Costurile de zece milioane de euro vor fi acoperite din fonduri europene, prin intermediul guvernului României. Anunțul a fost făcut sâmbătă, după o întrevedere la București dintre Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din România și Mihail Harabagiu, șeful Serviciului pentru Situații Excepționale din Republica Moldova. Cum a ajuns SMURD să activeze în Republica Moldova? Relatează Natalia Sergheev.
Your browser doesn’t support HTML5
Elicopterul SMURD a transportat primul pacient din Republica Moldova peste Prut în septembrie anul trecut, astfel fiind pus în aplicare acordul transfrontalier cu România în domeniul situațiilor de urgență. Protocolul semnat în 2014 presupune: „intervenție comună în cazul urgențelor medicale, cu mijloace terestre și aeriene, în situații care pun în pericol viața și sănătatea omului”. În tot acest timp, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, cunoscut ca SMURD, a realizat peste 8 mii de intervenții și 23 de intervenții aeromedicale.
Ofițerul de presă al Serviciului Protecției Civile, Liliana Pușcașu:
„Vorbim de două instituții foarte importante care nu concurează, dar conlucrează: e vorba de Ministerul Afacerilor Interne prin intermediul Serviciului Situații Excepționale din Republica Moldova, dar și Ministerul Sănătății din RM, dacă vorbim de SMURD-ul național. Mai vorbim de două guverne foarte importante care realizează acest acord, Guvernul RM și guvernul României. Dacă vorbim de SMURD-ul transfrontalier, la necesitate poate solicita și asistența RM, întrucât avem în Cahul și în Bălți serviciul mobil de reanimare și descarcerare. Respectiv, în apropierea frontierelor se poate interveni pentru acordarea primului ajutor calificat. În primul rând, vorbim de un acord reciproc de asistență medicală.”
De pe urma proiectului SMURD 2, Republica Moldova va beneficia de zece ambulanțe, patru autospeciale de descarcerare, patru piste pentru elicoptere și două departamente de urgență. În România va fi creat și un centru de instruire pentru specialiști de pe ambele maluri ale Prutului. Proiectul urmează să fie implementat până în anul 2020.
Iată ce a spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență al României, Raed Arafat, la un briefing de presă din 6 august:
„[În proiectul SMURD 2] este implicat din România Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General de Aviație, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași. Sunt convins că va fi un proiect foarte important și de succes, cum a fost proiectul precedent.”
Această cooperare a fost umbrită de un incident tragic la începutul lunii iunie, când un elicopter de la Iași s-a prăbușit pe vreme rea în raionul Cantemir din Republica Moldova, toți cei patru membri ai echipajului de salvare pierzându-și viața. Oficialii au asigurat că acordul de cooperare nu va fi suspendat ca urmare a accidentului. Mai mult, la locul prăbușirii elicopterului va fi edificat un memorial care urmează să fie dezvelit la 1 decembrie 2016.
De ce este importantă extinderea proiectului transfrontalier SMURD? La această întrebare răspunde expertul Ghenadie Țurcanu de la Centrul de Politici și Analize în Sănătate (PAS):
„În societatea noastră, când există pericole globale de dezastre naturale: secetă, înec, cutremur de pământ, sau pot fi diferite dezastre tehnologice, este foarte important ca autoritățile să aibă servicii care să acorde asistența necesară pentru a preveni diferite situații cu impact grav asupra sănătății publice. Când există servicii de protecție a sănătății cu pregătire înaltă în situații de urgență, aceasta e foarte important, mai ales că asemenea proiecte sunt realizate transfrontalier. Asta demonstrează că autoritățile țin mâna pe puls și depun toate eforturile pentru a fi pregătite de orice situație de urgență.”
Ghenadie Țurcanu a adăugat că echipa SMURD nu poate înlocui serviciul de urgență din Republica Moldova, cunoscut de toți – ambulanța. Misiunea intervine în cazuri excepționale, când sistemul național de urgență se află în dificultate sau dacă în localitate lipsește infrastructura necesară. „Nu trebuie să se mizeze pe SMURD de fiecare dată”, spune expertul.