Europa Liberă: Integrarea europeană este concepută în mod diferit. Vladimir Voronin spunea că trebuie să construim Europa acasă, adică să ne adecvăm. Auzim şi acum politicieni ambiţioşi, care spun că suntem în Europa şi Europa trebuie să ne accepte aşa cum vrem noi să fim, adică făcând derogări de la legislaţii, norme, principii, cutume. Alţii continuă să alimenteze iluzia că foarte curând Europa ar accepta Republica Moldova pentru că nu are încotro, are nevoie de această periferie gri a spaţiului postsovietic etc., etc. Dacă ar fi să trecem în revistă modalităţile şi modurile de a vedea eurointegrarea, euroajustarea Republicii Moldova, ce similitudini şi diferenţe vedem?
Your browser doesn’t support HTML5
Igor Boţan: „Da, există trei abordări privind integrarea europeană a Republicii Moldova. Prima abordare, pentru că l-aţi pomenit pe Vladimir Voronin, este că Republica Moldova trebuie să se apropie de Uniunea Europeană, dar să rămână în afara spaţiului comunitar, un bun vecin. Acest punct de vedere, aşa cum aţi menţionat dumneavoastră, este împărtăşit de ex-preşedintele Voronin. Şi acest punct de vedere a fost susţinut în decembrie anul trecut în cadrul şedinţei Adunării Parlamentare NATO aici, la Chişinău, când fostul comisar pentru extindere, Štefan Füle, a spus exact ceea ce spune Vladimir Voronin.”
Europa Liberă: Adică un fel de statalism moldovenesc?
Igor Boţan: „Nu. Nu e vorba de statalism moldovenesc. Trebuie să încetăm a vorbi despre integrare europeană, dacă nu facem ordine în Republica Moldova, dacă nu ridicăm standardele europene aici, în ţară, astfel încât cetăţeanul simplu să simtă ceea ce înseamnă modernizarea ţării.”
Europa Liberă: Dar fiţi de acord că raţiunile, motivaţiile lui Füle şi ale lui Voronin diferă.
Igor Boţan: „Diferă. Dar să nu uităm că Voronin a fost cel care în februarie 2009 a cerut ca Uniunea Europeană să promită Republicii Moldova că va fi luată la pachet cu Balcanii de Vest şi că va avea o perspectivă de integrare comunitară foarte-foarte clară. A primit refuz. Și de atunci Voronin promovează ideea la care vă referiţi şi dumneavoastră.”
Europa Liberă: Dar pentru că voia neapărat să nu scape vrabia din mână, să o dea pe cea de pe gard. Adică, totuşi, să fie viţeluşa cuminte la care făcea trimite ori de câte ori avea ocazia, că Moldova va fi acolo unde îi va fi interesul.
Igor Boţan: „Exact, sunt de acord cu dumneavoastră. Mai mult decât atât, Voronin atunci a şi făcut concluzia: dacă Uniunea Europeană nu ne vrea, ne întoarcem spre spaţiul euroasiatic. Şi aceasta a servit drept motiv pentru declanşarea protestelor la 7 aprilie.”
Europa Liberă: Alte approach-uri pro-europene?
Igor Boţan: „Există un alt approach, cum ziceţi dumneavoastră, şi este approach-ul garniturii guvernamentale, care spune că totul revine la normalitate. Către 2018-2019 Republica Moldova va depune cerere de aderare la Uniunea Europeană, va deveni ţară candidat. Această abordare este una marcată de un entuziasm exagerat şi care nu poate fi unul credibil pentru cetăţeni.”
Europa Liberă: Pe cine încearcă ei să convingă prin rapoartele acestea triumfaliste?
Igor Boţan: „Este un mesaj pentru interior, pentru cetăţenii Republicii Moldova care, de-a lungul celor şapte ani de guvernare democrată, s-au dezamăgit. Cunoaştem rezultatele sondajelor, suportul pentru integrarea europeană a scăzut de la 73 la 37%. Deci, aproape s-a înjumătăţit. Şi în această situaţie cei care s-au aflat la guvernare şi s-au numit Alianţa pentru Integrare Europeană nu pot schimba nici paradigma, nu pot schimba nici orizonturile de aşteptare ale cetăţenilor. De aceea, le spune: „Domnilor, am trecut printr-o criză, a fost o criză neaşteptată, dar iată că ne consolidăm şi facem efortul ca, către anul 2018-2019, să fim acceptaţi cu cererea noastră de aderare la Uniunea Europeană, după care, devenind ţară candidat, vom trece prin cele 30 de capitole de armonizare a legislaţiei, de asimilare a acquis-ului comunitar, de reforme intensive, după care lucrurile se vor lămuri”. Şi acest lucru cetăţenii ar trebui să îl perceapă ca pe un orizont de aşteptare credibil.”
Europa Liberă: Cei care spun aceasta chiar cred în aceasta? Sau încearcă a N-a oară să vândă un vis?
Igor Boţan: „Părerea mea este că ei încearcă doar să-şi recucerească suportul cetăţenilor.”
Europa Liberă: Deci, trecem „vadul”, dar după aceea mai vedem...
Igor Boţan: „Toată lumea ştie că integrarea europeană înseamnă criterii foarte-foarte clare pentru aderare, criteriile de la Copenhaga. Iar dacă ne uităm ce fac guvernanţii noştri, criteriul politic, independenţa instituţiilor, aici e, cum se zice, doamne fereşte. Ştim că principala problemă a Republicii Moldova sunt instituţiile capturate de către clanurile politice, instituţii de drept şi de reglementare care trebuiau să fie demult independente şi să asigure un parcurs normal al Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Deci, despre trena aceasta a autorităţilor am mai vorbit.
Igor Boţan: „Da.”
Europa Liberă: Totuşi, mă interesează: ei chiar vor să obţină aceasta? Sau este, din nou, aşa cum s-a mai procedat, un vis frumos, instrumentat politic?
Igor Boţan: „Eu cred că ei vor doar, aşa cum aţi lăsat să se înţeleagă, să aburească cetăţenii, pentru că trebuie să se „împuşte în picior”, să renunţe la pârghii, ceea ce numesc ei pârghii. Şi ei nu vor să scape din mâini aceste pârghii. Ultimul exemplu este cum au fost numirile la Curtea de Conturi. Dacă e vorba despre depolitizarea instituţiilor, care a fost sensul să se insiste pe numirea conducerii Curţii de Conturi pe criterii politice? Atunci nu trebuie să ne vorbească despre integrarea europeană şi despre depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană. A propos, Mihai Ghimpu spune acest lucru, el spune: „Da, am eşuat ca stat şi schimbăm paradigma integrării europene pe paradigma unionistă”. Deci, ne integrăm în Uniunea Europeană prin România.”
Europa Liberă: Aceasta o spune şi un alt posibil candidat, care este bănuit că ar fi apropiat unor cercuri influente. De ce acum iarăşi reapare teza lui Băsescu, de fapt?
Igor Boţan: „Teza lui Băsescu reapare pentru că, într-adevăr, după şapte ani de guvernare zisă pro-europeană, democratică, lucrurile au degradat. Şi dacă în perioada guvernării lui Voronin am avut constant creştere economică de 5-6%, după venirea la guvernare a celor care sunt „ai noştri”, avem situaţia cu furtul miliardului, avem descreşterea standardelor de viaţă pentru cetăţeni. Şi Mihai Ghimpu în această situaţie ajunge la concluzia, a propos, după „istoria de succes” pe care a venit să o vadă Joe Biden, Angela Merkel, Tusk, Barroso, el ne anunţă că Moldova a eşuat ca stat, de aceea, nu există altă soluţie, soluţia unionistă suplineşte ideea europeană.”
Europa Liberă: Atunci când Băsescu în ipostaza-i de preşedinte încă, apoi de politician cu mandatul expirat de preşedinte, spunea aceasta, părea să mai fie credibil. Dar când spune Mihai Ghimpu, apare întrebarea firească: dar românii ar vrea oare o rudă săracă şi furăcioasă în trenul acesta european?
Igor Boţan: „Noi nu putem răspunde la această întrebare, fiindcă problema unionismului este o problemă electorală. Iar atunci când se vorbeşte la modul serios, cum au încercat să facă experţii de calitate foarte bună de la Fundaţia Mării Negre, să instituie un fond special pentru a face investiţii în Republica Moldova, s-a ajuns la concluzia că este, practic, imposibil, nu există interes. Dacă lucruri simple, lucruri agreabile pentru cetăţeni, pentru clasa politică de la Chişinău şi de la Bucureşti nu pot fi demarate, atunci despre ce proces serios de integrare unionistă putem vorbi? Şi mai este cea de a treia dimensiune integraţionistă pro-europeană, a forţelor politice de alternativă, care spun: „Domnilor, avem un Acord de Asociere. Acest Acord de Asociere trebuie implementat întocmai, onest”. Şi doar implementarea onestă, cu bună credinţă a Acordului de Asociere ne va permite să ne recâştigăm încrederea în ochii partenerilor de dezvoltare, care oricum au buget pe şapte ani de zile, au bani rezervaţi pentru ţări ca Republica Moldova. Acum este important să redevenim buni parteneri, să utilizăm aceste resurse ale Uniunii Europene, să ne refacem imaginea şi să nu insistăm acum, cum o fac pro-europenii guvernamentali, în situaţia când vedem criza din Uniunea Europeană. Am văzut summitul de la Bratislava, am văzut micro-summituri ale ţărilor mediteraneene, membre ale Uniunii Europene, am văzut cum se poziţionează în mod special ţările Grupului de la Visegrád, am văzut că ţările nordice europene au o abordare diferită de cea a Franţei şi Germaniei.”
Europa Liberă: Cât de realişti sunt promotorii acestei opţiuni, într-o Europă care acum se clatină, trece printr-o febră puternică? Tocmai la Bratislava s-a văzut aceasta, poziţia separată a premierului italian. Deci, oamenii care spun: „Să mergem totuşi spre Europa” sunt ei suficient de sinceri cu alegătorii lor, acceptă tot ce are bun şi „rău” Europa? Acceptă şi strânsul curelei sau efortul care trebuie făcut, sacrificiul?
Igor Boţan: „Eu cred că ei sunt mai mult decât sinceri. Ei sunt chiar realişti, pentru că, în situaţia în care s-a pomenit Europa, având un document cum este Acordul de Asociere, el trebuie implementat. Iar dacă noi implementăm şi facem ordine acasă, între timp, Europa îşi rezolvă problemele. Și atunci efortul de convergenţă între interesele Parteneriatului Estic şi de reformare a Uniunii Europene ne poate duce la punctul terminus, când Republica Moldova va putea să depună cerere de aderare şi această cerere de aderare chiar va putea fi examinată. Dar aceasta se va întâmpla nu acum.”
Europa Liberă: Deci, cum ar spune moldovenii, îţi respecţi „naşii” nu doar atunci când ei sunt bogaţi şi darnici?
Igor Boţan: „Exact. Şi acest lucru noi trebuie să-l înţelegem. Cu toate problemele pe care le are Uniunea Europeană, ea este cea care are valori şi standarde care ne pot ajuta să ieşim din acest impas.”