Avem un invitat din Guvern astăzi - ministrul transportului și infrastructurii drumurilor, Iurie Chirinciuc. S-au adunat mai multe subiecte pe care vrem sa le clarificăm, cum ar fi rezilierea contractului cu o firma care trebuia să construiască un drum și nu a făcut-o, o greva salarială declarată de controlorii traficului aerian, ne interesează şi răspunsul ministrului la criticile formulate în programele noastre de Dumitru Albulesa, directorul executiv al Uniunii Transportatorilor și Drumarilor.
Europa Liberă: Așadar, dle ministru, ați decis să reziliați contractul în valoare de 19 milioane de euro cu o firmă din România „Pa&Co International SRL” care s-a angajat să repare traseul Chișinău-Giurgiulești, dar în doi ani n-a făcut aproape nimic. Întrebarea noastră este cine plătește această greșeală?
Iurie Chirinciuc: „Da, în premieră pentru Republica Moldova am decis să reziliem contractul „Pa&Co International SRL” care a fost selectată pentru reparația traseului Ciumai-Giurgiulești. Acest lucru a fost necesar din motiv că timp de doi ani de zile compania a efectuat aproape trei la sută din lucrări. Și, pe această cale vreau să-i atenționez și pe ceilalți agenți economici care repară drumurile cu întârziere să se mobilizeze cât mai rapid, în caz contrar vom rezilia contractele și cu ei. Personal îmi asum această decizie și am luat-o în favoarea cetățenilor, pentru că cetățenii au nevoie de drumuri și nu de motive și problemele cu care se confruntă companiile care repară drumurile în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Dar cum s-a ajuns aici, dl ministru: timp de doi ani doar 3 procente din lucrări să fie realizate? Și, cum vă întrebam la început: cine plătește această greșeală?
Iurie Chirinciuc: „Compania are probleme mari financiare. Eu când am venit la minister am încercat să soluționăm aceste probleme, a fost imposibil și în momentul în care am văzut că practic este imposibil am luat această decizie. Cine plătește? Desigur o parte din cheltuieli sunt prevăzute în contract și vor fi plătite de această companie. Mai bine mai târziu decât deloc, pentru că cetățenii au nevoie, cum am spus, de drumuri și nu de probleme. Acest traseu până la sfârșitul acestui an va fi scos la licitație, va fi selectată o altă companie și pentru anul viitor vor demara lucrările. Este o porțiune de drum în stare, nu că proastă, dar foarte deplorabilă - circa 4 km. Noi în luna octombrie vom efectua lucrări pe această porțiune în așa mod ca transportatorii să circule în condiții normale până la construcția capitală a acestui traseu.”
Europa Liberă: Dle ministru, această companie a fost selecționată într-o licitație internațională în luna martie 2014, iar acesta este anul în care a înregistrat deja pierderi de 10 milioane de euro, am văzut undeva pe știri. Credeți că Guvernul a greșit atunci când a selecționat-o? Începuseră problemele companiei atunci?
Iurie Chirinciuc: „Nu este vorba de Guvern, este vorba de Comisia de licitație de selectare a companiilor. Începuseră problemele, compania și astăzi mai are două contracte care încă nu le-a finalizat. Desigur și banca finanțatoare, și comisia care a selectat această companie trebuiau să acorde cu mult mai multă precauție și mult mai mare atenție la selectarea companiilor. Astăzi mai avem probleme și cu o altă companie cu care a fost semnat contractul la 6 mai, cu o companie italiană și până în prezent nu se știe nimic de ei, sunt dispăruți, nu mai există nici număr de telefon. Pe 6 mai am semnat contractul cu ea și urmează să-l realizăm imediat. Nu voi permite același lucru să se întâmple, să călcăm de două ori pe aceeași greblă. De aceea vom fi foarte severi, atenți și duri în selectarea și semnarea contractului cu astfel de companii.”
Europa Liberă: Penalități aveți de plătit pe acest contract?
Iurie Chirinciuc: „Penalități? Noi am încercat să reziliem contractul pe cale amiabilă: în cazul în care ajungem la compromis, e ok, dacă nu - penalitățile sunt toate prevăzute în contract și cei care sunt de vină vor achita toate penalitățile conform contractului.”
Europa Liberă: Dar va trebui să demonstrați probabil în judecată că sunt de vină, nu?
Iurie Chirinciuc: „Dovezi sunt suficiente, toate materialele sunt pregătite. Ce dovezi mai trebuie dacă contractorul a îndeplinit lucrări doar de 3 la sută din condițiile contractului.”
Europa Liberă: Cum se întâmplă, dle ministru, că (iată vorbeați și despre o firmă italiană cu care aveți probleme similare) îi selectăm nu tocmai pe cei mai onești?
Iurie Chirinciuc: „Sunt îndeplinite condițiile caietului de sarcini, ei sunt selectați conform licitației. Dar iată că mai multă atenție trebuie de acordat anume studiului asupra cine sunt aceste companii, de verificat istoricul lor și de văzut cum să facem că să-i selectăm pe cei mai buni din cei mai buni. Dar cea mai mare problemă, consider eu, e în conform condițiile licitației - cine oferă un preț mai bun, adică prețul cel mai mic, respectiv pe aceea îi selectăm. Și vin mulți care oferă preț bun, dar nu corespund întocmai cerințelor necesare la ziua de astăzi.”
Europa Liberă: Schimbăm foaia, dle ministru. Controlorii de trafic aerian de la MoldATSA au declarat ieri un protest salarial, o grevă japoneză din ce am înțeles, un protest îndreptat împotriva „acțiunilor sau inacțiunilor întreprinderii de reținere nejustificată a plăților pentru salarii”. Ce se întâmplă în această companie?
Iurie Chirinciuc: „Această întreprindere, am vorbit de nenumărate ori: de când am venit la Minister din aprilie 2015 până în august 2016 conturile acestei întreprinderi au fost blocate, noi am făcut și am luat toate măsurile necesare ca nu doar controlorii, dar toți angajații acestei întreprinderi să le fie salariile achitate lunar și ne-a reușit. Însă, vreau să vă spun că acești controlori care sunt în număr de aproximativ 80 de oameni, în anul 2013 erau doar 50. Traficul din anul 2013 până în prezent s-a micșorat cu 77% din cauza conflictului sau războiului din regiune dintre Ucraina și Federația Rusă. Și iată că ei și-au primit salariile. Și vreau să vă dau un simplu exemplu: salariul mediu pe acest an a controlorilor este de aproximativ 19 mii de lei, în luna august când au fost deblocate conturile au primit 4 prime pentru acest an și salariul pentru luna august a constituit 42 de mii de lei. În anul 2013 această întreprindere a înregistrat pierderi de 29 de milioane de lei, în anul 2015 când am venit erau tot circa 20 de milioane pierderi, dar noi am reușit și am adus-o până la sfârșitul anului în profit de 7 milioane de lei. Noi suntem obligați să facem optimizări, să facem în așa mod ca siguranța traficului aerian să fie asigurată, dar nu putem să le dăm premii cum vor ei și cât vor ei.”
Europa Liberă: Deci, dle, ministru, ca să înțeleg exact ce vreți să spuneți: cererile sunt nejustificate, asta spuneţi?
Iurie Chirinciuc: „Cererile sunt totalmente nejustificate și mai mult ca atât în spatele lor stă cineva care manipulează și încearcă să culeagă dividende politice. Noi și eu personal nu voi permite acest lucru niciodată.”
Europa Liberă: Dar, dle ministru, ca să fie clar pentru toată lumea, pentru că această companie a fost și subiectul unor investigații jurnalistice, se pare că într-adevăr salariile sunt foarte mari acolo, dar nu știu dacă sunt responsabili angajații acestei companii că statul la un moment dat le-a acordat nişte condiții favorabile pe care n u mai vrea să le acorde.
Iurie Chirinciuc: „Ei cel puțin trebuie să aibă bunul simț și să înțeleagă că mulți și-ar dori să fie în situația în care sunt ei. Salariile, cum v-am spus, sunt achitate la timp, salariile sunt decente comparativ cu controlorii din alte părți. Așa că noi vom discuta cu ei, le vom explica, dacă nu – nu au decât să protesteze.”
Europa Liberă: Dar este vorba de securitate.
Iurie Chirinciuc: „Securitatea este asigurată, nu vă faceți griji. Cu atât mai mult am spus că mai mult de un an și jumătate conturile au fost blocate și noi am fost responsabili și am avut grijă ca angajații să-și primească salariile la timp și să fie asigurată securitatea.”
Europa Liberă: Dumitru Albulesa, directorul executiv al Uniunii Transportatorilor și Drumarilor ne spunea ieri intr-o emisiune despre bugetul pentru drumuri că doar 43% pe acest an a fost valorificat și s-ar putea ajunge la situația când din nou nu se va putea traversa Republica Moldova, pentru că drumurile vor fi stricate. Împărtășiți această îngrijorare?
Iurie Chirinciuc: „Nu știu despre ce a vorbit dl Albulesa, de unde are dumnealui astfel de cifre.”
Europa Liberă: Se referea la buget și zicea că s-au prevăzut 1 miliard 400 de milioane, dar s-au livrat până acum 600 de milioane, ceea ce ar fi 43%, adică nu s-ar întreține drumurile cum ar trebui.
Iurie Chirinciuc: „Se referea la fondul rutier. Fondul rutier cu adevărat a fost aprobat în mărime de 1 miliard 400 de milioane. Noi am elaborat și aprobat programul de 1 miliard 400 de milioane, s-au petrecut practic toate licitațiile, lucrările sunt demarate, sunt în curs de demarare. Noi nu putem să achităm lucrările în avans, lucrările se achită după efectuarea și recepția acestor lucrări. Lucrările merg în toi. Eu sunt sigur că programul în totalitate va fi îndeplinit.”
Europa Liberă: La fel, vorbea dumnealui despre condiții foarte drastice la obținerea licențelor în transport, cerințe chiar inventate, zicea dumnealui. Ce puteți să ne spuneți despre asta?
Iurie Chirinciuc: „Posibil se referea la transportul de pasageri.”
Europa Liberă: Da, și la Agenția Națională Transport Auto care livrează autorizații.
Iurie Chirinciuc: „Referitor la transportul de pasageri eu vreau să vă spun că noi nu că suntem foarte duri, dar trebuie să fim mult mai duri, pentru că în acest caz este vorba de transportul pasagerilor, de siguranța rutieră. Și, eu cred că nu o să găsiți nicăieri în lume o țară unde sunt atâția transportatori care transportă pasageri. În toată lumea sunt câțiva transportatori puternici ce sunt dotați și corespund condițiilor cerute, dar la noi fiecare care are posibilitatea să-și procure o rutieră prestează servicii de transport pasageri.”
Europa Liberă: Eu aș fi poate de acord cu Dvs. că e nevoie de companii puternice, dar probabil trebuie să se ajungă la asta printr-un proces firesc, nu?
Iurie Chirinciuc: „Desigur printr-un proces firesc, pentru că într-o economie de piață trebuie să reziste și să rămână cei mai buni dintre cei mai buni. Cei slabi pur și simplu trebuie să plece de pe piață, pentru că nu vorbim despre alte servicii, dar despre siguranța pasagerilor traficului rutier.”
Europa Liberă: Dar certificarea asta obligatorie în management, certificarea autovehiculelor care deja sunt certificate de uzina producătoare… nu credeți excesive aceste cerințe?
Iurie Chirinciuc: „Noi am făcut foarte multe modificări la Codul transportului rutier care a fost aprobat în luna aprilie 2015 și am exclus la maxim toate interesele de grupuri, de partid care îl făceau lobby la foarte multe amendamente din acest cod al transportului rutier. Am reușit să eliminăm certificarea serviciilor care nicăieri nu există la noi, foarte multe modificări le-am efectuat care se vedea clar cu ochiul liber că lobbează careva interese. Dacă mai există astfel de interese în acest cod, să ne spună să venim cu amendamente.”
Europa Liberă: Dar mai există astfel de interese, care e părerea dvs.?
Iurie Chirinciuc: „Eu cred că la moment am eliminat toate acele momente care împiedicau activitatea unui agent economic.”