Autobuzul campaniei „Aici este Europa Liberă” revine, după un an, în mai multe localităţi din ţară. În vara lui 2015 reporterii Radio Europa Liberă au făcut turul Republicii Moldova, mai exact, au mers în peste 20 de sate şi oraşe unde au dezbătut cu localnicii problemele cu care se confruntă aceştia. În acest an revenim în cinci localităţi. Duminică, autobuzul Europei Libere se va afla la Basarabeasca. Anul trecut, oamenii se plângeau de lipsa apei. Diana Răileanu a trecut în această săptămână prin oraş ca să vadă ce s-a schimbat timp de un an:
La Basarabeasca jumătate din locuitori au în continuare apă cu ţârâita: de dimineaţă până la prânz şi seara până aproape de miezul nopţii. Ca şi anul trecut, oamenii se văd siliţi să-şi aranjeze viaţa funcţie de orarul de livrare a apei. S-au obişnuit, spun mulţi, ca în orele dimineţii să-şi facă rezerve de apă pentru menaj:
Ecaterina Cuflic: „Evident că adunăm apă, pentru că viaţa-i viaţă şi nu ştii ce se poate întâmpla pe parcursul zilei. Cine dintre gospodine e mulțumită dacă nu avem ziua apă și noaptea nu avem apă? Și sunt deseori probleme. Se zice că din cauza economiei, dar mie îmi pare că dacă ar fi apa 24 din 24 de ore, lumea mult mai mult ar economisi. Nu ar trebui să avem căzi, să avem diverse vase unde să adunăm apa”.
Gheorghe Enii: „Soția mea lucrează la grădiniță. Spuneți-mi, cu ce spală vesela la amiază? […] Trebuie să aduci apă de la fântână. […] Asta se numește igienă? Nu”.
Irina: „Sunt de acord să dau o sumă mai mare, dar să am apă 24 din 24 de ore și să nu mă gândesc că, uite, am apă în căldare sau în alt vas?”
Oraşul Basarabeasca s-a numărat în vara lui 2015 printre localităţile în care a trecut autobuzul Radio Europa Liberă. Primarul oraşului, Valentin Cimpoeş şi-a propus anul trecut să amelioreze situaţia, însă, o problemă de câţiva ani nu poate fi soluţionată în câteva luni, constată Raisa Voroniuc, președinta Clubului Femeilor „Golubca”. Totuşi, precizează activista, administraţia locală a reuşit să suplinească cu o oră calendarul de livrare a apei:
„Nu știu cum administraţia se încumetă să facă asta ținând cont de datoriile enorme pe care le are Apă-Canal și de faptul că muncitorii de la întreprindere deja de câteva luni nu mai primesc salariile. Dar, noi mai avem o zi în care avem apă”.
Your browser doesn’t support HTML5
În localitate sunt doi furnizori de apă: Aqua Basarabeasca, o întreprindere fondată acum câţiva ani şi Apă Canal, întreprindere municipală, dar care a acumulat de-a lungul anilor datorii de milioane de lei. Cu suportul finanțatorilor externi au fost schimbate mai multe pompe de apă, dar țevile au rămas cele vechi. De asemenea, din cauza tarifului mic şi a datoriilor, spune Serghei Sdvijcov, director Apă-Canal, apa nu poate fi livrată 24 din 24 de ore:
„Ultima oară tarifele au fost majorate în 2010, cu un leu. Astăzi, un metru cub de apă costă nouă lei. Acest preţ însă nu acoperă toată cheltuielile. Din punctul meu de vedere, tariful real este de 14 lei. Acesta urma să se aprobe de consilierii locali, însă de ani de zile ei evită subiectul. Banii pe care îi acumulăm astăzi abia de ne ajung pentru salarii.”
Încă în vara trecută, atunci când autobuzul Europei Libere a ajuns pentru prima dată la Basarabeasca, administraţia promitea că va rezolva problema apei. Până acum însă aleşii locali, reprezentanţi ai divereselor partide politice, nu au reuşit să ajungă la un numitor comun. De ce? La această întrebare vor răspunde consilierii locali duminică, la dezbaterea organizată la Basarabeasca de postul nostru de radio.