Odata cu reconcilierea dintre Rusia si Turcia a aparut intrebarea daca aceasta din urma țară isi va schimba atitudinea fata de regimul din Siria. Sint semnale in aceasta directie? O întrebare pusă corespondentului Europei Libere la Washington.
Presedintele Turciei, Erdogan, este considerat un dusman declarat al liderului sirian Bashar al-Assad sau cel putin era pina acum… Turcia sugereaza insa ca, in ciuda brutalitatii regimului Assad, el poate juca un rol intr-o perioada de tranzitie nespecificata. Asa a parut sa spuna premierul Turciei, Binali Yildirim, care a aratat ca Assad nu poate uni tara, dar ca se poate vorbi cu el, in procesul de tranzitie.
Erdogan nu este un politician care se razgindeste usor, dar are motive de ingrijorare. Etnicii kurzi din Siria sint forta principala interna, in lupta impotriva gruparii teroriste Statul Islamic si asta ii impulsioneaza pe kurzii din Turcia, de care Ankara se teme ca au tendinte separatiste.
Turcia are si o serioasa problema cu refugiatii sirieni. Apoi analistii amintesc si de reapropiereaa lui Erdogan de Vladimir Putin, principalul sprijinitor al lui Assad. Presedintele Turciei si-ar putea face calculul că doar regimul sirian si Rusia se pot dovedi o contrapondere eficace la kurzii din Siria, in incercarea de a le taia elanul. Fireste insa ca o deplasare a lui Erdogan catre o atitudine mai toleranta fata de Assad poate avea impact doar daca pozitia e imbratisata si de state arabe din regiune si puteri cheie din Occident.
Putin si Erdogan pot spera insa ca, in cele din urma, Occidentul va intelege ca incheierea razboiului si distrugerea ISIS este mai importanta decit detronarea lui Assad.