Grupul internațional de investigații Bellingcat a publicat o nouă investigație cu dovezi ale implicării Rusiei în războiul din Donbass.
Raportul se numește „Soldații ruși în Ucraina: diavolul în medalii”. Este un rezultat al analizei fotografiilor ordinelor și medaliilor pe care soldații ruși le-au postat pe paginile lor din rețelele de socializare în anii 2014-2015. În multe poze se vede numărul unic al medaliei.
Your browser doesn’t support HTML5
Compararea acestor numere a permis autorilor cercetării să ajungă la concluzia că în timpul războiului din Donbass a crescut brusc numărul celor decorați în comparație cu anii precedenți, iar datele obținute au dus la concluzia că în conflict au participat între 3.000 și 10.000 de militari ruși.
Articolul colegului nostru de la radio Svoboda, Mark Krutov, este rezumat de Lina Grâu.
Noul raport al Bellingcat analizează patru tipuri de distincții de stat, fiecare cu un număr unic de identificare.
Comandanții armatei ruse conștientizează riscul publicării fotografiilor cu ordinile și medaliile primite de militari – acest lucru este demonstrat de comentariul unuia dintre militari la o postare a colegului său care s-a lăudat pe rețelele de socializare cu distincția „Pentru curaj militar de gradul II”.
Militarul rus a comentat: „Comandantul de brigadă ne-a spus doar că nu e voie să postăm poze cu medalii!”.
Iar cei de la Bellingcat au spus imediat: „E ceva ciudat la mijloc. Medaliile sunt conferite pentru merite personale, sunt distincții care trebuie purtate deschis și cu mândrie. Se pare că există motive pentru care prezentarea în public a medaliilor nu este binevenită”.
Și astfel a început investigația care a permis aproximarea numărului de militari ruși activi care au participat la război pe teritoriul Ucrainei.
„Pentru merite de luptă”
Medalia „Pentru merite de luptă” este conferită doar militarilor și doar pentru participarea la acțiuni militare. Medalia a fost instituită pe 31 martie 2003, după cele două războaie din Cecenia și a fost conferită și pentru operațiunea militară a Rusiei împotriva Georgiei din 2008.
Din 2008 până în septembrie 2015, când Rusia s-a implicat în războiul din Siria, trupele ruse nu au participat oficial la niciun conflict militar. Totuși, numărul de medalii „Pentru merite de luptă” a crescut brusc în 2014. Activiștii au găsit o fotografie cu medalia numărul 2464 conferită pe 7 noiembrie 2014. După mai puțin de un an, în august 2015, numărul medaliilor s-a apropiat de 6000. Deci, aproximativ 3500 de medalii, care sunt conferite doar militarilor care participă la acțiuni de luptă, într-o perioadă în care Rusia susține că nu a fost implicată în acțiuni militare. Perioadă în care, amintim, așa-numitele trupe ale separatiștilor din Donbass au trecut în ofensivă și au cucerit teritorii de la armata ucraineană.
„Pentru curaj”
Medalia „Pentru curaj” a fost instituită în 1994 și poate fi acordată nu doar militarilor ruși și nu doar pentru participarea la acțiuni armate.
Pe rețelele de socializare au fost găsite șapte astfel de medalii conferite între 2014 și 2016. Prima are numărul de ordine 64145, ultima, din noiembrie 2015, are numărul 66613. Deci, peste 2300 de distincții oferite până la începerea războiului din Siria. Este mult sau puțin? Potrivit datelor Bellingcat, obținute din surse deschise – aceleași rețele de socializare sau forumurile de profil – în anii „pașnici”, între 2009 și 2013, în medie pe zi erau oferite 1,4 medalii „Pentru curaj”. Din septembrie 2014 până în noiembrie 2015 s-au conferit în medie cam 6,3 de astfel de distincții pe zi.
Medalia lui Suvorov
Medalia lui Suvorov este o distincție de stat rusească instituită în 1994 care este oferită militarilor ruși și care, potrivit celor de la Bellingcat, a fost înmânată și participanților războaielor din Cecenia și din Georgia.
Numerele de ordine ale celor 13 distincții găsite în surse deschise vorbesc despre faptul că între noiembrie 2014 și decembrie 2015 au fost conferite 2570 de astfel de medalii, chiar mai multe decât în perioada războaielor din Cecenia. După februarie 2015 numărul de medalii scade brusc.
Medalia lui Jukov
Medalia lui Jukov are o caracteristică interesantă – numerotarea acesteia a reînceput de la zero în 2010. Acest lucru a permis experților de la Bellingcat să compare cu mai multă precizie numărul de distincții oferite pe timp de pace și în perioada războiului din Ucraina, pentru că în statistici nu au mai intrat războaiele din Cecenia și Georgia.
Au fost găsite dovezi că între decembrie 2014 și decembrie 2015, deci în aproximativ un an, au fost oferite mai mult de 1000 de astfel de medalii. În primii patru ani, din 2010 până la începutul războiului din Ucraina, medalia a fost conferită de doar 277 ori.
Concluzii
La capitolul de concluzii, autorii investigației se întreagă retoric: dacă în 2014 și 2015 numărul medaliilor acordate a crescut brusc în comparație cu perioada anterioară, atunci în ce război nedeclarat a participat Rusia în acești doi ani? Experții Bellingcat notează că această creștere a numărului de distincții pentru militarii ruși coincide cu faza activă a războiului din Donbass din vara și toamna anului 2014. Potrivit lor, investigația demonstrează că cifra minimă confirmată a soldaților și ofițerilor ruși care au participat la războiul din Donbass este de 3-4 mii de persoane, iar cifra maximă ar fi în jur de 10 mii. Potrivit raportului, statistica decorărilor vorbește despre faptul că participarea armatei ruse în războiul din Ucraina a continuat și după semnarea acordurilor finale de pace de la Minsk din februarie 2015.