Șefa Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu a declarat luni că va depune o sesizare la Procuratura generală pentru că pune la îndoială corectitudinea colectării semnăturilor în susținerea candidatului puterii, Marian Lupu. În același timp, candidatul independent Oleg Brega a cerut Comisiei Electorale Centrale să nu înregistreze semnăturile în susținerea lui Lupu și a spus că alegerile sunt deja „viciate”. Riscurile de fraudare în perioada preelectorală și ulterior în ziua alegerilor au fost discutate luni în cadrul unei dezbateri publice care a avut loc la Chișinău. Tamara Grejdeanu are amănunte.
Your browser doesn’t support HTML5
Experiența scrutinelor din Moldova arată că metode de fraudare la care pot recurge partidele pentru a-și avantaja candidatul sunt cel puțin 10.
Tradițional, înainte de alegeri, spun experții, concurenții tind să-și lustruiască imaginea oferind cadouri instituțiilor publice și cetățenilor sau folosesc mass media pe care o controlează.
În ziua scrutinului însă, există riscul să fie distribuite mai multe buletine de vot, unele să fie intenționat anulate sau să se voteze în numele altor cetățeni, notează specialiștii.
Manipularea cu numărul de voturi poate fi însă redusă la zero, dacă observatorii electorali, independenți sau din partea partidelor, vor fi instruiți cum să depisteze asemenea intenții de fraudare, crede Alexandru Postică, director de programe în cadrul Asociației PromoLex. El spune că în egală măsură este important ca cei înscriși în cursă să sesizeze încălcările pe care le-au observat:
„Dacă luăm datele pe care ni le oferă Comisia Electorală Centrală, din anul 2015-2014, a fost un număr nesemnificativ, de 70 de contestații, 78. Dar dacă luăm numărul declarațiilor că au fost fraudate alegerile, că au fost comise încălcări, ele sunt enorme. Deci eu aș propune să fim mai atenți și să operăm cu probe. Este suficientă lume implicată în procesul de colectare a semnăturilor, sunt suficienți adepți pentru fiecare partid politic, concurent electoral, care ar putea să sesizeze aceste încălcări.”
În timpul dezbaterii experții s-au referit la îngrijorările semnalate de mai mulți candidați la alegerile prezidențiale din 30 octombrie, după ce Partidul Democrat a colectat semnăturile necesare în susținerea lui Marian Lupu, peste 25.000, în mai puțin de două zile.
Pentru că este candidatul guvernării, unii experții admit că și-au făcut efectul pârghiile de presiune la nivel administrativ local.
Democrații spun însă că această performanță este rezultatul unei bune pregătiri pentru colectarea semnăturilor.
Prezentă la dezbatere, candidata PAS, Maia Sandu, a spus că va solicita procuraturii să verifice dacă PD-ul a presat primarii să lucreze în afara programului lor de lucru sau dacă listele în favoarea candidatului Marian Lupu au fost pregătite înainte de startul procesului:
„Întrebarea mea este dacă și pentru celelalte partide primarii vor fi disponibili 24 de ore din 24 ca să ne autentifice listele, 7 zile din săptămână, și dacă vor face acest lucru la fel de rapid sau dacă își vor lua 3-4 zile ca să verifice aceste liste, pentru că altfel o să fim puși în condiții inegale.”
Andrei Volentir, membru al Comisiei Electorale Centrale, spune că autoritatea electorală verifică listele de subscripție și urmează să anunțe la începutul săptămânii viitoare dacă admite sau respinge cererea de înregistrare a candidatului.
Volentir a precizat că este controlată doar autenticitatea semnăturilor:
„Mai puțin ne interesează modul în care au fost colectate semnăturile, pentru asta există administrația publică locală care a autentificat la rândul său datele înscrise în aceste liste. Noi le verificăm încă o dată cu datele conținute în Registrul de Stat al Alegătorilor, corespunderea datelor personale ale alegătorului, și eventual terminând cu semnătura, dacă aceasta trezește dubii.”
În aprecierea experților, între care și analistul Arcadie Barbăroșie, concurenții electorali, indiferent de viziuni și orientare politică ar trebui să facă front comun în monitorizarea procesului electoral, din moment ce suspectează guvernarea că ar putea frauda alegerile:
„Avem partide politice emergente, care nu au probabil suficientă capacitate să aibă observatori în toate secțiile de votare. Una din soluții ar fi ca mai multe partide politice să încerce să coalizeze pentru a monitoriza calitatea alegerilor, care este în interesul tuturor partidelor politice. Doi, observatorii trebuie instruiți inclusiv cu studii de caz.”
Iată de ce, reprezentanții organizațiilor guvernamentale au cerut Consiliului Coordonator al Audiovizualului să ia atitudine și să intervină atunci când se face propagandă în favoarea unuia sau altuia dintre candidați.