Angela Merkel: "Vrem să soluționăm problemele care există în Europa''

Cancelarul german Angela Merkel la sosirea la summitul informal de la Bratislava

Viitorul Uniunii cu 27 de membri, o nouă arhitectură de apărare, dar și securitatea internă vor fi principalele teme de discuție.

La Bratislava are loc primul summit informal al Uniunii Europene, fără Marea Britanie care în iunie a votat să iasă din UE. Viitorul Uniunii cu 27 de membri, o nouă arhitectură de apărare, dar și securitatea internă vor fi principalele teme de discuție.

"La sfârșitul zilei, sper că vom avea o foaie de parcurs privind subiectele cele mai importante pe care dorim să le tratăm în următoarele șase luni", a declarat premierul țării gazdă Robert Fico.

"Acest proces, numit „Procesul de la Bratislava”, va începe astăzi și va continua în cursul unor întâlniri viitoare", a mai declarat Fico, cu referire la următoarele summit-uri care vor avea loc în Malta și la Roma, în martie 2017. Va fi ocazia de a marca și 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, actul fondator al actualei Uniuni Europene.

Înainte de începerea reuniunii, cancelara Germaniei, Angela Merkel a repetat faptul că Uniunea se află într-o „situație critică'', ca urmare a crizei refugiaților din 2015-16, care a provocat falii adânci între membri UE. Dar și ca urmare a deciziei Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană. Un proces care va dura câțiva ani. Plecarea Londrei schimbă însă premisele politicii europene de securitate, care, dacă ar fi după voința Italiei sau Franței, ar deveni o politică integrată, comună. Plan căruia britanicii i s-au opus în trecut.

Franța „face efortul principal pentru apărarea europeană”, dar „nu poate să fie singură”, a declarat, vineri, președintele francez François Hollande la sosirea sa la summitul european de la Bratislava.

În timp ce cancelara germană a rezumat astfel misiunea summitului de vineri: ''Mesajul de la Bratislava trebuie să fie: Vrem să cooperăm și să soluționăm problemele care există în Europa''.

Tradițional, între timp, Ungaria s-a delimitat din nou de partenerii vest-europeni ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a apreciat vineri, pentru cotidianul Magyar Hirlap, că Europa de Vest trăiește într-o „stare de naivitate”, deoarece în cursul ultimului an, când Europa nu a reușit să găsească soluțiile comune pe care politicienii europeni occidentali le preconizau, terorismul a pătruns pe continent, relatează agenția MTI, citată de Agerpres.