De ce nu are învățământul superior moldovenesc studenți suficienți

În Republica Moldova sunt mai mult de 30 de universități private și publice

Your browser doesn’t support HTML5

De ce nu are învățământul superior moldovenesc studenți suficienți

Mai puțini tineri au ales să-și facă studiile superioare în Republica Moldova în 2016 decât în anii precedenți. A scăzut și numărul de locuri în instituțiile de învățământ superior. Circa 17.000 de studenți au pășit pragul universităților, adică cu 3% mai puțin ca în 2015, arată datele oficiale. Natalia Sergheev a aflat cum fac față acestor dificultăți rectorii instituțiilor de învățământ superior din Chișinău.

Principala provocare în anul curent de admitere provine din decalajul de popularitate între facultățile mereu în vogă - de economie și jurisprudență – și cele tratate cu mai puțin interes - geografie și biologie, spune rectorul Universităţii de Stat din Moldova (USM) Gheorghe Ciocanu.

Gheorghe Ciocanu

„Poate avem prea multe universități în Republica Moldova? Și atunci contigentul acesta de liceeni, de promoții, este prea puțin pentru multe universități. A doua problemă ține de imaginea instituțiilor de învățământ, de utilitatea și necesitatea lor în sistemul economiei naționale.”

Ciocanu spune că reputația universității, dar și acțiunile active de promovare i-au ajutat să facă față problemelor legate de fluxul scăzut al abiturienților.

Exemplul USM este totuși o excepție din regulă.

Unii rectori se văd siliți să reducă numărul de cadre auxiliare din instituțiile de învățământ.

Directorul Academiei de Transporturi, Informatică și Comunicații (ATIC), Dumitru Solomon, spune că de la fondarea în 1999 a instituției pe care o conduce, nu s-a confruntat cu dificultăți mai mari ca în acest an.

„Facem reduceri de personal, schimbăm orarul de lucru. Ne conformăm situației de astăzi. Anul acesta e rău, dar la anul va fi încă mai rău.”

Europa Liberă: De ce sunteți pesimist?

„Nu mai sunt copii în țară. Anul acesta la licee s-au înscris 7600 de elevi, clasa a 10, să spunem. Din ei jumate nu dau BAC-ul, jumate se duc în România, jumate se duc peste hotare și noi rămânem cu nimic.”

În perioada 2008-2010, la ATIC studiau circa 3700 de studenți. Acum, cifra a coborât la 700. Solomon spune că nu poate fi vorba de careva investiții în dezvoltarea academiei, fiindcă se teme că va fi nevoit să închidă instituția în câțiva ani.

„Ieri se discuta întrebarea de închidere a unor instituții de învățământ, să rămână 4-5. Și am spus: „de ce să închidem instituțiile, când singure o să piară?” Se vorbea de dezvoltare strategică și s-a pus întrebarea: „de ce strategic, când trebuie să fie declarată situație de criză?” Când suntem în criză nu poate fi dezvoltare strategică și nici investiții nu pot fi.”

În Republica Moldova sunt mai mult de 30 de universități private și publice, alături de peste 50 de școli profesionale.

Experta Liliana Nicolaescu-Onofrei de la Centrul Educaţional „Pro Didactica” spune că este nevoie de programe de ghidaj în carieră și dezvoltare personală pentru tineri, astfel încât atunci când vor alege o facultate să nu o facă cu ochii închiși.

Liliana Nicolaescu-Onofrei

„În primul rând, partea de acțiune care se impune ține de evaluarea calității activității instituțiilor de învățământ superior. Există Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional, care ar trebui să reușească să evalueze instituțiile. Ar trebui să recunoaștem franc - avem mult prea multe instituții de învățământ superior pentru o republică așa ca a noastră și pentru un contingent de studenți pe care-l avem. Sunt multe instituții, nu toate au un nivel de calitate adecvat. Cei prejudiciați sunt tot studenții, tot viitorii specialiști.”

După părerea expertei în educație Liliana Nicolaescu-Onofrei nu are rost să se lupte cu globalizarea în educație. Dimpotrivă, este nevoie de programe naționale prin care Guvernul ar oferi burse studenților moldoveni pentru a studia la universități de top peste hotare, ca apoi tinerii să se întoarcă la muncă în Republica Moldova.