Libia și raidurile aeriene americane

Tiruri de artilerie împotriva pozițiilor ISIS lîngă Sirta

Experți internaționali arată că Libia este în prezent cel de-al doilea centru de concentrare ISIS, dupa cele din Siria si Irak.

Ofensiva aeriană americană în Libia. Despre contextul în care se desfășoară o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Statele Unite si-au extins ofensiva aeriana impotriva gruparii Statul Islamic, in Libia, atacind regiunea de coastă Sirta. Un purtator de cuvint al Ministerului American al Apararii a spus ca acesta este inceputul unei campanii aeriene in Libia, care ar putea dura o intreaga luna, conform estimarilor initiale. Atacurile sint la solicitarea guvernului libian de acord national, care – a spus purtatorul de cuvint al Pentagonului – are nevoie de ajutor pentru a dizloca ISIS din zonele pe care le controleaza in Libia.

Peter Cook a spus ca fortele guvernamentale libiene au obtinut succese impotriva ISIS si ca raidurile aeriene americane vor consolida aceste reusite. Oficialitatea americana a adaugat ca Statele Unite si comunitatea internationala sprijina eforturile guvernului libian de a stabiliza situatia din tara si a restabili securitate.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondența zilei de la Washington

Experti internationali arata ca Libia este in prezent cel de-al doilea centru de concentrare ISIS, dupa cel din Siria si Irak. La Casa Alba, presedintele Obama a spus ca autorizat atacurile la cererea ministrului apararii, Ash Carter. Purtatorul de cuvint al Casei Albe, Eric Schultz, a declarat ca acest ordin face parte din politica generala a administratiei menita sa impiedice ISIS sa se regrupeze si sa creeze baze de actiuni in diverse tari.

Faptul ca extremisti profita de situatia incerta din Libia pentru a se organiza este cu-atit mai serios cu cit Libia este aproape de Europa, existind riscul unui nou val de refugiati. In plus, asa cum a spus de curind directorul CIA, ISIS isi intareste influenta in Africa si planuieste de acolo atacuri in regiune si in Europa. Deocamdata sa stie ca ISIS a destabilizat regiunea Sirta, circa 80 de mii de rezidenti fiind nevoiti sa plece.