Interdicția fumatului în locuri publice. Cum e respectată nouă lege?

Barurile, restaurantele și alte localuri s-au transformat în ultimele luni, de când a intrat în vigoare, pe 31 mai, interdicția de fumat în locuri publice. La Chișinău, Centrul de Sănătate Publică a efectuat, între timp, mii de controale, inclusiv peste o mie inopinate, dar numărul încălcărilor pare la prima vedere surprinzător de mic – în doar șase localuri s-au descoperit încălcări pasibile de amendă. Totuși, să descoperi și să penalizezi fumatul într-un restaurant este relativ simplu, proprietarii știu asta și se păzesc. Cea mai dificilă se dovedește a fi aplicarea interdicției în spații publice ca stațiile de troleibuz.

Your browser doesn’t support HTML5

Cum e respectată legea antitutun?

Pe un scaun din apropierea stației de troleibuz, de lângă un liceu din centrul capitalei, am observat un tânăr care-și aprindea o țigară. S-a prezentat Gabriel și mi-a spus că este fumător de doi ani. Când l-am întrebat ce crede despre legea antitutun, băiatul a zis că deocamdată nu a fost convins să se lase de acest obicei.

„Ok, dacă nu le permiți oamenilor să fumeze în public, înseamnă că în public trebuie să apară niște locuri în care poți să fumezi. Altfel se primește că trebuie să ajungi undeva pe o autostradă în Drochia ca să te ascunzi în tufari și să tragi o țigară.”

Alina, o tânără din preajmă, a intrat și ea în discuție.

„E ok că au interzis în stații fumatul. Dar sunt, mai ales în baruri, oamenii special vin acolo ca să bea și să fumeze. Acum au interzis, din cauza asta au pierdut foarte mulți clienți. Nu e aplicată cum trebuie.”

Europa Liberă: Această lege descurajează fumatul?

„Nu, din contra. Cred că o să înceapă să fumeze, pentru că atunci când faci chestii pe ascunselea îți dă mai multă plăcere. Și acum un om de 30 de ani trebuie să se ascundă prin tufișuri ca în tinerețe, să tragă o pipă.”

Legea antitutun mai este cunoscută și ca legea „draconică” din cauza prevederilor restrictive. A fost interzis fumatul în stațiile de transport public, în localuri de tip închis și semi-închis, în mijloacele de transport, inclusiv cel privat în care se află minori, pe terenurile de joacă pentru copii și într-o serie de alte spații publice. S-a interzis și promovarea agresivă a țigărilor.

Cum e respectată legea antitutun la Chișinău?

Legea are susținători, care vor să nu se mai fumeze în localuri, dar și opozanți care consideră că implementarea a început cu stângul.

Șefa serviciului de presă a Inspectoratului General al Poliției Tamara Procopii spune că în luna iunie-iulie au fost constatate 74 de contravenții pentru fumatul în locuri de uz comun, printre care instituții de învățământ, instituții medico-sanitare și ale autorităților publice centrale și locale.

„Pentru fumatul în spațiile publice deschise, din momentul intrării în vigoare a legii anti-tutun, timp de două luni agenții constatatori ai poliției au documentat 163 de contravenții pe faptul fumatului în spațiile publice deschise, fiind aplicate amenzi în sumă de 167 de mii de lei”.

Totuși, legea nu prevede razii polițienești anume pentru asemenea încălcări. Se mizează pe cetățenii conștiincioși care vor sesiza organele de ordine despre încălcările legii antitutun, aducând dovezi foto sau video. S-au pus la dispoziție trei mii de semne unice „Fumatul este interzis”, iar pentru agenții economici și autoritățile locale au fost organizate mai multe seminare de informare.

După părerea activistului civic Rodion Gavriloi, nu s-au luat înde-ajuns de multe măsuri pentru o bună aplicare a noii legi antitutun.

„Marea majoritate a societății consideră aceste lucruri minore, fiindcă ei s-au născut într-o lume în care se fumează. Ei au fost educați într-o lume în care se fumează. Fumatul pentru ei e un lucru banal, ci nu o încălcare a legii. Normalitatea trebuie să fie ca societatea să nu fumeze și ca fumatul să fie un lucru vicios și rușinos. Însă până la aceasta noi ar trebui să ajungem prin ajutorul societății civile și mass-media.”

Expertul consideră că mai este nevoie de ceva timp pentru a responsabiliza cetățenii față de încălcările legate de locurile unde se permite fumatul.