Partidele opoziției, Partidul „Platforma Demnitate şi Adevăr”, Partidul „Acţiune şi Solidaritate” şi PLDM, care negociază de câteva luni găsirea unui așa numit candidat comun al dreptei pentru prezidențialele din 30 octombrie au spus că va candida fie Maia Sandu, lidera partidului PAS, fie Andrei Năstase, liderul partidului Platforma DA. Dar decizia finală va fi luată mai târziu. De ce se amână, de ce depinde o alegerea sau cealaltă, care este termenul limită și cât de mare este riscul unui eșec al negocierilor?
Your browser doesn’t support HTML5
Candidatul unic al celor trei formaţiuni de opoziţie va fi anunţat aproape de începerea campaniei electorale propriu-zise, adică spre finele lunii septembrie. Selecţia dintre cei doi candidaţi se va face în favoarea celui cotat cu mai multe şanse în sondajele de opinie din ajunul campaniei. E vorba de sondaje ordinare, nu interne, realizate de companii a căror credibilitate nu va fi pusă la îndoială de cele trei partide. Până atunci, atât Maia Sandu, cât şi Andrei Năstase vor adună, separat, câte 15 mii de semnături necesare pentru a-şi înainta candidaturile. Aceste precizări le-a făcut lidera partidului PAS, Maia Sandu, într-un interviu pentru postul nostru de radio:
„Legea spune că procesul de colectare a semnăturilor începe la 1 septembrie. Fiecare candidat va colecta separat semnături şi pe parcursul lunii având deja sprijinul cerut de lege o să avem deja şi acele măsurători, sondaje. Campania electorală începe la 1 octombrie, este suficient timp pentru a selecta candidatul.”
Maia Sandu exclude că înţelegerea la care au ajuns cele trei partide ar putea eşua şi ambii candidaţi să participe la scrutin:
„Aceşti doi candidaţi au făcut un angajament, cel cu sprijinul cel mai mic să se retragă înainte de primul tur. Candidatul PAS îşi va îndeplini acest angajament, credem că şi celelalte două partide vor respecta angajamentul.”
Am întrebat-o pe Maia Sandu cum se va proceda dacă sondajele vor arăta o diferenţă la limită între ea şi liderul partidului Platforma DA, Andrei Năstase?
„O să găsim o decizie la moment. Dacă ne confruntăm cu o asemenea situaţie o să găsim atunci o metodă. Există mai multe modele şi experienţă în lume prin care se măsoară popularitatea candidaţilor.”
În opinia mai multor analişti, între ei şi Ion Tăbîrţă, dacă selecţia se va face pornind de la rezultatele unor sondaje, dar şi de la imaginea publică a fiecărui dintre cei doi lideri, atunci şanse mai mari ar avea Maia Sandu fostul ministru al educaţiei:
„Cu toate că există la noi multe sondaje care ridică semne de întrebare, în majoritatea sondajelor Maia Sandu este peste Andrei Năstase, deşi diferenţa nu este una semnificativă. Un al doilea moment ar fi aşa numitele schelete din dulap. Şi la acest capitol Maia Sandu stă mai bine decât Andrei Năstase. Scopul declarat a lui Andrei Năstase şi proiectului politic al platformei DA este răsturnarea actualului regim politic. Pentru Năstase nu contează neapărat dacă va fi el sau altul cel care va răsturna regimul. Dumnealui ar putea ceda în favoarea Maiei Sandu numai ca actualul regim să fie răsturnat.”
Editorialistul şi comentatorul politic Nicolae Negru critică strategia formaţiunilor de opoziţiei de a tot amâna numirea candidatului unic. El crede că în spatele acestei amânări ar sta de fapt o luptă între cei doi pretendenţi, Maia Sandu şi Andrei Năstase, care nu se pot înţelege. Nicolae Negru nu exclude că negocierile ar putea eşua în ultimul moment:
„Aşa cum se văd lucrurile acum există acest risc, fiindcă s-a tot negociat până acum şi nu s-a ieşit cu nimic. Ceea ce într-adevăr vorbeşte despre anumite înţelegeri, poate deocamdată încă neexprimate, poate că fiecare parte încă nu îşi pronunţă cuvintele de la urmă. Deşi ar fi fost necesar să se stabilească cât mai devreme acest candidat. Atât Andrei Năstase, cât şi Maia Sandu sunt cunoscuţi într-o oarecare măsură, dar nu se poate spune că sunt persoanele despre care nu se mai poate spune nimic. Cu cât se amână mai mult riscul este să nu se ajungă la un candidat comun, riscul este să apară disensiuni, să se certe până la urmă şi să nu se aleagă cu nimic.”