Your browser doesn’t support HTML5
Duminică, la Şoldăneşti, în prezenţa ministrului mediului şi a zeci de localnici, s-a discutat despre problema deşeurilor în raion. Un reportaj de la dezbatere semnat de Diana Răileanu:
În urmă cu doi ani, la Şoldăneşti a fost lansat un proiect pilot de colectare separată a deşeurilor: în satele din raion au fost instalate containere de gunoi pentru hârtie, metal şi sticlă. Autorităţile locale se aşteptau ca sătenii să separe gunoiul înainte de a-l arunca în containere. Un proces care nu se deprinde nici uşor, nici repede, constată primarul de Şestaci, Iacob Guja:
„Încă la întâlnirea noastră de anul trecut eu am spus că problema nu va fi că să funcţioneze întreprinderea ci să impunem oamenii să colecteze deşeurile. Eu, ca un pionier, am mers în instanţă ca să determin oamenii să achite taxa. De ce eu am mers în judecată? Pentru că ştiu că dacă Moş Ghiţă va vedea că Moş Ion nu achită taxa şi pentru asta nu păţeşte nimic, înseamnă că nici Moş Ghiţă nu va achita taxa. Din această cauză am mers în judecată, să existe o solidaritate, toţi să fie obligaţi să achite taxa şi toţi să fim responsabili faţă de localitate.”
Platformele cu recipiente pentru deşeuri şi utilajele moderne de colectare a acestora au fost cumpărate din banii statului german, e vorba de peste două milioane de euro. Acestea sunt întreţinute din contribuţia localnicilor, tariful fiind de 8-10 lei pentru o persoană şi mai puţin de două sute de lei pentru agenţii economici. O familie cu patru membri ar trebui să scoată din buzunar în jur de 50 de lei lunar, adică echivalentul a zece pâini. La sat, nu oricine e gata să dea atâţia bani, spun mai mulţi localnici. Iată de ce mulţi depozitează gunoiul pe unde apucă:
„Eu, de exemplu, aş plăti, dar nu pentru toţi membrii familiei. Pentru copilul mic tot trebuie să plătesc? Aici e întrebarea!”
„Eu sunt singură: nu am porc, nu am vacă, nu am nimic. Am o groapă şi dau gunoiul la groapă.”
Problema e că deşeurile sunt depozitate temporar în preajma oraşului. Autorităţile locale au sperat să poată construi un centru special pentru reciclare în satul Parcani, doar că între timp, Ministerul Mediului a lansat Strategia Naţională de Gestionare a Deşeurilor care prevede crearea a opt întreprinderi regionale, iar cea de la Parcani, Şoldăneşti nu se regăseşte în listă, explică ministrul Valeriu Munteanu:
„Eu vreau să vă spun că există mai mult de 20-30 de astfel de proiecte în Republica Moldova, care au un anumit grad de maturitate. Toate, fără excepţie, inclusiv proiectul Dvs, se vor ralia la Strategia Naţională de Gestionare a Deşeurilor.”
În prezent, mai marii de la Şoldăneşti se văd siliţi să aştepte construirea întreprinderii de la Orhei, până în 2020, acolo unde, potrivit Strategiei, urmează să-şi depoziteze deşeurile. Acest fapt îi nemulţumeşte, explică Svetlana Rotundu, preşedinta raionului Şoldăneşti:
„Chiar vă rog mult, public, aici, să ne ajutaţi ca acest poligon de la Parcani, pe lângă Strategia de Mediu să o construim, dar să nu aşteptăm cinci ani. Acest termen pentru raionul Şoldăneşti, dar şi pentru Republica Moldova este un termen destul de mare dacă îl raportăm la deşeurile care vor fi generate în această perioadă. (…) Noi am reuşit să consturim această staţie de la Parcani. Singura problemă e că lipseşte avizul privind impactul asupra mediului şi batem pasul pe loc.”
Valeriu Munteanu: „Dna preşedintă, cu tot respectul pentru Dvs eu nu voi face compromis cu aceste lucruri. În această Strategie s-a calculat în primul rând viabilitatea acestor întreprinderi. Eu am pătruns până în măduva acestei Strategii şi am înţeles exact că această micro întreprindere dacă vaexista la Dvs în zonă, „se va înnăduşi” exact în prima jumătate de an.”
Autorităţile raionului Şoldăneşti şi ministrul Mediului nu au ajuns la un numitor comun în timpul dezbaterii găzduite de Radio Europa Liberă. În schimb s-au pus de acord să analizeze argumentele celeilalte părţi şi să revină în scurt timp la discuţie. Problema gunoiştilor neautorizate şi a reciclării deşeurilor reprezintă o provocare nu doar pentru locuitorii raionului Şoldăneşti. Statisticile cu care operează Ministerul Mediului arată că Republica Moldova produce de cinci ori mai multe deşeuri decât acum cu 25 de ani. Autorităţile şi ecologiştii îşi pun mari speranţe în Strategia Naţională de Gestionare a Deşeurilor, document care promite să soluţioneze problemele ecologice, între care şi cea a gunoiştilor neautorizate.