25 de ONG-uri acuză Ministerul Muncii de colaborare prea strânsă cu Fundația Edelweiss

Floarea alpină Edelweiss

O alianță de 25 organizații neguvernamentale pentru protecția copilului acuză Ministerul Muncii Protecției Sociale și Familiei de colaborare prea strânsă cu Fundația Edelweiss a fruntașului democrat Vlad Plahotniuc. Fundația ar prezenta drept realizare a sa un serviciu public care există mai demult, anume, o linie specială de telefon la care pot apela copii la nevoie.

Your browser doesn’t support HTML5

Activiștii și Fundația Edelweiss

Experții care și-au anunțat obiecțiile susțin că în campania finanțată de prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, este denaturată esența serviciului Telefonul Copilului. Or, acesta a fost gândit ca un instrument accesibil și prietenos pentru copii, la care să apeleze pentru a cere un sfat sau ajutor, și nu doar ca o linie de telefon, zisa roșie, la care să fie sesizate cazurile de violență în familie, spune Ana Revenco, președinta Centrului ,,La Strada”. Ea subliniază că o asemenea promovare a serviciului, consolidează de fapt un stereotip, acela că doar bătaia este o formă de violență:

„Acest telefon al copilului este un instrument, este o șansă pentru copil să spună el, când și cum are nevoie de protecție. Nu este lăsat doar spre definirea unui adult, că intervin doar atunci când este violență fizică. Acesta-i marele impact negativ pe care noi îl vedem în rezultatul unor astfel de mesaje formulate. Însăși raportul despre activitatea telefonului copilului vorbește foarte clar- copiii sună pentru a spune că se simt singuri, pentru a spune că nu are de la cine solicita un sfat și el se simte abandonat.”

Apărătorii drepturilor copilului cer Ministerului Muncii, care gestionează Telefonul Copilului, să retragă informația despre acest serviciu din toate materialele promoționale ale Fundației Edelweiss, inclusiv pentru că, susțin ei, este inadmisibil ca o organizație privată să utilizeze un serviciu public pentru a-și face imagine. În replică, Ministerul Muncii notează într-un comunicat de presă că Serviciul „Telefonul Copilului este unul public și orice organizație poate să-l promoveze”. Ministerul, care nu este pomenit sub nici o formă în campania liderului democrat, mai precizează că a semnat un memorandum cu fundația acestuia și consideră oportună popularizarea serviciului.

Mariana Ianachevici, președinta alianței ONG-urilor active în domeniul protecției drepturilor copiilor notează în context că acceptând această colaborare, reprezentanții ministerului pun la îndoială propriile politici și reduc la zero efortul de până acum al experților în promovarea intereselor copiilor:

„Denaturăm activitatea și denaturăm mesaje care cu foarte mare greutate au fost aduse pe masa publicului, au fost aduse la urechea și la înțelegerea fiecărui specialist. Pentru că un asistent social a trebuit să învețe și am investit timp, cunoștințe, bani ca să facem să înțeleagă o mulțime de asistenți sociali de ce este important să înțeleagă semnele și de ce este important să raporteze orice bănuială de abuz, de neglijare sau de violență.”

Cezar Gavriliuc, directorul Centrului de Informare și Documentare privind drepturile copilului, spune că experții dezaprobă asocierea serviciului Telefonul Copilului cu o fundație implicată politic și cu o campanie lansată în perioada electorală:

„Imaginea copilului este utilizată în plină campanie electorală și este exploatat un subiect foarte sensibil. Practic nimeni n-ar putea să zică că nu, este bine să utilizăm bani pentru protecția copilului, oricare ar fi proveniența acestor bani și nu ne interesează. Ba da, este foarte important ca imaginea copilului să nu fie alterată și exploatată în cazul campaniilor electorale.”

Telefonul Copilului a fost lansat în iunie 2014, pe parcursul a doi ani de activitate fiind recepționate peste 12 mii de apeluri. În aprecierea ministerului este un număr prea mic, acesta fiind unul din argumentele sale în susținerea colaborării cu Fundația Edelweiss, care de curând l-a scos în prim plan pe patronul acesteia în toate comunicatele despre acțiunile întreprinse. Apărătorii drepturilor copilului spun că lipsa resurselor financiare proprii pentru a informa publicului despre existența acestui serviciu nu poate fi un motiv pentru exploatarea subiectului de către organizații private și transformarea acestuia într-un vehicul de publicitate electorala.