Primul ministru mizează pe slaba ținere de minte a oamenilor

Your browser doesn’t support HTML5

VIDEO SATIRIC

Pavel Filip: „Am moștenit o mașină stricată, care se ducea la vale fără frâne”.

Într-un interviu proaspăt pentru audiența occidentală, premierul Pavel Filip spune că Republica Moldova era o „mașină stricată, fără frâne”, atunci când el și PD au „preluat mandatul”, în ianuarie anul acesta. Primul ministru afirmă că „este hotărât să curețe țara” și că a „inițiat reforme din prima zi”. Dar Filip nu a intrat la guvernare abia în ianuarie anul acesta, ci s-a aflat acolo tot timpul în ultimii cinci ani, trecând până acum prin șapte guverne, inclusiv două interimare. De fapt este, cel mai longeviv membru al cabinetelor de coaliție care s-au perindat după 2009. A jurat de fiecare dată, nu doar ultima dată să-și dăruiască „toată puterea şi priceperea propăşirii Republicii Moldova”. Testul cu Politigraful arată că primul ministru a luat și el parte la „stricarea” mașinii, dar mizează pe slaba ținere de minte a oamenilor.

Primul ministru a acordat interviul think tank-ului american Atlantic Council. „Adevărul este că am moștenit o mașină stricată, care se ducea la vale fără frâne”, spune Filip, vorbind despre scandalul bancar, pe care îl descrie drept „una din cele mai mari crize economice, politice și sociale” din Republica Moldova. „În opt luni de când am preluat noi mandatul, afirmă Filip, am reparat mașina și am pus-o din nou pe calea către Europa”.

Dar afirmația sa a fost pusă la îndoială imediat de o analiză a câtorva organizații neguvernamentale care monitorizează activitatea guvernului. În vreme ce Filip, susține că a reparat mașina, ADEPT, “Expert-Grup” şi Centrul de Resurse Juridice au spus într-un raport că guvernarea a îndeplinit numai parțial reformele promise într-o Foaie de Parcurs la începutul anului. Fără deficiențe au fost îndeplinite numai 55% dintre acțiuni, se spune în raport. Alte 28% au fost realizate cu deficiențe, iar 17% nu au fost realizate deloc. Potrivit acestei analize, mașina reparată de Filip n-ar trece testarea la poliție.

Primul ministru mizează pe slaba ținere de minte a oamenilor (CONȚINUT SATIRIC)

Spusele primului ministru mai ridică un semn de întrebare. Filip spune că el și PD au „preluat mandatul” abia în ianuarie. El începe abia din acel moment numărătoarea reformelor, spunând că au trecut numai opt luni.

Dar în realitate, Filip s-a aflat tot timpul în guvern în ultimii cinci ani și opt luni. A intrat ca ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor în guvernul Filat 2, în ianuarie 2011, când Alianța pentru Integrare Europeană își reîmpărțise funcțiile după alegerile anticipate. A depus jurământul chiar în fața liderului său de partid, Marian Lupu, care tocmai devenise președinte interimar.

Filip și-a păstrat acest fotoliu în patru guverne cu puteri depline și în altele două interimare. A sărutat drapelul și a jurat să-și dăruiască „toată puterea şi priceperea propăşirii Republicii Moldova” de fiecare dată, nu doar ultima dată, când a fost inaugurat ca premier înainte de miezul nopții, pe 20 ianuarie 2016, ca să evite protestele de stradă.

Ca ministru, nu s-a opus niciodată în mod public tranzacțiilor statului cu Banca de Economii, care au făcut posibilă frauda bancară. Nu s-a opus nici deciziilor de guvern pentru garantarea împrumuturilor de urgență ale Băncii Naționale pentru băncile falimentate, în 2014 și 2015. Stenograma adoptării ultimei asemenea decizii guvernamentale dată publicității chiar de Filip luna aceasta arată că nu a pus nici măcar o singură întrebare, nu a exprimat nici un punct de vedere, dar a votat pentru.

De fapt, Filip este cel mai longeviv membru al guvernelor de coaliție care s-au perindat din 2009 încoace. Și Partidul Democrat al lui Filip a fost tot timpul la guvernare după 2009. PD este singurul partid care nu a lipsit din nici o coaliție guvernamentală în ultimii șapte ani.

Testul cu Politigraful arată că primul ministru a luat și el parte la „stricarea” mașinii, dar mizează pe slaba ținere de minte a oamenilor, iar reparația cu care se laudă a fost făcută de mântuială.

Editor: Mircea Țicudean