Your browser doesn’t support HTML5
Poate o campanie electorală fi corectă în condițiile unui pluralism media limitat? Experții Adunării Parlamentare a Consiliului Europei cred că nu şi au atenționat despre asta autoritățile de la Chișinău, la capătul unei vizite de monitorizare în Republica Moldova. Îl vom întreba astăzi pe șeful autorității de reglementare a audiovizualului, președintele CCA, Dinu Ciocan, ce are de gând să întreprindă instituția pe care o conduce pentru a asigura pluralismul în campania prezidențială începută vineri, 30 septembrie.
Europa Liberă: Dle Ciocan, ceea ce am auzit până acum nu o dată de la organizațiile neguvernamentale de media locale, că pluralismul media este limitat, chiar cu existența a zeci de televiziuni și radiouri, din cauza poziției dominante a unui holding afiliat unui partid, au spus acum și observatorii APCE, după un fel de inspecție în ajun de campania electorală la Chișinău. Cum credeți, în grădina cui este aruncată piatra, dacă îmi permiteți aceasta metafora?
Dinu Ciocan: „În primul rând, vreau să vă spun că și membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului au avut posibilitatea să se întâlnească cu reprezentanții delegației Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, o delegației de valoare preelectorală, și am explicat și dumnealor în cadrul acestei întâlniri că Parlamentul Republicii Moldova a operat mai multe modificări importante la Codul audiovizualului. În primul rând în sensul asigurării transparenții proprietății mass-media, unul la mână, și o altă modificare importantă este cea de limitare a concentrării mass-media. În primul rând, în Republica Moldova sunt eliberate 124 de licențe de emisei, deci pentru 124 de posturi de televiziune și radio. Iar conform ultimelor modificări, deci până la acest moment un radio difuzor putea deține până la cinci licențe de emisie, iar o persoană fizică putea fi beneficiar final la cel mult doi radiodifuzori, în totalitate ar putea deține zece licențe de emisie. Și vreau să vă spun că până la acest moment nu există o persoană fizică sau radiodifuzori care să dețină numărul maximal de licențe, de zece licențe de emisie. Iar conform unora dintre ultimele modificări operate la Codul audiovizualului un radiodifuzor nu va putea deține mai mult decât două licențe de emisie.”
Europa Liberă: Dle Ciocan, am să citez din comunicatul pe care l-a difuzat această misiune de observare APCE: "În pofida adoptării reglementărilor, despre care Dvs. vorbiți, aceste reglementări nu vor deveni pe deplin funcționale până la expirarea licențelor în vigoare". Deci, știți și Dvs., știu și eu, ştiu experţii APCE că asta se va întâmpla târziu, spre anul 2020 încolo.
Dinu Ciocan: „Vreau să vă spun că odată cu operarea acestor modificări și micșorării numărului de licențe de la cinci la două, Parlamentul era obligat să impună și o modalitatea sau un mecanism de implementare a acestor prevederi noi. În viziunea mea cred că aceasta a fost probabil unica modalitate de implementare, întrucât la acel moment când deja au fost operate aceste modificări aceste licențe de emisei deja erau eliberate în conformitate cu prevederile Codului audiovizualului.”
Europa Liberă: Dle Ciocan, revin la întrebarea mea, cine credeți că trebuie să ia acuma măsuri pentru asigurarea pluralismului, dacă în regulamentul instituției Dvs. scrie că sarcina Dvs. este să asigurați pluralismul în audiovizual?
Dinu Ciocan: „Sigur, și noi o facem prin monitorizările serviciilor de programe ale radiodifuzorilor. Și, în cazul în care nu este asigurat pluralismul, în special în perioada campaniilor electorale, fiind și acum într-o perioadă a campaniei electorale, atunci Consiliului Coordonator al Audiovizualului aplică sancțiuni în conformitate cu prevederile Codului audiovizualului. Iar în perioada campaniei electorale regulile de reflectare a campaniei electorale, indiferent de un radiodifuzor sau altul câte licențe de emisie nu ar deține, regulile de reflectare sunt aceleași pentru toți radiodifuzorii. Și toți radiodifuzorii în perioada campaniei electorale sunt obligați să reflecte campanii într-un mod echidistant, echitabil și imparțial oferind timp de antenă egal tuturor concurenților electorali.”
Europa Liberă: Şi dacă nu vor face asta? Iată, de exemplu, chiar ieri am văzut la un post de televiziune un reportaj în care un partid face dezbateri cu cetățenii prin localități despre reforma în politică. Ce ar trebuie să conțină acest reportaj ca să fie calificat ca publicitate electorală și nu politică, așa cum de obicei este calificat?
Dinu Ciocan: „În primul rând vreau să vă menționez că potrivit regulamentului de reflectare a campaniei electorale aprobat de către Comisia Electorală Centrală, radiodifuzorii până la începerea campaniei electorale au dreptul să difuzeze materiale privind activitatea partidelor și alte organizații social politice în conformitatea cu principiile reflectării echitabile, echilibrate și imparțiale.”
Europa Liberă: Și după? Iată ieri era deja după declanșarea campaniei?
Dinu Ciocan: „Până la începerea campaniei electorale nici unui concurent nu i se permitea agitația electorală nici în favoare oricărui concurent electoral. În perioada campaniei electorale această agitație electorală este permisă doar în condițiile respectării regulamentului de reflectarea campaniei electorale, astfel încât să fie respectate principiului echității, echilibrului și a imparțialității.”
Europa Liberă: Dle Ciocan, Dvs. înțelegi foarte bine că eu vă întreb despre publicitatea electorală camuflată sub publicitate politică.
Dinu Ciocan: „Publicitatea nu poate fi camuflată. Publicitatea electorală ori este ori nu este. Și acest lucru noi îl vom urmări, pentru că Consiliului Coordonator al Audiovizualului a luat o decizie de monitorizare a 14 posturi de televiziune, cele mai importante din țară începând cu 30, atunci când s-a început perioada campaniei electorale și în cazul în care noi vom depista abateri sau încălcări a prevederilor regulamentului de reflectarea campaniei electorale noi vom aplica sancțiuni conform Codului audiovizualului.”
Europa Liberă: Dle Ciocan, instituția Dvs., dacă nu mă înșel, se ocupă și de deontologie, nu?
Dinu Ciocan: „Nu, de deontologie nu se ocupă.”
Europa Liberă: Păcat, pentru că eu, de exemplu, remarcasem niște sintagme clișeu încă înainte de campania electorală gen "fugar interlop Țopa" sau "mafiotul, păpușarul și criminalul Plahotniuc" și mă întreb dacă ele se vor perpetua la televiziuni, în mass-media și în timpul campaniei electorale? Asta cine atunci ar trebui să se uite mai atent pe limbajul folosit de televiziune?
Dinu Ciocan: „Probabil Consiliul de Presă.”
Europa Liberă: Haideți, dle Ciocan, să le amintim radiodifuzorilor ce au și ce nu au dreptul să facă în campania electorală.
Dinu Ciocan: „Mai întâi de toate aș vrea să vin cu niște cifre foarte concrete. Conform declarațiilor privind politica editorială pentru perioada campaniei electorale CCA a aprobat 124 de declarații, dintre care 105 radiodifuzori și-au exprimat intenția de a reflecta campanie electorală la alegerile prezidențiale din 30 octombrie curent. Dintre acești 105 radiodifuzori îs 60 de posturi tv și 45 de posturi de radio - 56 din radiodifuzori au declarat că vor organiza dezbateri electorale. În această campanie o mare parte s-au păstrat regulile de reflectarea campaniei ca și alegerile parlamentare. Regulile sunt aceleași pentru toți radiodifuzorii conform regulamentului cu unele excepții, în cazul radiodifuzorilor publici și radiodifuzorilor cu acoperirea națională care sunt obligați să reflecte campanie electorală, să acorde timp de antenă gratuit concurenților electorali și să organizeze dezbateri electorale. În rest, deja toate regulile de organizare și desfășurarea dezbaterilor electorale, de ducerea evidenței timpului de antenă acordat concurenților electorali care sunt expuse în regulamentul Comisiei Electorale Centrale care este publicat și pe pagina web a Consiliului Coordonator al Audiovizualului la compartimentul alegri prezidențiale. Aș vrea să le amintesc radiodifuzorilor că odată la săptămână, începând cu ziua de luni în fiecare săptămână ei trebuie să prezinte raportul săptămânal conform unui model care a fost aprobat de către Consiliu în care să indice absolut tot timpul de antenă care a fost acordat concurenților electorali, inclusiv a spoturilor de educație electorală ale Comisiei Electorale Centrale. Noi în acest an la data de 23 septembrie cu suportul Consiliului Europei am avut o ocazie să organizăm o masă rotundă privind reflectarea campaniei electorale la care au fost invitați toți radiodifuzorii și am avut posibilitatea să discutăm absolut toate nuanțele ce țin de reflectarea campaniei, a fost aprobat acest model de prezentare a rapoartele de către radiodifuzorii.”
Europa Liberă: Deci, toți radiodifuzorii sunt informați cum ar trebui să reflecte. Pe final, dle Ciocan, eu vreau să vă întreb pentru înțelegerea mea, Dvs. ca instituție de reglementare în audiovizual recunoașteți că există această problemă în audiovizualului moldovenesc – concentrarea?
Dinu Ciocan: „Întrucât în ultima perioadă se discută foarte intens despre necesitatea modificării Codului audiovizualului sau chiar aprobării unui nou Cod al audiovizualului vreau să vă spun că există mai multe probleme pe domeniu.”
Europa Liberă: Dar problema concentrării este sau nu cea mai mare, cum apreciați Dvs.?
Dinu Ciocan: „În cazul în care din 124 de licențe de emisie eliberate de către Consiliului Coordonator al Audiovizualului maxim 7 licențe sunt deținute de către o persoană fizică și în cazul în care deja noi la moment avem eliberate 15 licențe pentru radiodifuzori cu acoperire națională.”
Europa Liberă: Deci, nu credeți că ceea ce spune APCE, "existența unui holding media afiliat unui partid pe piață este o problemă și asta limitează pluralismul", nu sunteți de acord cu asta?
Dinu Ciocan: „În cazul în care fiecare radiodifuzor își va onora obligațiile expuse chiar și în declarație de politică editorială și va respecta și regulamentul de reflectarea campaniei și prevederile Codului audiovizualului, atunci nu ar fi o problemă numărul de licențe pe care îl deține un radiodifuzor.”
Europa Liberă: Da, în situația această aveți viziuni diferite cu APCE asupra cum se asigură pluralismul.