25 de ani de independență a Armeniei în fotografii la Chișinău (GALERIE FOTO)

Your browser doesn’t support HTML5

25 de ani de independență a Armeniei în fotografii la Chișinău

Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de independență a Armeniei, la Chișinău s-a deschis expoziția de fotografii „Intersecția culturilor”, care este rezultatul unui atelier organizat de fotografi profesioniști moldoveni pentru tineri amatori armeni. Un reportaj semnat de Natalia Sergheev.

Cele 88 de fotografii au pus în vizor viața de zi cu zi a oamenilor de rând, tradițiile culinare și meșteșugărești, dar și bisericile care au devenit puncte de referință pentru cultura ambelor țări. Unul dintre autorii acestor imagini este fotograful moldovean Nicolai Miniuc.

„În ambele țări trăiesc oameni simpli, care muncesc din greu și fac tot posibilul ca să trăiască mai bine. Din păcate, și acolo, și aici există corupție, discriminare, lipsește egalitatea în drepturi. În acest sens, în ambele țări situația e complicată.”

În Republica Moldova locuiesc câteva mii de armeni, conform celor mai recente date oficiale. Unul dintre vizitatorii expoziției este președintele comunității armenilor din Moldova Artur Avanean, care s-a mutat cu familia la Chișinău acum patru ani. Spune că urmează să părăsească Republica Moldova cu inimă grea.

„Soarta Armeniei și a Republicii Moldova sînt foarte similare. Suntem două țări mici care au fost împreună parte din URSS, dar care au devenit independente împreună.”

Fotograful moldovean Anatol Poiată a vizitat și el Armenia în calitate de expert în cadrul proiectului. El vorbește despre căile diferite pe care le-au luat aceste două țări după destrămarea Uniunii Sovietice acum 25 de ani.

„Armenia e înconjurată de țări nu chiar binevoitoare, este vorba și de Azerbaijan, și de Turcia. Fiind susținută în mare măsură de Federația Rusă, [îi este mai greu să se dezvolte]. Pe noi ne-a salvat că suntem la frontieră cu România. Noi suntem totuși mai pro-europeni. Ei încearcă să se dezvolte, dar nu le reușește din cauza spațiului unde se află ei.”

Coordonatoarea proiectului, Ani Mnațakanyan, vorbește despre importanța unor astfel de proiecte culturale internaționale:

„Am aflat că în Republica Moldova există două biserici armenești, una dintre care este cea mai veche din Chișinău. E una dintre multele legături culturale dintre noi. Prin acest proiect am vrut să scoatem în evidență aceste tradiții comune.”

Inițiativa este un pas mic prin care se încearcă revitalizarea relațiilor dintre R. Moldova și Armenia, destrămate după căderea Uniunii Sovietice, a adăugat Mnațakanyan.

Expoziția va fi deschisă până pe 30 septembrie, la Palatul de Cultură al Feroviarilor.