Hillary Clinton acuză din nou Rusia că s-ar amesteca în procesul electoral american

Hillary Clinton

Hillary Clinton, candidata Partidului Democrat în alegerile prezidențiale americane, a acuzat din nou luni, Rusia că ar încerca să influențeze rezultatul alegerilor din noiembrie. Clinton, aflată în campanie în statul Ohio, a declarat ziariștilor care o însoțesc, că posibila implicare a Rusiei în atacurile cibernetice care au vizat Partidul Democrat în iulie „ridică întrebări grave privind posibila imixtiune a rușilor în procesul nostru electoral”.

„Până acum”, a continuat Clinton, „nu am avut o putere străină adversă care s-a amestecat în procesul nostru electoral”. Clinton a comentat și „atracția ciudată” a contracandidatului ei republican, Donald Trump, pentru liderul rus Vladimir Putin și alți „dictatori”. Trump, a lăsat de înțeles Hillary Clinton, ori colaborează cu Rusia, ori o încurajează să intervină în procesul electoral.

Săptămâna trecută, pe 30 august, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins din nou drept „nefondate” suspiciunile că „hackeri” ruși ar fi atacat pagini web dedicate organizării alegerilor prezidențiale americane în statele Illinois și Arizona.

„Aceste declarații sunt total nefondate, nu se susțin cu nimic. Nu arată fapte, sunt absolut goale”, a spus Peskov în fața unui grup de jurnaliști. Președinția rusă nu consideră necesar să acorde atenție acestor acuzații, a adăugat el.

Potrivit presei americane, Biroul Federal de Investigații (FBI) a asigurat că dispune de dovezi conform cărora hackeri străini au atacat acele două pagini web.

Deși FBI nu a precizat naționalitate hackerilor care au atacat website-urile din statele Illinois și Arizona, postul NBC și cotidianul The Washington Post au susținut că acești pirați informatici sunt ruși. Iar un oficial american, implicat în procesul electoral în statul Illinois este citat cu declarația că „Este vorba despre un atac extrem de sofisticat, provenit de la un organism strain”.

În iulie, tot hackeri ruși, cu legături în structurile ruse de securitate, au fost bănuiți că au atacat sistemului informatic al Comitetului Național Democrat (DNC), de unde ar fi sustras circa 20.000 de e-mailuri. Ulterior, acestea au fost publicate de Wikileaks, provocând o criză în echipa de campanie a candidatei democrate la președinție.