Discursul premierului Dacian Cioloș în Parlamentul de la București și „tandemul franco-german”

PSD nu se dă în lături de la nici o manevră în hotărârea lui de a câștiga cu orice preț alegerile din decembrie.

Era ușor de ghicit de ce președintele PSD Liviu Dragnea l-a chemat în fața parlamentului pe premierul Dacian Cioloș: se crea astfel încă o ocazie de a ataca guvernul și de a face campanie în perspectiva apropiatelor alegeri. Insuși faptul că dl Cioloș era solicitat să înfățișeze situația economică „reală” trăda intențiile liderului social-democrat: se insinua, implicit, că guvernul ascunde datele economice adevărate. Prezentarea făcută de Dacian Cioloș a fost cât se poate de coerentă, precisă și convingătoare. Prin contrast, intervenția lui Liviu Dragnea a fost de o flagrantă rea-credință și de o descalificantă agresivitate.

De la primele cuvinte, Dragnea i-a reproșat premierului că nu vorbește în limba română, ci ar folosi „limba tehnocrată” care „sună străin”. Regăsim aici un punct central al propagandei pesediste: guvernul Cioloș ar fi un guvern impus de forțe „din străinătate” și care ar asculta de „ordinele venite de la Bruxelles”. Deși rudimentară, această propagandă poate avea succes la un anumit electorat, în speță electoratul pe care mizează PSD. De altfel, în aceeași seară, fostul prim-ministru Victor Ponta a declarat, la un post de televiziune, că țara este conducă astăzi de un „tandem franco-german”, făcând trimitere la președintele Iohannis și la francofilia lui Dacian Cioloș. În ceea ce-l privește pe Dragnea, el a continuat în același registru, acuzând guvernul că a favorizat capitalul străin în detrimentul celui autohton și avansând alte afirmații false, menite a demonstra pretinsa lipsă de „patriotism” a tehnocraților. N-a lipsit nici delirul conspiraționist, Dragnea pretinzând că guvernul Ponta a fost înlocuit acum un an în urma unui obscur complot și nu, cum bine știm, a manifestațiilor de protest de după tragedia de la clubul Colectiv.

Dacian Cioloș a răspuns admirabil șirului de calomnii și minciuni, arătând, printre altele, ce înțelege prin adevăratul patriotism. Ceea ce s-a văzut însă limpede în ședința din parlament este că PSD nu se dă în lături de la nici o manevră în hotărârea lui de a câștiga cu orice preț alegerile din decembrie. Social-democrații îi au alături pe cei din ALDE, partidul-marionetă condus de Tăriceanu, precum și pe naționaliștii din Partidul România Unită, o formațiune derivată din PSD și care își propune să-i atragă pe alegătorii de ieri ai partidului România Mare. Această alianță promovează un discurs naționalist strident, ieșit parcă din mantaua național-comunismului ceaușist. Este ceea ce ne face să așteptăm cu îngrijorare scrutinul din 11 decembrie.