15 ianuarie 1991 - Reacția Chișinăului la evenimentele din țările baltice

Vilnius, 13 ianuarie 1991 (Foto: Eugeny Kondakov)

Materiale extrase din arhiva Institutului Hoover de la Universitatea Stanford, California, de istoricul Sergiu Musteață

Fragment din „Programul politic” din 15.01.1991, editor: Mircea Vasiliu

Document din arhivele legate de Moldova în 1991 de la Hoover Institution (Foto: Sergiu Musteață).

Presa moldovenească din 15 ianuarie publică declarația Prezidiului parlamentului Republicii Moldova în legătură cu situația din Lituania. Declarația a fost adoptată unanim la sesiunea Prezidiului din 14 ianuarie. (n.r. - în încercarea de a înăbuşi independenţa Lituaniei, trupele sovietice au ucis 14 civili, luând cu asalt turnul televiziunii din Vilnius, în ianuarie 1991).

Prezidiul Sovietul Suprem al Republicii Moldova califică acțiunile armate din Lituania drept o intervenție militară, un atentat grosolan la independența statului lituanian și la aspirațiile spre suveranitate și independența ale celorlalte republici unionale. Nu există nici un motiv care ar putea justifica introducerea trupelor militare pe teritoriul Lituaniei pentru susținerea unui organ nereprezentativ și nelegitim, contra organului suprem legal al puterii de stat a republicii și contra populației civile neînarmate.

Prezidiul Sovietului Suprem al Moldovei condamnă acțiunile anti-constituționale ale conducerii URSS care s-a făcut vinovată de masacrarea unor oameni pașnici în Lituania, și cere retragerea și inițierea neîntârziată din această republică a trupelor aeropurtate și inițierea unei anchete de către organe de investigare ale unor părți neutre.

Ne adresăm președintelui URSS, Sovietului Suprem al URSS să pună de urgență capăt folosirii forțelor militare sovietice dislocate pe teritoriul Lituaniei și în alte republici în scopul susținerii unor organe ne-legale formate de forțe reacționare antinaționale.

Dispoziția conducerii URSS de a disloca trupe aeropurtate pe teritoriile a șapte republici pentru înrolarea forțată a tinerilor în armata sovietică are de fapt scopul de a înăbuși procesele de democratizare și renaștere națională a popoarelor din URSS.

În aceste zile de grea cumpănă pentru poporul Lituaniei, ne reafirmăm atașamentul față de aspirațiile acestui popor frate și ne declarăm solidari cu Consiliul Suprem al Republicii Lituania.

Facem apel către poporul Moldovei, către organizațiile politice, profesionale și culturale să fie gata de a da o ripostă hotărâtă oricăror încercări instigatoare. Atragem atenția grupărilor care vor să submineze statul suveran Moldova prin acțiuni anti-constituționale că vom lua toate măsurile pentru a curma orice acțiune de acest fel.

Îi chem pe militarii din unitățile armatei sovietice să nu se lase antrenați în acțiuni anti-constituționale, să nu apere ambițiile forțelor reacționare, ci să se gândească la familiile lor și la interesele popoarelor care au pășit pe calea libertății și a democrației.

Prezidiul Sovietului Suprem al Republicii Moldova

Chișinău 14 ianuarie 1991.

Informație suplimentară:

Prezidiul parlamentului Republicii Moldova a desemnat o delegație formată din Valeriu Pușcașu, Vasile Nedelciuc și Valeriu Matei, pe care a trimis-o imediat la Vilnius cu misiunea de a exprima susținerea morală din partea poporului Moldovei și de a asigura legătura directă cu Consiliul Suprem al Lituaniei și cu președintele Vytautas Landsbergis.

Document din arhivele legate de Moldova în 1991 de la Hoover Institution (Foto: Sergiu Musteață).

Document din arhivele legate de Moldova în 1991 de la Hoover Institution (Foto: Sergiu Musteață).