Fost deputat în legislativul de la Chișinău între anii 1990 și 1998; vicepreședinte al Parlamentului în anul 1994, fost vicepremier, Nicolae Andronic este de părere că în cei 25 de ani de independență guvernanții au facut prea puțin ca țara să scape de sărăcie si separatism.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Pe parcursul acestui pătrar de veac de independență, lumea zice că se discută despre aceleași probleme: sărăcie, corupție, mafie. De ce Moldova nu poate să soluționeze aceste probleme?
Nicolae Andronic: „Noi suntem ceea ce am votat în anii aceștia. Nu am evoluat. Stăm numai „acasă” și ne gândim cum ar fi fost mai bine.”
Europa Liberă: Dar și guvernanții își asumă niște responsabilități, fac niște promisiuni, ca, după aceea, cum zic alegătorii, să uite de aceste făgăduieli și să se ocupe, mai degrabă, de interesul personal, de interesul partidului. De ce nu s-a pus în capul mesei interesul cetățeanului și al statului?
Nicolae Andronic: „Așa este. Timp de acești 25 de ani, nici populația nu a fost pregătită să discute, de exemplu, despre impozite, probleme sociale, pensii, salarii.”
Europa Liberă: Cum nu se discută, domnule Andronic? Despre salariu în plic se discută, despre economia tenebră se discută.
Nicolae Andronic: „Doar în campanii electorale. Dar discuțiile se reduc la: trebuie să alungăm acești bandiți (ca să vină alții), suntem cu românii ori suntem cu rușii. Dacă mergi într-un sat, la întâlnirile cu alegătorii, ei adorm la întâlniri când discuți cu dânșii.”
Europa Liberă: Și cum îi trezești? Și ce faci să nu adoarmă?
Nicolae Andronic: „Dar nu-i mai trezești! Cel mai regretabil e că, dacă trec doi-trei ani și electoratul vede că a greșit, nu încearcă să își recunoască și vina sa. Aceasta este problema noastră, a tuturor, că noi nu analizăm promisiunile. Ați văzut pe cineva dintre alegători să se ridice, să iasă cu programul partidului venit la întâlnire și să spună: „Iată, voi nu ați îndeplinit promisiunea asta, aceea etc.”? Nu. Vin și spun că: „Acela e bandit”, „Acela e banditʾ.”
Europa Liberă: Pentru că s-a votat persoana, liderul, partidul și nu programul.
Nicolae Andronic: „Aceasta e problema. Și, când văd niște intelectuali, la toate emisiunile, în toată seara: „Acela e bandit”, „Acela e bandit”, de-acum displac toate acestea.”
Europa Liberă: Dar oligarhia s-a făcut prezentă în acești 25 de ani în Republica Moldova?
Nicolae Andronic: „Da, s-a făcut prezentă. Să nu uităm că ne-am rupt de la Uniunea Sovietică, dar am făcut și niște lucruri frumoase în anii ʾ90. Eu socot că reforma de drept din ʾ94 a fost făcută foarte corect. Nu am văzut nici judecători, nici cetățeni care să se revolte în legătură cu acțiunile lui Voronin, când a luat și a lichidat acea reformă. Și astăzi, în 2016, se vorbește tot despre aceeași, despre sistemul de patru trepte, se vorbește despre Curtea Supremă de Justiție, se vorbește exact despre ce am făcut noi în ʾ94. Am făcut județe în ʾ99, am lămurit la cetățeni că „aceasta se face în beneficiul dumneavoastră”. Pentru aceste raioane din buget sunt cheltuite sume colosale pentru întreținerea administrației publice locale, le spuneam că de aceea mai bine le dăm oamenilor în sate acești bani.”
Europa Liberă: Administrației publice de nivelul unu și doi.
Nicolae Andronic: „Mai bine să le dăm oamenilor în sate acești bani să dezvolte comunele. Nu. Lumea a acceptat tot ce a făcut atunci președintele Voronin, când a lichidat acele județe. Oamenii aveau nevoie să poată merge să se plângă, așa au spus ei, că au nevoie să se ducă la raion să se mai plângă acolo. E de mirare că și organismele internaționale și donatorii, care ne-au presat pe noi în ’99 să facem acest pas, au tăcut, nu au spus nimic guvernării de atunci. Și suntem unde suntem. Or, în toate campaniile acestea electorale ne-am învăţat pe toţi să-i măscărim şi nu putem pescui din această multitudine a politicului, a oamenilor care participă în politic nişte persoane care au demonstrat că au făcut ceva în această viaţă.”
Europa Liberă: Dacă ar fi fost o lege a lustraţiei, rândurile politicienilor erau mai curate?
Nicolae Andronic: „În anii ’90 aveau să fie mai curate. Să vorbim despre legea lustraţiei e foarte târziu. Acum sunt cu totul alte metode.”
Europa Liberă: Şi nu ar avea niciun impact?
Nicolae Andronic: „Acum sunt cu totul alte metode, politicienii noştri sunt atraşi în diferite sfere, cum ar fi organele speciale din alte ţări. Şi noi avem cu totul altă situaţie. Trebuie să constatăm că în această ţară nu este o consecutivitate a lucrurilor bune făcute, a stimei faţă de cei care au fost şi au făcut nişte lucruri. Se spune că trebuie să vină tinerii. Eu nu am nimic contra la aceasta, dar trebuie să vină la putere şi nişte oameni care ştiu cum se conduce un stat.
O parte a societăţii a negat existenţa acestui stat, altă parte a spus că el trebuie să revină în Uniunea Sovietică. Şi atunci despre ce consolidare a societăţii, despre ce programe vorbim, dacă orice ai face este negat? Eu cred că a venit timpul să ne spunem cinstit unul altuia ce facem cu acest stat. Dacă îl construim mai departe, atunci se ştie cum trebuie de construit şi poate fi construit. Ce facem cu această gaură neagră cum este Transnistria?”
Europa Liberă: Ea continuă să fie o gaură neagră?
Nicolae Andronic: „Da, ea continuă să fie o gaură neagră.”
Europa Liberă: De ce? Nu mai este trafic de armament, nu mai este contrabandă de mărfuri.
Nicolae Andronic: „Da, acum nu mai este. Dar nu se ştie pe cât e de durabilă această poziţie a Ucrainei, pe cât sunt de implicaţi şi alţi factori geopolitici în această zonă.”
Europa Liberă: Dumneavoastră aveţi încredere în viitorul acestui stat?
Nicolae Andronic: „Dacă cetăţeanul va vota nişte omeni care au făcut ceva, eu am încredere în acest stat. Dacă nu, statul va fi ţinut pe linia de plutire chiar din interese geopolitice.”
Europa Liberă: Cunoaşteţi bine mentalitatea politicienilor ruşi. De fapt, ce vrea Rusia de la Republica Moldova?
Nicolae Andronic: „Pe mine mă interesează ce fac politicienii noştri ca ruşii să-şi pună pofta în cui.”
Europa Liberă: Dar ce ar trebui să facă?
Nicolae Andronic: „Să devenim o ţară economic puternică, în sensul că oamenii să aibă un nivel decent de viaţă, să nu se ducă la lucru în Rusia şi acolo să fie îndobitociţi de programe televizate, de radiouri ş.a.m.d. şi de toate glumele acestea pe seama moldovenilor care sunt la lucru în Rusia. Adică, trebuie să formăm locuri de muncă aici, trebuie să asigurăm un nivel de trai decent, ca omul să ţină la ţara lui. Dar aşa, marea parte a populaţiei nu ţine, nici nu crede în acest stat.”
Europa Liberă: Ruşii îşi vor retrage armata de pe teritoriul Republicii Moldova?
Nicolae Andronic: „Numai în condiţiile când vom avea noi nişte poziţii foarte serioase şi ne vom putea organiza, chiar cu ajutorul celor care ne susţin în organismele internaţionale, ne vom arăta demnitatea noastră.”
Europa Liberă: Şi ce trebuie să facă guvernarea de la Chişinău, în cadrul acestor organisme internaţionale?
Nicolae Andronic: „Foarte clar să-şi spună poziţia în toată ziua, trebuie să ceară, de exemplu, prin vocea celor mai tari retragerea acestei armate. Noi avem o şansă fericită acum, de când e guvernarea lui Poroşenko, nu poţi să nu observi că au fost închise vămile pentru transnistreni. Acesta e meritul diplomaţiei moldoveneşti care încearcă să soluţioneze aceste probleme.
Am spus-o şi unor ucraineni, demnitari înalţi, că, dacă ei începeau a vedea Moldova ca un stat, dar nu a-l susţine pe Smirnov şi toată guvernarea, noi demult hotăram problema transnistreană. Şi acum revin la ideea că e săracă partea stângă a Nistrului şi ne unim cu o sărăcie și mai mare. Aţi văzut vreun plan economic la guvern de unificare?”
Europa Liberă: A promis domnul Candu că în zilele cele mai apropiate va exista un proiect de statut pentru regiunea transnistreană.
Nicolae Andronic: „Noi avem, mi se pare, vreo patru proiecte de statut. Eu voi crede într-un statut nu atunci când va fi scris că liderul cutare din Transnistria are dreptul să pună problema în Parlamentul Moldovei sau să anunţe veto. Eu voi crede în realitatea acestor planuri, care nu sunt făcute pentru germani, pentru americani, atunci când starea populaţiei va fi mult mai bună, când salariile vor fi bune.
Or, elaborarea tuturor acestor documente care ar permite, mai ales în condiţiile acestea, să se instaleze în Parlamentul Moldovei un vot, trebuie să recunoaştem, pro-rus, că altfel nu ar fi, cât din partea găgăuzilor, ale căror produse sunt cumpărate de Moscova, atât şi ale transnistrenilor, ar fi mult mai nefastă decât soluţionarea în întregime a acestei probleme, la momentul actual. De aceea şi am spus că trebuie să ne decidem, odată şi odată, dacă avem nevoie de această zonă ori nu avem.
Şi să o spunem deschis: istoric acest pământ nu a fost în componenţa Moldovei. Anume această bucată de pământ serveşte pentru ruşi ca o posibilitate de a manevra şi a juca în teritoriul acesta. Orice socialist şi comunist a visat întotdeauna că Transnistria va ieşi la vot şi îi va da o majoritate constituţională în Parlament, şi ei vor schimba vectorul extern, ori alţii au vorbit despre statutul Transnistriei numai că este acest proces de negocieri şi trebuie să raportăm ceva Occidentului.”
Europa Liberă: Dar şansele cele mai mari cărui viitor al Moldovei le acordaţi? Celui ca Moldova să se apropie de Uniunea Euroasiatică condusă de Rusia lui Putin, ca Moldova să ajungă membru în UE sau ca Moldova să falimenteze ca stat?
Nicolae Andronic: „Trebuie să judecăm realist, este o parte care spune că, dacă ne vom uni cu România, va fi foarte bine. Nimeni nu va permite astăzi o unire deschisă şi vădită. Aceasta înseamnă nişte mişcări foarte serioase tectonice, în general, în Europa. Şi de aceea va fi permisă o apropiere foarte mare, va fi permisă colaborarea cu România, dar formalităţile să fie lăsate pe mai târziu. Or, astăzi problema unirii pe nimeni nu sperie. Dar noi, iarăşi, trebuie să ne punem întrebarea cum va influenţa această unire asupra situaţiei cetăţenilor din România, asupra pensiilor, salariilor ş.a.m.d. Că tare nu aş vrea să fim noi vinovaţi că s-au diminuat pensiile dintr-o parte sau alta.”
Europa Liberă: Apropierea de Uniunea Euroasiatică e realistă?
Nicolae Andronic: „Astăzi se vorbeşte că parcă Moldova s-ar fi dus înspre Uniunea Europeană. Dar Rusia a nimerit şi ea într-o capcană, şi mi se pare că de lungă durată. Or, ar fi bine ca noi să putem depăşi această cloacă internă și Ucraina să aibă hotarul cu noi transparent, ca să adere şi ea la Uniunea Europeană. Astfel, situaţia pentru Moscova ar fi o tragedie. Nu mă bucur, dar ar fi o tragedie.
Pe de altă parte, această urgie că în toată ziua la televizor se vorbeşte numai despre armament nou în Rusia, despre atragerea tinerilor în educaţia patriotică, în «ЗарниÏца» ş.a.m.d. demonstrează că Rusia nu doreşte linişte şi pace la hotarele pe care le are și întotdeauna va căuta nişte zone tampon. Şi chiar dacă le-am declara prietenie, numaidecât ei vor fi cu dorinţa de a instala aici limba rusă, de a-și instala obiceiurile şi multe alte lucruri.”
Europa Liberă: Sunteţi mândru că sunteţi cetăţean al Republicii Moldova?
Nicolae Andronic: „Da, sunt mândru. Dar sunt mândru că sunt şi cetăţean al României. Mândria aceasta pentru Republica Moldova apare pentru lucrurile pe care le-am făcut, lucrând şi la proiectul legii cu privire la limbile vorbite, fiind preşedintele Comisiei pentru reformă judiciară şi de drept, pentru reforma teritorială, fiind autor de proiecte de legi. Mă mândresc. Nu vrei să te poarte în braţe cineva, însă republica aceasta e atât de mică şi ştim cine e cu „pufuşor pe botişor”, dar când iese la televizor el e cel mai mare erou şi cel mai curat. Ar fi foarte bine dacă s-ar mai tempera aceste spirite şi am încerca să găsim cetăţenii care nu numai vorbesc, dar care pot lucra.”