La Curtea de Apel Chișinău a început astăzi după o amânare de o săptămână procesul de corupție al fostului premier Vlad Filat în a doua instanță. Filat care a fost condamnat de prima instanță la 9 ani de închisoare și confiscarea averii nu este însă singurul care a depus apel. Există alți câțiva apelanți afectați de confiscarea averii sale. Dar presa nu a putut afla cine anume, pentru că judecătorii au decis că, și în instanța a doua, procesul o să aibă loc cu ușile închise.
Your browser doesn’t support HTML5
Avocații lui Vlad Filat califică drept nemotivată decizia magistraților de a continua ședințele departe de ochii lumii. Potrivit lui Igor Popa, cererea procurorilor de a ține ședința după ușile închise, a fost bazată pe argumentarea cunoscută că actualmente sunt instrumentate și alte dosare, la fază de urmărire penală, și care ar deriva din cel al lui Vlad Filat.
Igor Popa: „Vom insista în continuare ca ședințele să fie publice. Nu există nici un motiv ca aceste ședințe să se desfășoare cu ușile închise. În primul rând judecătorii ar trebui să fie interesați, pentru că acest principiu de ședințe publice, mai întâi are menirea să protejeze justițiabilii iar după asta dreptul fiecărui individ în parte.”
Nu este prima dată când magistraților li se cere ca ședințele să fie publice. Anterior, mai multe organizații neguvernamentale au revendicat în repetate rânduri accesul în sala de judecată.
De fiecare dată, s-a invocat însă în replică pericolul de a fi periclitată ancheta.
Una dintre noutățile de astăzi este că decizia Judecătoriei Buiucani, prin care fostul premier a fost condamnat la nouă ani de închisoare, a mai fost contestată de câteva persoane. Igor Popa a spus că acestea ar fi fost deposedate de anumite bunuri, odată cu hotărârea primei instanțe de a confisca averea fostului premier:
„Ceilalți apelanți au solicitat să fie repuși în drepturi, în ceea ce privește confiscarea specială, pentru că așa cum și noi considerăm - s-a aplicat absolut ilegal confiscarea bunurilor. Aici fac o remarcă, chiar unul dintre apelanți care are un bun în proprietate, i-a fost confiscat fără temeiuri care s-ar regăsi în sentința Judecătoriei Buiucani.”
Unul dintre apelanți, solicitat de jurnaliști, a refuzat să ofere detalii despre ce bunuri ar fi vorba, sau ce legătură are cu confiscarea averilor lui Vlad Filat. Acestea au fost confiscate în luna iunie. Este vorba de mai multe imobile, terenuri și mașini.
Următoarea ședință a fost anuntata pentru data de 11 octombrie, atunci când apărarea va solicita magistraților să accepte o nouă listă de martori pentru a fi audiați.