Dupa recenta incercare nereusita de lovitura de stat, Turcia presedintelui Erdogan isi repozitioneaza raporturile internationale. Despre relația cu Statele Unite o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.
Mai voalat sau nu regimul presedintelui Erdogan invinuieste Statele Unite pentru tentativa de puci, fie si pentru ca in America traieste rivalul presedintelui, Fethullah Gülen, care este considerat de Ankara vinovat de a fi organizat incercarea de inlaturare a lui Erdogan. „Daca nu ni-l dau pe Gülen, ei sacrifică relatiile cu Turcia, de dragul unui terorist” – a spus ministrul justitiei, Bekir Bozdag.
Your browser doesn’t support HTML5
Purtatoarea de cuvint a Departamentului de Stat, Elizabeth Trudeau, a declarat ca retorica Ankarei nu ajuta si ca Washingtonul asteapta ca oficialitatile turce sa dea dovada de responsabilitate atunci cind fac declaratii. Ea a explicat ca raporturile bilaterale cu aliatul Turcia sint bune si ca situatia lui Gülen va fi rezolvata in conformitate cu acordul bilateral de extradare in vigoare, daca vor fi prezentate dovezi. Ea a denuntat alegatii din presa turca ca Centrul Wilson, un think tank washingtonian, care a avut o reuniune in Turcia la momentul puciului ar fi fost implicat. Trudeau a spus ca „teorii ale conspiratiei nu duc nicaieri”.
Secretarul de stat John Kerry va vizita Turcia luna aceasta. Regimul de la Ankara este criticat in Occident pentru represiunea masivă, care a urmat incercarii de lovitura de stat. Intre timp, intr-un act simbolic, presedintele Erdogan s-a deplasat la Moscova, unde s-a intilnit cu omologul sau Vladimir Putin, spunind ca Occidentul s-ar fi indepartat de Turcia. Este prima intilnire dintre cei doi din noiembrie cind Turcia a doborit un avion rusesc, linga Siria. De atunci raporturile bilaterale au fost foarte proaste pina cind, cu putin inainte de puci, Erdogan a decis sa exprime regret, intr-o scrisoare adresata familiei pilotului rus ucis.
Experti au interpretat ca motivul a fost ca economia Turciei - si in special turismul - are nevoie de Rusia. Apoi a urmat lovitura de stat si acum reapropierea de Rusia reprezinta si o optiune strategica. Din perspectiva lui Putin, noile raporturi cu Turcia satisfac obiectivul strategic de a slabi si dezbina NATO.