Ministerul de Externe de la Chişinău a condamnat comportamentul trupelor ruse din regiunea transnistreană, aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, pe care l-a calificat ca fiind unul sfidător.
MAEIE afirmă într-un comunicat că acțiunile militare pe care le desfășoară Grupul operativ de trupe ruse (GOTR) în pofida demersurilor insistente ale autorităţilor moldoveneşti generează noi tensiuni în relaţiile moldo-ruse.
„Un atare comportament al trupelor ruse, dislocate pe teritoriul Republicii Moldova fără consimțământul autorităților moldoveneşti, nu poate fi calificat altfel decât ca o sfidare la adresa unui stat suveran şi ca o încălcare grosolană a principiilor dreptului internaţional. După cum este evident aceasta linie de conduită politico-militară subminează respectul faţă de Federaţia Rusă care pretinde că joacă un rol constructiv şi nepărtinitor în calitate de mediator în procesul de negocieri vizând reglementarea conflictului transnistrean. Or, este greu de imaginat că cineva crede în faptul că zăngănitul de arme poate contribui la întărirea încrederii între cele două maluri ale Nistrului şi la crearea unei atmosfere propice pentru desfăşurarea negocierilor în formatul 5+2”, se spune în comunicat.
Grupul operativ de trupe ruse (GOTR) dislocat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova a desfășurat săptămâna aceasta noi aplicații militare pe malul stâng al Nistrului. Presa transnistreană scrie că de data aceasta militarii ruși au exersat „respingerea atacului teroriștilor asupra unui post de pacificatori”. Potrivit legendei, militarii ruși ar fi trecut la apărare, au chemat întăriri și au respins atacul, se spune într-un comunicat emis de armata rusă. În ultimele luni în regiunea transnistreană au avut loc zeci de aplicații militare, cu participarea soldaților ruși sau a trupelor transnistrene.
Ministerul de Externe de la Chişinău își exprimă speranța că autoritățile ruse nu iau în serios „ameninţările teroriste” la adresa pacificatorilor ruşi de pe Nistru şi nu doresc escaladarea tensiunilor în regiune.
„În aceste circumstanţe, se impune în mod imperios retragerea completă şi necondiţionată a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova conform deciziilor Summit-ului OSCE de la Istanbul din 1999 şi demararea unor negocieri pertinente cu privire la transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internaţional”, mai subliniază comunicatul MAEIE.