Bulgaria nu mai știe ce să facă cu cele două reactoare rusești de 1000 de MW destinate centralei atomoelectrice „Belene” la care primul guvern Borisov a renunțat în urmă cu patru ani. Sofia a fost obligată de Tribunalul de arbitraj de la Paris să plătească concernului „Atomstroiexport” 550 de milioane de euro în schimbul reactoarelor fabricate.
Your browser doesn’t support HTML5
Primul ministru Boiko Borisov a încercat fără succes să „scape” de reactoarele nedorite oferindu-le Iranului, care intenționează să extindă centrala „Busher” construită cu echipament rusesc. El a aterizat la Teheran în compania ministrului energeticii, Temenujka Petkova. Liderii iranieni au declarat că nu doresc reactoare mână a doua, dar că vor putea accepta o parte din echipamentele nenucleare destinate centralei de la Belene.
În aceste condiții reluarea proiectului a revenit în actualitate. Bulgaria însă nu dispune de cele 5-6 miliarde euro pentru continuarea construcției pe malul Dunării. Borisov a relansat ideea privatizării societății de stat „Belene”. Miniștrii finanțelor și energeticii au vorbit despre existența unor potențiali investitori dispuși să plătească peste 1,5 miliarde euro pentru echipamentele produse și lucrările făcute începând de anii '80.
Partidul socialist, fost comunist, a introdus în Parlament propunerea privind anularea hotărârii din 2012 privind oprirea proiectului. Socialiștii însă doresc ca statul să mențină controlul asupra viitoarei centrale. Ei nu exlud nici varianta realizării proiectului de Compania energetică națională (NEK) scufundată în datorii.
Împotriva realizării sub orice forma a centralei se declară partenerii lui Borisov în coaliția de guvernământ – Blocul patriotic și Blocul reformator de dreaptă. Liderul reformatorilor, Martin Dimitrov, a declarat că Bulgaria nu are nevoie de cele 2 000 de MW capacități noi în condițiile în care jumătate din capacitățile existente sunt nefolosite.
Un alt argument anti-Belene – centrala este situată într-o zona de înaltă seismicitate.
Ideea reluării proiectului prin atragerea unui investitor strategic poate fi blocată prin includerea concernului „Rosatom” pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene după ce aceasta a livrat echipamente pentru construcția în Crimeea a unei centrale pe gaze.
Compania „Atomstroiexport” care face parte din holdingul „Rosatom” a câștigat la Curtea de Arbitraj Internațional de la Paris dosarul împotriva Companiei bulgare de electricitate. În afară celor 550 de milioane de euro – costul echipamentelor produse – Bulgaria plătește zilnic 170 000 de euro dobândă.