Centrul analitic independent „Expert-Grup” a organizat o masă rotundă consacrată propunerilor de politici bugetar-fiscale pentru 2017. Ce presupun aceste propuneri ale autorităţilor şi în ce privinţe au fost încuviinţate sau criticate de experţi? O convorbire cu expertul Dumitru Budianschi de la Centrul „Expert Grup”.
Europa Liberă: Care sunt inovaţiile, dacă putem spune aşa, conţinute în propunerile de politici bugetar fiscale pentru 2017 în comparaţie cu anii precedenţi?
Dumitru Budianschi: „De data aceasta politica bugetar fiscală este puţin mai nuanțată în partea ce ţine de măsuri. Este axată în special pe politica fiscală şi vamală. În cea fiscală se observă un accent mai mare pe măsuri ce ţin de sporirea echităţii fiscale, unificarea sistemului fiscal şi, în special, sporirea măsurilor de evidenţa veniturilor.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Proiectul a fost elaborat, aşa cum a remarcat şi Ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, în funcţie de „condiţiile economice nu tocmai simple” în care se regăseşte acum Republica Moldova. Creştere, consum şi investiţii sunt mici. Ce este, de fapt, acest proiect – mai curând măsuri imediate, de acoperire a breșelor, sau cu efecte sănătoase pentru o perspectivă mai îndelungată?
Dumitru Budianschi: „În general, măsurile de fiscalitate vin, în primul rând, să asigure o creştere economică. Măsurile de fiscalitate sunt, de fapt, o parte componentă a politicilor publice. Desigur, scopul general este asigurarea creşterii economice, asigurarea unei creşteri durabile, sustenabile. Din acest punct de vedere, prima măsură pe care trebuie să o facă orice guvern este asigurarea stabilității macro-fiscale. Acest lucru încearcă să-l facă guvernul.
În condiţiile când a avut careva probleme cu executarea bugetului este firesc să existe un mare efort pentru asigurarea stabilităţii macro-fiscale. În al doilea rând, desigur, e nevoie de politici de stimulare sau, cel puţin, de evitare a politicilor de descurajare a creşterii economice. Aici este marea problemă. Aceste politici sunt, de regulă, contradictorii pe o perioadă scurtă de timp, la momentul aplicării, în special, pentru că tot timpul se găsesc grupuri de agenţi economici sau contribuabili care au de suferit. E necesar de a găsi o cale optimă, un compromis. Aici deocamdată avem mari probleme.”
Europa Liberă: Care din propunerile Ministerului Finanţelor vor aduce într-adevăr venituri suplimentare la buget şi vor asigura acea creştere economică despre care aţi menţionat?
Dumitru Budianschi: „Avem câteva măsuri importante care ţin să uniformizeze sistemul fiscal şi, în acelaşi timp, să pună mai mare accent pe evidenţa veniturilor. Aşa numitele activităţi independente în proiectul de buget vin să înlocuiască patenta pe activităţile comerciale cu o altă formă de înregistrare şi plata impozitelor pe venit de 1%, însă nu mai puţin de trei mii de lei. Obiectivul nu este, de fapt, de a avea această impozitare, cât că comercianţii vor fi obligaţi să aibă un aparat de casă şi să raporteze.
Toate măsurile ce ţin de venituri şi politici mai bine ajustate în dependență de venituri vor fi posibile. Atunci când dorim să aplicăm careva politici mai adecvate din punct de vedere al stimulării economiei trebuie să targetăm foarte exact anumite activităţi. De exemplu, dacă nu avem o foarte bună evidenţă a veniturilor trebuie de intervenit. De regulă, dacă e lăsată o gaură chiar cu scopul de a avea o creştere pe un anumit segment sau a stimula economia, atunci acolo încep să se scurgă banii publici cu duiumul ceea ce duce la instabilitate bugetară generală şi apar probleme macro-fiscale şi în rezultat se diminuează creșterea economică. În propunerile din proiect sunt câteva exemple de acest fel, care ţintesc această direcție.”
Europa Liberă: Sunt unele propuneri care au fost deja criticate, cum ar fi impozitarea celor care dau în arendă terenuri agricole, sau renunţarea la aceeaşi patentă pe comerţ. Unii experţi spun că, în linii generale, politica fiscală pentru anul viitor prevede anumite ajustări, doar că în mare parte păstrează abordările din alţi ani care aprofundează prăpastia între cei săraci şi cei bogaţi. Sunteţi de acord cu aceste constatări?
Dumitru Budianschi: „Nu în totalitate. În primul rând, prăpastia între cei bogaţi şi cei săraci nu o putem vedea foarte clar la momentul dat pentru că avem grupe importante de contribuabili a căror venituri nu le cunoaștem deocamdată. Ştim foarte bine că economia tenebră în Republica Moldova este foarte mare. O bună parte din contribuabili sunt înafara sistemului oficial. Evident că atunci când facem o măsură de a lărgi baza fiscală, ceea ce este foarte important, o să avem şi careva opoziții şi cred că majoritatea din ele sunt speculative. Este adevărat că nu se poate prin politica unui an fiscal să reformezi un sistem fiscal întreg atunci când deja ai angajate careva proiecte, cheltuieli ş.a.m.d. din trecut. Obiectivul de bază a oricărei guvernări va fi asigurarea stabilităţii.”
Europa Liberă: În același context, preocuparea pentru „salariile în plic” se regăseşte cumva în proiectul aflat în discuţii?
Dumitru Budianschi: „Astfel de măsuri ce ţin de diminuarea salariilor în plic şi altor venituri informale se regăsesc doar în forma în care se simplifică administrarea fiscală şi există astfel de măsuri. Poate că ele nu sunt suficiente. Unele poate nu sunt suficient de convingătoare, însă avem astfel de măsuri. De asemenea, o bună parte din propuneri presupun această evidenţă a veniturilor şi urmăresc scoaterea la suprafaţă a veniturilor ascunse. De data aceasta nu sunt măsuri coercitive în politica fiscală. Majoritatea măsurilor sunt soft şi vin să stimuleze venirea benevolă în sistemul oficial.”
Europa Liberă: Să precizăm pentru toată lumea, ce modificări vizează direct cetăţenii, simplul contribuabil şi în ce măsură acest contribuabil va avea motive să se bucure sau să se întristeze, sau să aibă o altă reacţie?
Dumitru Budeanschi: „Cea mai mare parte a contribuabililor, probabil, nu vor fi afectaţi. Ar putea fi afectaţi cei care au terenuri agricole şi vor fi impozitaţi pentru darea lor în arendă. Se modifică puţin impozitarea imobilelor. Când se transferă în arendă un imobil sau la o persoană fizică, sau la un agent economic taxa va fi aceeaşi şi anume de 10%. Acum pentru persoanele fizice e 5%. sunt măsuri tradiţionale şi anume majorarea accizelor la combustibil, ţigări şi produse alcoolice. Acestea sunt cele mai mari grupuri de persoane care vor fi, într-o formă sau alta, afectate de noua politică fiscală.”
Europa Liberă: Dvs. ce prognoză aţi avea în legătură cu destinul acestor politici? Credeți că acest proiect va fi adoptat cu uşurinţa necesară sau va mai întârzia prin diferite discuţii, dezbateri, ajustări?
Dumitru Budianschi: „Ca de obicei sunt, poate, prea optimist. Reieșind din condiţii, cred că avem nevoie de aprobarea acestor documente cât mai rapid pentru că şi aşa suntem deja într-o întârziere de peste trei luni. Ar fi extraordinar dacă guvernul ar putea să aprobe şi să transmită Parlamentului acest document în luna septembrie.”