Analistul Igor Boțan este invitatul lui Vasile Botnaru în studioul Europei Libere de la Chișinău pentru un dialog și puncte de vedere în relație cu alegerile prezidențiale și campania electorală ce le precede.
Europa Liberă: Societatea încearcă să găsească remedii împotriva atomizării şi divizării. Şi mai cu seamă acum, în preajma alegerilor prezidenţiale, toţi se arată interesaţi să adune cât mai mulţi votanţi pentru preşedintele dorit. Ce formule de coagulare există astăzi pe piaţa politică şi cât de eficiente sunt?
Igor Boţan: „Există un şir de iniţiative de coagulare a cetăţenilor în jurul unor idei. Deocamdată, aceste idei nu sunt convergente spre un singur punct. Putem enumera câteva iniţiative civice care sunt la suprafaţă, şi nu doar civice, şi politice, care încearcă să mobilizeze cetăţenii şi se vorbeşte chiar şi despre necesitatea unei aşa-zise idei naţionale. Este o idee veche.”
Europa Liberă: Ideea căutării de idei.
Igor Boţan: „Ideea căutării de idei. Pe de o parte, forţele pro-europene emergente vor să vină cu un candidat unic, principalul mesaj pentru cetăţeni: „Avem nevoie de renovarea ideii europene, dar de o garnitură nouă, necompromisă, care ar putea readuce speranţele cetăţenilor că integrarea europeană are sorţi de izbândă”.
Există o altă iniţiativă civică care, de fapt, se opune ideii de transnistrizare a Republicii Moldova. Pentru că ştim cu toţii că de şapte ani de zile guvernanţii noştri au prioritate soluţionarea problemei transnistrene. În acelaşi timp, nu au făcut nimic, iar la baza realizării acestei idei noi am avut mesajul: „A face Republica Moldova atractivă pentru transnistreni”. Dimpotrivă, Republica Moldova nu a devenit atractivă pentru cetăţeni din cauza furtului miliardului, hoţiilor de la guvernare ş.a.m.d.”
Europa Liberă: Aici vreau să fac o paranteză. De ce acum a apărut acest îndemn să se oprească Chişinăul în faţa liniilor?
Igor Boţan: „Există o stagnare în problema reglementării transnistrene, o stagnare pe fundalul repetării reiterării necesităţii soluţionării acestei probleme. Avem preşedinţia în OSCE a Germaniei, care este principalul motor al Uniunii Europene şi care caută tot felul de posibilităţi pentru a reanima relaţiile cu Federaţia Rusă. Este un lucru care poate fi înţeles, pentru că economia avansată a Germaniei are nevoie de acces la materia primă pe care o furnizează Rusia. Există interese. Şi ne amintim de discuţia Merkel-Medvedev de la Meseberg, care spunea că punctul de test trebuie să fie Republica Moldova.
Dacă Germania, Uniunea Europeană implicit şi Rusia ar putea cu eforturi comune soluţiona această problemă, ar fi un mesaj extraordinar că Uniunea Europeană şi Rusia pot găsi puncte de tangenţă.”
Europa Liberă: Mai mulţi experţi spun că tocmai Germania ar exercita presiuni asupra Chişinăului ca să facă nişte cedări nejustificate la opinia acestor experţi.
Igor Boţan: „Eu nu sunt de acord cu această abordare. Şi am să vă spun de ce. Astăzi, 22 august, se împlinesc exact patru ani de când cancelarul Angela Merkel a vizitat Republica Moldova. Ea a vizitat Republica Moldova într-un context extrem de interesant şi favorabil Republicii Moldova.”
Europa Liberă: În plină „poveste de succes”.
Igor Boţan: „În plină „poveste de succes”. Şi a fost un omagiu, dacă putem spune aşa, acestui credit dat în avans Republicii Moldova cu întâlnirea de la Bruxelles din 24 martie 2010, cu promisiunea a două miliarde de dolari pentru Rethink Moldova, regândirea Moldovei, şi cu prezenţa fizică a cancelarului aici, la Chişinău, pentru ca această „poveste de succes” să prindă pe scheleton carne. Ne amintim cu toţi incidentul care a avut loc atunci, a fost furat gazonul verde care a fost aşternut.”
Europa Liberă: Simptomatic.
Igor Boţan: „Da, simptomatic. După care am avut furtul unui miliard de către această clasă politică, care încă ne guvernează. În aceste condiţii de ce Germania ar trebui să stea şi să privească cum Republica Moldova promite de şapte ani de zile să facă prioritară problema reglementării transnistrene şi nu face absolut nimic. Creditul pe care l-a primit şi financiar, şi politic a fost dispersat, distrus. Acum aceeaşi guvernare, după anumite modificări, după identificarea unui ţap ispăşitor, vine şi ne vinde din nou ideea europeană.”
Europa Liberă: Dar există voci care spun că mai bine o lăsăm conservată problema transnistreană, decât să o rezolvăm de o manieră transnitrizatoare.
Igor Boţan: „Eu sunt de acord şi împărtăşesc această idee. În situaţia în care relaţiile dintre Rusia şi Uniunea Europeană s-au deteriorat, trebuie să aşteptăm momentul oportun, dar să-l aşteptăm muncind, creând condiţii pentru a face Republica Moldova atractivă pentru transnistreni, elaborând un proiect de statut. Şi atunci când Rusia şi Occidentul se vor aşeza la masa de negocieri pentru refacerea arhitecturii de securitate europeană, noi să fim prezenţi acolo şi să le spunem...”
Europa Liberă: Dar se vor aşeza?
Igor Boţan: „Sunt sigur că acest lucru se va întâmpla. Nu ştim când, dar vedem că Germania vrea acest lucru. Şi Rusia îşi doreşte acest lucru.”
Europa Liberă: Şi Statele Unite ale Americii.
Igor Boţan: „Şi Statele Unite ale Americii îşi doresc acest lucru. Pentru că este o situaţie anormală, periculoasă, cu tensiuni care pot erupe nu ştim unde. Iar noi, ca societate, trebuie să fim pregătiţi pentru momentul în care ei vor decide: „Trebuie să refacem arhitectura de securitate europeană”. Şi atunci să fim pregătiţi şi să le spunem transnistrenilor: „Uitaţi-vă, noi suntem mai atractivi, mai democratici, cu o economie mai avansată decât a voastră. Noi vă propunem un proiect de reintegrare a ţării în care vă veţi simţi confortabil şi veţi avea mai multe libertăţi decât au subiecţii Federaţiei Ruseʾ.”
Europa Liberă: Argumentul cel mai tare ar fi: „Noi avem politicieni mai oneşti decât ai voştri”.
Igor Boţan: „Exact aici este punctul de convergenţă. La multitudinea de proiecte pe care le-a avut Republica Moldova, noi nu putem spune că nu am avut şansă. Şansa pe care ne-a oferit-o Occidentul în 2010 cu Rethink Moldova, cu bani, cu tot suportul, vizita lui Biden ca să vadă„povestea de succes”, vizita doamnei Merkel, vizita lui Barroso, vizita lui Tusk. Au fost în doar doi ani de zile nişte vizite extraordinare, cu mesaje foarte puternice.”
Europa Liberă: Deci, Chişinăul a ratat un Marshall Plan?
Igor Boţan: „Exact. Chişinăul a ratat prin furturi şi prin politizarea instituţiilor de drept.”
Europa Liberă: A propos, de furturi, mai există o idee naţională, îndemnul adresat partenerilor occidentali să se instituie o cercetare, o anchetă internaţională a furtului miliardului. Aceasta ar putea deveni o idee naţională? Aici chiar şi pe stânga, şi pe dreapta, probabil, toată lumea ar fi interesată să fie prinşi hoţii.
Igor Boţan: „Eu cred că acesta poate fi un element. Iar dumneavoastră aţi formulat-o înaintea mea, ideea naţională ar fi o guvernare onestă, ar fi, din punctul meu de vedere, un imbold pentru societate să se consolideze şi să fie garantul acestei guvernări oneste. Pentru că guvernare pro-europeană am avut, guvernare euro-asiatică am avut şi toate aceste proiecte s-au ruinat. Uitaţi-vă ce avem, este pentru prima dată la 25 de ani, când încrederea cetăţenilor în instituţiile principale ale statului este la limita de 6-8%, nu a fost niciodată aşa ceva.
Noi vrem ca guvernarea să facă exact ceea ce promite, atunci când obţine mandatul de la noi. Există Constituţia cu principiile care sunt acolo, există legislaţia care este mai mult sau mai puţin aproximată la cea europeană. Ceea ce vedem actualmente, puterea care acum este la guvernare în Republica Moldova a monopolizat, practic, mass-media, a pus control asupra instituţiilor de drept şi de guvernare. Avem aşa o lunecare spre un fel de putere absolută care corupe absolut. Şi ceea ce vedem, oamenii nu cred în justiţie. De aceea, pentru că m-aţi întrebat de o anchetă internaţională, ancheta internaţională nu e un moft…”
Europa Liberă: Cât de realistă este această propunere? Cine trebuie să reacţioneze? Cine să spună: „Da, vă dăm procurori internaţionali”?
Igor Boţan: „Eu cred că în situaţia când guvernarea noastră umblă cu mâna întinsă este o sugestie pentru cei de la care aşteaptă guvernarea noastră suport. Vreţi să daţi bani, vreţi să daţi iarăşi credit de susţinere pentru această guvernare, insistaţi asupra investigării furtului miliardului, acesta este, de fapt, mesajul. Şi când spunem „investigare internaţională”, cerem ca aceşti înalţi demnitari europeni şi americani să nu ofere suport necondiţionat guvernanţilor. Pentru că, dacă nu va exista acest suport, această guvernare nu va rezista nici ea.”
Europa Liberă: Tot mai des auzim că s-ar cerceta totuşi furtul miliardului. Fără să se afişeze, în surdină, dar şi în Statele Unite ale Americii, şi prin ţările europene. Aceasta am auzit-o cel mai recent de la Veaceslav Platon, de exemplu, de la Usatîi, de la alţi oameni care se pretind a fi informaţi. Credeţi că se cercetează totuşi efectiv?
Igor Boţan: „Mi-aş dori foarte mult. Cred că se fac investigaţii. Acum noi, ca cetăţeni, am vrea ca aceste investigaţii care se fac, eventual, în Europa, în America să aibă un punct de convergenţă. Adică, cei care face aceste cercetări să-şi reunească eforturile.”
Europa Liberă: Să vedem finalul.
Igor Boţan: „Şi să ducă la bun sfârşit această cercetare. Iar noi, Republica Moldova, în sfârşit, să fim beneficiarii acestui efort internaţional de curăţare a Republicii Moldova. Pentru că noi am avut daruri din ceruri, „poveste de succes” între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Vă imaginaţi ce înseamnă Uniunea Europeană, un gigant economic cu 15% din PIB-ul internaţional şi Republica Moldova cu o economie de 0,03% din economia Uniunii Europene. „Poveste de succes” cu doi coautori în care noi am dat cu piciorul, ca cetăţeni. Și aţi menţionat şi dumneavoastră simbolul – furtul gazonului la vizita doamnei Merkel – după care a urmat furtul de către guvernanţi a unui miliard de dolari.”
Europa Liberă: Acum sunt obligat să fac precizarea că marele cadou a fost cu 25 de ani în urmă, când a venit mana cerească – independenţa.
Igor Boţan: „Corect.”
Europa Liberă: Şi nu aş vrea să cred că am dat cu piciorul şi în această mană cerească.
Igor Boţan: „Ca buni cetăţeni, trebuie să sperăm că putem ieşi din această mocirlă în care ne-a dus clasa politică, care este coruptă, care controlează în totalitate...”
Europa Liberă: …și pe care noi am votat-o.
Igor Boţan: „Şi pe care noi am votat-o. Şi care ne spune că vrea să modifice, să schimbe clasa politică, pentru ca să nu mai fie coruptă. Deci, cei care ne-au minţit în campania electorală, care ne-au promis investiţii de un miliard, care ne-au promis creşteri de salarii, pensionarilor creşteri cu 25% anual...”
Europa Liberă: Ne încearcă de minte, poate am uitat?
Igor Boţan: „Atunci trebuie să le transmitem mesaje că nu am uitat.”