Misiunea de mediere a primului ministru bulgar, Boiko Borisov, în vederea depășirii divergențelor între Turcia și Uniunea Europeană s-a încheiat cu un eșec.
Liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii turci devine tot mai puțin probabilă în pofidă avertismentului Ankarei ca nu va putea opri exodul migranților spre țările europene mai bogate.
Bulgaria va primi ajutor suplimentar european pentru paza frontierei sale cu Turcia sub forma de elicoptere, automobile de teren și nave de patrulare. Promisiunea a fost făcută de cancelarul Angela Merkel în timpul întâlnirii de la Berlin cu premierul Boiko Borisov.
Your browser doesn’t support HTML5
Tentativa lui Borisov de a face lobby pentru Turcia în vederea liberalizării regimului de vize însă s-a încheiat cu un eșec. Nu numai cancelarul Merkel, dar și liderii țărilor central europene nu au împărtășit poziția premierului bulgar că Turcia nu are nici-o vina pentru continuarea crizei refugiaților. Nu au avut un efect amenințările liderilor turci că vor putea permite celor două milioane de refugiați aflați pe teritoriul său să plece spre Europa.
Uniunea Europeană nu se grăbește să răspundă apelului premierului bulgar de a fi aplicate și în cazul Bulgariei măsurile de solidaritate fața de Grecia și Italia. După cum afirmă analistul Svetoslav Terziev, riscul apariției unui val masiv de migranți în cazul Bulgariei este mic. Însuși Borisov a anunțat că de la începutul anului au fost întorși fără probleme din zona de frontieră înapoi în Turcia 26 000 de migranți.
Petar Vodenski, fost ambasador al Bulgariei la Ankara și la Chișinau, consideră că amenințarea Turciei este reală, ea a mai permis plecarea în masă a migranților spre Europa.
Întămplător sau nu, în ajunul întălnirii Merkel-Borisov postul de radio „Deutsche Welle” a făcut publică poziția fostului ambasador adjunct al Germaniei la Sofia, Klaus Schramaier, care a spus: „De la preluarea postulului de prim-ministru în 2009, Borisov a avut la dispoziție șapte ani de a pune ordine în țara sa. Acum putea să dispună de o armată care își merită denumirea, de o justiție liberă de influențe, de o economie care să genereze venituri, și nu ar fi apărut în capitalele europene în poza jenantă de petiționar”.
Analistul Terziev consideră că spre deosebire de cazul cu Bulgaria, Bruxelles-ul nu are probleme cu România. Cu câteva zile în urmă Borisov și-a exprimat nedumerirea de ce migranții evită aceasta țară. Terziev a găsit răspunsul: pentru că au fost întorși înapoi toți migranții care au intrat din Bulgaria. Spre deosebire de polițiștii bulgari cei români, se pare, nu aceptă taxe de trecere în direcția Ungariei.