Serviciul de informații cehesc BIS a constatat intensificarea activităților de propagandă ale Rusiei și Chinei în Cehia

Influența rusă s-a manifestat și în provocarea tensiunilor sociale și a promovării informațiilor false legate de Statele Unite și de NATO.

În raportul anual al BIS comentat pe larg de presa și politicienii de la Praga se spune că în vreme ce rușii au încercat să influențeze mai ales activitatea mijloaelor de informare în masă din Cehia, pentru a-și impune propriul punct de vedere de pildă în privința Siriei sau Ucrainei, activitățile chineze se concentrează asupra măririi influenței asupra vieții politice și cercurilor de afaceri cehești.

În raportul anual al Serviciului Informațiilor de Securitate al Cehiei (BIS) se spune că dintre serviciile de informații străine active în Cehia, și în anul trecut cel mai activ a fost al Rusiei.

„O parte însemnată a ofițerilor (de informații) ruși a activat sub paravanul misiunii diplomatice, care are un număr disproporționat de mare de angajați, de pildă față de cele ale Chinei sau Statelor Unite”, se spune în raport.

„Prioritățile rusești (în Cehia) în anul 2015 au fost operațiunile din cadrul războiului informațional în contextul crizelor ucraineană și siriană, iar în al planul al doilea s-a aflat spionajul politic, tehnico-științific și economic”.

Obiectivul eforturilor rusești din „războiul informațional” ar fi potrivit raportului cehesc „penetrarea masivă” a spațiului mediatic cehesc cu propagandă și informații distorsionate, în scopul „influențării capacității de percepție și a gândirii publicului cehesc, ca și a scăderii voinței societății de a protesta sau de a se opune” (unor politici oficiale).

Your browser doesn’t support HTML5

Intensificarea activităților de propagandă ale Rusiei și Chinei în Cehia

Influența rusă s-a manifestat și în provocarea tensiunilor sociale și a promovării informațiilor false legate de Statele Unite și de NATO, alianța militară din care face parte și Cehia, ca și în ponegrirea reputației Ucrainei.

Alt obiectiv concret al propagandei ruse ar fi fost răspândirea ideii că războaiele din Siria și Irak, ca și valul de migrație provocat de ele, ar fi opera exclusivă a Statelor Unite, iar Rusia este un fel de putere salvatoare care se străduiește să îndrepte greșelile sau acțiunile voit dăunătoare ale Washingtonului.

Publicarea raportului BIS a stârnit numeroase comentarii din partea presei și politicienilor din Cehia.

Televiziunea publică a Cehiei a observat că amenințarea rusă se reflectă an de an în rapoartele serviciului de informații, dar de data aceasta descrierea mijloacelor folosite de ruși este cea mai concretă.

Într-o primă reacție, premierul social-democrat Bohuslav Sobotka a încercat să calmeze spiritele spunând că guvernul știe de activitățile ruse și își face datoria. „Guvernul reacționează la asemenea semnale în mod consecvent, nu este nimic nou și nimic surprinzător”.

Ministrul apărării, Martin Stropnický, care reprezintă în guvern mișcarea ANO, s-a arătat mai îngrijorat: „Activitățile rusești mi se par neobișnuit de intense și nu este exclus ca Praga să joace un rol aparte în eforturile globale ale rușilor”.

Este o părere împărtășită și de fostul ministru ceh al justiției, Jiří Pospíšil, la o masă rotundă găzduită de canalul de știri al televiziunii publice cehești. „Raportul spune limpede că activitățile rusești cresc în amploare și intensitate, arătând că ele au devenit o amenințare pentru securitatea Cehiei”, a observat Pospíšil, reprezentantul formațiunii de opoziție de centru-dreapta TOP 09, fondată de fostul ministru de externe Karel Schwarzenberg.

O poziție aparte a formulat liderul Partidului Comunist din Cehia și Moravia, Vojtěch Filip. Solicitat de televiziunea publică cehă, liderul comuniștilor a spus că lui activitățile serviciilor de informații rusești sau chineze pe teritoriul Cehiei nu i se par neobișnuite sau diferite de cele ale serviciilor de informații americane sau germane.

Fostul ministru de interne ceh, senatorul social-democrat František Bublan, a spus că activitatea serviciilor de informații rusești în țara sa este neobișnuită nu doar prin amploare, ci și prin modalitățile practice folosite.

Bublan a spus că nu mai puțin de 200 de angajați ai ambasadei ruse la Praga ar fi implicați într-un fel sau altul în activități de spionaj – o cifră neobișnuit de mare. Și mai curios, a mai spus fostul ministru de interne, este că rușii păstrează secretul absolut asupra activităților lor de spionaj, spre deosebire de alte ambasade, care spun limpede cine este în slujba serviciilor de informații și adesea fac oferte de cooperare serviciilor de informații cehești.

Una din cele mai prestigioase publicații din Cehia, săptămânalul „Respekt”, a scris că raportul BIS pare să fie un fel de „apel disperat, dar mut” – întrucât serviciul de informații ceh este apolitic, raportul nu poate spune pe față ceea ce ar vrea, anume că influența rusă și chineză crește în Cehia cu voia și încurajarea liderilor politici ai Cehiei, în frunte cu președintele filo-rus și filo-chinez Miloš Zeman, un fost premier social-democrat alunecat tot mai mult în ultima vreme spre poziții populiste, xenofobe, anti-occidentale și eurosceptice.

După publicarea raportului, unul dintre cei mai cunoscuți comentatori de presă liberali din Cehia, Martin Fendrych, l-a numit pe Zeman „calul troian” al Rusiei și Chinei în centrul Europei, acuzându-l că funcționează ca un fel de post de radio „Vocea lui Putin”.