Luni, 19 septembrie, a fost ultima zi când s-au mai putut înscrie ca să voteze la alegerile prezidențiale de la 30 octombrie moldovenii stabiliți cu traiul în străinătate. Cei care nu au apucat tot vor putea vota la secțiile deschise ca de obicei la ambasade și consulate, dar nu vor avea dreptul la secții de vot suplimentare, în alte localități, mai aproape de domiciliu, cum ar fi fost dacă s-ar fi înscris în număr mare.
Your browser doesn’t support HTML5
În total, 3570 de cetățeni moldoveni s-au înregistrat pe pagina alegător.md, cei mai mulți, în număr de 599 fiind din România, urmați de cele 422 de persoane din Italia și 364 alegatori din SUA. Pornind de la aceste cifre și având în vedere numărul alegătorilor care au participat la scrutinul parlamentar din 2014, autoritățile urmează să decidă câte secții de votare vor fi deschise în afara misiunilor diplomatice, spune Sergiu Odainic, de la direcția Afaceri Consulare a Ministerului de Externe:
„Avem câteva zile la dispoziție. Ministerul, examinând aceste date va elabora lista secțiilor de votare și o va înainta guvernului. Guvernul va propune această listă cu secțiile de votare peste hotare Comisiei Electorale Centrale și deja CEC-ul va lua ultima decizie pe acest segment.”
Persoanele care au avut grijă să urmeze procedura de înregistrare prealabilă vor fi eliminate temporar din registrul de bază al alegătorilor. Numărul lor însă, cred experții, nu poate fi considerat unul reprezentativ, mai ales că au existat persoane care au spus că n-au reușit să se înscrie. Mai mulți cetățeni moldoveni au semnat un apel public în care cer autorităților să deschidă cel puțin același număr de secții de votare ca şi la scrutinul din 2014.
O altă solicitate a moldovenilor din diasporă, spune Vitalie Vovc, stabilit la Paris, se referă la posibilitatea de a vota cu pașaportul expirat, așa cum au făcut-o la alegerile din 2009, 2010 și 2014:
„Am făcut acest apel acum, din timp, anticipând anumite decizii și sperăm ca problema respectivă să fie dezbătută. În primul rând ar trebui luată în considerație experiența de la scrutinele anterioare, și, în special, de la scrutinul din 2014. Și ar trebui trase învățăminte de la ceea ce s-a întâmplat în 2010, când numai la Paris, 525 de persoane au fost nevoite să voteze pe foi A4, care, bineînțeles, nu au fost luate în calcul. ”
La alegerile parlamentare de acum doi ani, autoritățile de la Chișinău au deschis 95 de secții de votare peste hotare, între care cinci pentru cetățenii moldoveni stabiliți în Federația Rusă. Unii politicieni acuzaseră atunci guvernul că ar fi încercat să descurajeze votarea în Federația Rusă.
Datele cu care operează Serviciul rusesc de migrație arată că în Federația Rusă se afla în jur de jumătate de milion de cetățeni moldoveni. Liderul socialist Igor Dodon, pretendent la funcția de președinte, a cerut Guvernului de la Chişinău şi Comisiei Electorale Centrale să deschidă 159 de secții de votare în Rusia, după regula- o secție de vot la 3000 de alegători.
În registrul înscrierilor prealabile, din Federația Rusă, sunt 133 de persoane. Iar autoritățile, spune expertul Pavel Postică de la Asociația PromoLex vor lua în calcul anume această cifră atunci când vor decide numărul secțiilor de votare, dar și prezența la urne înregistrată la parlamentarele din 2014:
„Ar putea să vadă sau să revizuiască cel puțin numărul din Federația Rusă, unde s-au arătat foarte mulți doritori de a vota. Cred că ar fi cazul să fie deschise secții suplimentare. În mod normal, dacă orișicare candidat, concurent sau potențial concurent ar fi vrut să influențeze într-un fel sau altul decizia CEC-ului și Ministerului de Externe cu privire la deschiderea secțiilor de votare, ar fi trebuit să depună eforturi pentru a convinge diaspora noastră din țara sau țările respective să se înregistreze prealabil.”
Pavel Postică precizează în context că numărul secțiilor de votare nu poate fi decis unilateral, guvernarea de la Chișinău urmând să ajungă la un consens cu autoritățile din Federația Rusă. Potrivit Codului Electoral, secţii de vot peste hotarele ţării se deschid obligatoriu în cadrul Ambasadelor şi oficiilor consulare ale Republicii Moldova. Din 2010, autoritățile au decis însă să deschidă secții suplimentare, în zonele în care se află un număr important de cetățeni moldoveni.