înaintea deschiderii Jocurilor Olimpice la 5 august. „Am decis să echilibrăm responsabilitatea colectivă și justiția individuală la care are dreptul fiecare ființă umană și atlet”, a spus Thomas Bach, președintele CIO. Comitetul a respins astfel cererile venite din partea Agenției Mondiale Anti-Dopaj și a zeci de alte organisme care se opun dopajului de a exclude întreaga echipă olimpică rusă de la JO, ca o consecință a acuzării Rusiei de susținere statală a înșelăciunii.

„Un atlet nu trebuie să sufere și nu ar trebui sancționat pentru un sistem în care el nu a fost implicat”, le-a declarat Bach reporterilor, citat de Associated Press, la o conferință de presă după reuniunea CIO de astăzi. Comitetul a precizat că Rusia nu va putea trimite la Olimpiadă nici un atlet care a fost deja sancționat pentru dopaj și că vor fi admiși numai acei atleți ruși care îndeplinesc condițiile de participare puse celor 28 de federații internaționale.