Liderii partidului unionist Dreapta prezintă ideea unirii dintre România și Moldova la Washington (Ziare.com)

Scutirea de impozite pe proprietățile imobiliare ale veteranilor de război din România și clientela PSD (România liberă)

Site-ul Ziare.com publică un interviu cu Ana Guțu, liderul partidului unionist Dreapta, care, împreună cu vicepreședintele formațiunii, Dorin Dusciac, a făcut recent o vizită în America, unde au prezentat pe larg ideea unirii dintre Republica Moldova și România. Inițiativa le-a aparținut politicienilor moldoveni. Ana Guțu susține că nu a fost nevoie decât de e-mail-uri, nu și de costisitoare de firme de lobby, ca să fie acceptați la întâlniri oficiale, inclusiv la Departamentul de Stat. Aici, au fost ascultați cu mare interes și li s-a promis că o sinteză a celor discutate va ajunge curând pe masa Victoriei Nuland, consilier al secretarului de stat american John Kerry, a declarat Ana Guțu pe blogul său, iar Ioana Ene-Dogioiu, reporterul de la Ziare.com, notează în șapoul dialogului. Președinta partidului Dreapta mai spune că la Washington s-a remarcat premiera: e pentru prima oară când un partid politic din Republica Moldova vine în Statele Unite cu chestiunea unirii. De asemenea, au fost întrebați de mai multe ori care este poziția României în această chestiune, iar Guțu a răspuns că între 70-80% dintre români ar fi de acord. Partidul Dreapta dorește să urmeze exclusiv calea democratică și pașnică a unirii, care, pentru Republica Moldova, înseamnă, în primă fază, lărgirea masei de adepți ai ideii. În acest scop, s-a cerut sprijin pentru realizarea unor sondaje care sa măsoare susținerea reală de care se bucură printre moldoveni ideea unirii. Deocamdată, arată Guțu, niciun sondaj nu a inclus întrebarea directă: "Daca duminica viitoare va fi organizat un referendum pentru unirea RM cu Romania, cum ati vota?". Întrebările primite în Statele Unite de liderii partidului Dreapta au vizat și evoluția situației din Transnistria. În răspunsuri, ei au arătat că, la Chișinău, sunt pe cale să fie acceptate concesii mari pentru separatiști, concesii care s-ar bucura de susținerea Germaniei.

În ziarul „Adevărul”, Răzvan Voncu comentează decizia președintelui Nicolae Timofti ca ziua de 13 august, când regina Ana, soția fostului monarh al României Mihai I, va fi înmormântată la Curtea de Argeș, drept zi de doliu național și în Republica Moldova. ”Uniți în durere” este titlul articolului. Autorul admite că gestul e unul simbolic: ”nu numai o recunoaştere a faptului că Regele Mihai I a fost, pentru trei ani (1941-1944), suveranul unei Românii din care făcea parte şi Basarabia. Ci mai ales a relaţiei speciale pe care Casa Regală a României a avut-o cu Basarabia, după revenirea ei la Ţara-Mamă”. Politicienii opoziției pro-ruse de la Chișinău nu vor fi probabil impresionați, dar, consideră Voncu, decizia președintelui li se adresează mai ales tinerilor. Pe de altă parte, li se atrage astfel atenția basarabenilor că soluția monarhică a rămas deschisă în România, care, iată, este ”o țară cu adevărat democratică, deschisă, în care chestiuni delicate se rezolvă fără vărsare de sânge, fără violenţă politică şi fără fracturi sociale dramatice”.

Cel mai mare partid din România, aflat opoziție, promovează cu insistență un act normativ care extinde și asupra co-proprietarilor o prevedere deja existentă: proprietățile imobiliare ale veteranilor de război sunt scutite de impozitare. Promotorii susțin că țin cont de drepturile soțiilor veteranilor de război, de pildă. În realitate, arată Cristian Câmpeanu în „România liberă”, Partidul Social-Democrat vizează exclusiv interesele clientelei sale. Un scenariu ipotetic vine să detalieze: dacă un magnat imobiliar l-ar face co-proprietar, fie și cu o participare infimă, pe un veteran de război sau pe soția acestuia, afacerea lui ar fi automat scutită de impozitare. Nu este decât una dintre metodele în care PSD e specializat, mai ales în perioade pre-electorale, când miza este decredibilizarea cu orice preț, inclusiv cu prețul destabilizării economice a țării, a actualei guvernări, se arată în „România liberă”.