Proiectul de buget pentru 2017 adoptat de Executivul de la Tiraspol are un deficit bugetar de 50% și, pentru prima dată în ultimii ani, nu prevede indexări de salarii și pensii, ceea ce îi face pe unii experți să spună că documentul va fi unul de austeritate. Cheltuielile bugetului consolidat sunt prevăzute la 4,74 miliarde ruble, iar veniturile la numai 2,37 miliarde ruble ( sau echivalentul a aproape 210 milioane dolari).
Din ce surse va fi acoperit acest deficit și care sunt noutățile documentului? Am stat de vorbă la acest subiect cu expertul economic de la Tiraspol, Serghei Melnicenko. L-am întrebat mai întâi care sunt noutățile sau surprizele acestui document.
Serghei Melnicenko: „În anul 2011 a avut loc o reformă constituțională în conformitate cu care a fost introdus un nou organ al puterii administrative – Executivul. Și acest organ a devenit responsabil pentru gestionarea politicii economice. Respectiv, Executivului îi revine și obligația pentru elaborarea unui buget regional echilibrat.
Să aruncăm o privire comparativă asupra bugetului pentru acest an și asupra celui care este propus pentru anul viitor. Bugetul este ca un vârf de aisberg, o sinteză a celorlalte documente care au ajuns anterior în Sovietul suprem – Concepția politicii bugetar-fiscale și Prognoza dezvoltării social-economice pentru anul viitor. În ceea ce privește Concepția, idea de bază acolo este propunerea Executivului, propunere formulată de anterior de mai multe ori, de a trece la un sistem fiscal clasic, cu aplicarea a trei impozite în locul unui singur impozit care este aplicat acum în Transnistria – impozitul pe venitul organizațiilor.
Your browser doesn’t support HTML5
În ceea ce privește nemijlocit proiectul bugetului, care este specificul acestuia? După cum a spus ministrul finanțelor, Irina Molkanova, Executivul a încercat să țină cont de toate nuanțele și de situația creată și în final s-a ajuns la un deficit de aproximativ 660 milioane ruble la capitolele sociale protejate. Apropo, este o cifră cam de două ori mai mică decât era în bugetul anului 2015, unde deficitul pe capitolele sociale protejate era de 1 miliard 100 milioane ruble. Subliniez, aici vorbim doar despre capitolele sociale protejate, deci vă puteți imagina nivelul de finanțare a tuturor celorlalte capitole de cheltuieli și pentru acest an, și pentru anul viitor.”
Europa Liberă: Cum credeți că vor decurge discuțiile pe marginea acestui document?
Serghei Melnicenko: „Eu cred că de această dată deputații Sovietului suprem cel mai probabil că nu vor vrea să-și asume responsabilitatea de căutare a surselor de finanțare, așa cum s-a întâmplat în cazul deficitului pentru acest an care a fost de 1,1 miliarde ruble. Spre deosebire de anul trecut, când bugetul a venit cu întârziere, deputații au ceva timp la dispoziție pentru a trimite imediat înapoi acest proiect Executivului, fără a-l aproba în primă lectură. Sau să-l aprobe în prima lectură și să-l trimită înapoi, pentru ca Executivul să găsească sursele de reducere a acestui deficit de 660 milioane ruble.
Acest lucru cel mai probabil se va întâmpla pentru că Sovietul suprem nu mai vrea să primească acuzații din partea președintelui, ca în cazul bugetului pentru acest an sau pentru 2015, care era unul neechilibrat și a fost adoptat cu un deficit de 555 milioane ruble.”
Europa Liberă: Cum s-a întâmplat că deficitul bugetar pentru capitolele sociale s-a redus față de anul trecut, chiar dacă situația în economie nu este mai bună?
Serghei Melnicenko: „Ce a întreprins Executivul a fost cel mai probabil să adopte calea cea mai dură posibilă de reducere a părții de cheltuieli, pentru a reduce deficitul în bugetul anului 2017. Este vorba de tăierea dură a tuturor capitolelor de cheltuieli. Pentru că nu se poate întâmpla așa că situația în economie nu se îmbunătățește, ci din contra, iar deficitul nu mai este 1,1 miliarde, ci 660 milioane ruble. A obține acest lucru din contul creșterii veniturilor este practic imposibil, iar din contul reducerii părții de cheltuieli cred că parțial se poate. Cum se va realiza la modul practic acest buget – se va vedea abia la anul viitor.”
Europa Liberă: Dar cum stau lucrurile cu realizarea bugetului pe acest an?
Serghei Melnicenko: „Deocamdată realizarea bugetului actual șchioapătă pentru că nivelul veniturilor planificate nu poate fi deocamdată atins. Există și unele întârzieri la plata salariilor, în particular la Rîbnița. Cel mai probabil, în baza rezultatelor semestrului trei Executivul va propune sechestrarea bugetului. În istoria Transnistriei acest lucru s-a mai întâmplat și anterior. Asta presupune reducerea în proporții egale a tuturor cheltuielilor, cu excepția celor sociale protejate.”
Europa Liberă: Dle Melnicenko, ce probleme vedeți la adoptarea acestui buget? Care sunt momentele cele mai dificile?
Serghei Melnicenko: „Pe procesul de adoptare a acestui buget indiscutabil își va pune amprenta faptul că pe data de 11 septembrie începe campania electorală și, cel mai probabil, bugetul va deveni un fel de platformă pe care se vor confrunta viziunile, opiniile, platformele ideologice ale candidaților. Pe chestiunile economice își va pune amprenta lupta internă politică. Documentul poate deveni ostaticul campaniei electorale politice interne. Așa că în situația actuală, de criză economică, lucrul asupra documentului financiar de bază al anului viitor va fi unul foarte complicat.”
Europa Liberă: La sfârșitul anului trecut Transnistria s-a angajat ca timp de doi ani să-și adapteze legislația la normele comerțului liber cu Uniunea Europeană, să modifice sistemul fiscal, ceea ce i-a permis să păstreze comerțul liberalizat cu UE. Există careva intenție de schimbare a sistemului fiscal în viitorul apropiat?
Serghei Melnicenko: „În această perioadă pre-electorală nimeni nu se va apuca să schimbe radical regulile de joc. În plus, reformarea sistemului fiscal, în opinia deputaților necesită în primul rând un anumit interval de timp, în al doilea rând – o anumită perioadă de tranziție, și în al treilea rând – instruirea și recalificarea a inspectorilor fiscali și a angajaților din sistem. Iar al patrulea factor este crearea unui sistem informațional.”
Europa Liberă: Adică, cel mai probabil, sarcina vă rămâne pentru anul viitor?
Serghei Melnicenko: „Ideea este că despre asta se vorbește deja din 2012 și nu se întreprinde nimic pentru că nu există decizia politică cu privire la schimbarea sistemului fiscal. Acest sistem convine anumitor forțe. Fiecare fenomen are două părți ale medaliei, la fel ca și în cazul permanentelor discuții dintre importatori și exportatori cu privire la cursul dolarului – exportatorilor le convine un curs ridicat, importatorilor – unul scăzut. Adică există contradicții pe marginea acestui subiect în diferite grupuri sociale, financiare și politice.”
Europa Liberă: Apropo despre cursul valutar. Cum va influența acesta bugetul anului viitor?
Serghei Melnicenko: „Din câte înțeleg eu, în buget a fost planificat cursul de 12,5 ruble pentru un dolar, în condițiile în care acum cursul oficial este de 11 ruble și 30 de kopeici. Nu știu dacă Sovietul suprem va fi de acord cu acest lucru – deputații insistă dur asupra păstrării actualului curs oficial. Pe de altă parte, deputații și-ar putea schimba opinia în cazul în care Banca centrală de la Tiraspol va prezenta noul proiect al politicii monetare unice pentru anul viitor. Dar nu se știe când o va face – de exemplu, documentul pentru acest an a fost adoptat abia pe 10 februarie.
Sunt chestiuni foarte strâns legate și nu știu în acest moment cum vor fi ele soluționate. Singurul lucru cert este că proiectul bugetului a fost elaborat pornind de la cursul de 12,5 ruble pentru un dolar.”
Europa Liberă: În ce măsură este prezentă și este importantă în acest buget asistența din Federaţia Rusă?
Serghei Melnicenko: „Asistența rusească va fi nici mai mare, nici mai mică decât în prezent. Prima direcție sunt plățile pentru pensionari. A doua direcție este gazul practic gratuit, folosirea banilor de pe contul special pentru gaze pentru a acoperi plățile sociale. A treia direcția este continuarea proiectelor sociale pe linia integrării eurasiatice. Altceva este că acum se discută despre reformatarea acestei asistențe pentru construcția de obiecte sociale, redirecționarea ei către crearea de capacități de producere. Dar nu știu cât de real este să se facă acest lucru. Pentru că pentru a crea capacități de producție este nevoie de capital privat. Iar oamenii de afaceri din Rusia este puțin probabil să fie atrași de o regiune de conflict. Dacă vor fi folosite mijloace bugetare rusești pentru crearea de întreprinderi mixte pe teritoriul Transnistriei – este o chestiune deschisă pentru că Rusia însăși este acum sub sancțiuni și este puțin probabil să aibă mijloace suplimentare pentru astfel de investiții financiare în regiunea transnistreană.”
Europa Liberă: Cum ați caracteriza în câteva fraze bugetul anului 2017? Va fi un buget dificil, va fi ceva nou în el?
Serghei Melnicenko: „Va fi un buget mai realist, un buget mai realizabil, dar va fi și un buget mai dur pentru populație, pentru funcționarea instituțiilor și organizațiilor bugetare. Ar putea urma de exemplu optimizarea angajaților.
Apropo, o trăsătură distinctă este faptul că, pentru prima dată probabil, nu sunt planificate majorări ale salariului minim pentru bugetari și nici indexări ale pensiilor. Asta încă o dată confirmă că din start este un buget foarte dur. Altceva este că s-ar putea ca, pe fundalul alegerilor, Sovietul suprem să vrea să majoreze pensiile și salariile – acest lucru va fi foarte tentant în campanie.
Iată de ce spun că factorul politicii interne, a contradicțiilor interne, campania electorală vor avea numaidecât un impact asupra discuțiilor pe marginea acestui subiect.”