Igor Dodon: „Înaintăm o altă moţiune. Nu o să fugiţi în fiecare zi”

Majoritatea parlamentară a convocat ședința în plen, dar apoi s-a răzgândit să participe la ea

Moțiunea de cenzură împotriva guvernului Filip înaintată de formaţiunile de opoziţie, PSRM, PLDM şi PCRM, a eșuat în parlamentul de la Chișinău. Premierul Filip fusese criticat pentru un pachet de legi nepopulare din care face parte și legea ce pune pe seama bugetului de stat costurile fraudelor bancare din ultimii ani. Ședința Parlamentului convocată pentru luni nu a avut loc din lipsă de cvorum. În sală au fost prezenți 47 de deputați ai opoziției, în vreme ce deputații majorității au lipsit. Opoziția a adunat zeci de simpatizanți la un protest în fața Parlamentului, unde au fost concentrați și numeroși polițiști.

Your browser doesn’t support HTML5

O moțiune eșuată și un protest în fața Parlamentului

Majoritatea parlamentară a anunţat, cu puţin timp înainte de începerea şedinţei, pe care tot ea o convocase că a decis să nu se prezinte pentru că ar fi pierdere de timp. Moțiunea de cenzură depusă de PSRM, PCRM şi PLDM reprezintă „un demers neserios, demagogic și cinic”, se arată în anunţul semnat de deputaţii majorităţii. „Guvernul prin angajarea răspunderii pentru legile adoptate, nu face altceva decât să deblocheze economic țara și să îndeplinească toate angajamentele convenite cu FMI”, se arată în declarație.

Aceleași argumente au fost repetate de premierul Pavel Filip care a fost prezent în Parlament, deşi ştia că moţiunea împotriva guvernului său nu va fi dezbătută din lipsă de cvorum. Şeful cabinetului de miniştri a spus că regretă că a ratat posibilitatea de a prezenta în faţa opoziţiei discursul care demontează, susţine Pavel Filip, acuzaţiile la adresa guvernării. Totodată, premierul Filip a încuviințat decizia majorităţii parlamentare de a nu se prezenta la şedinţă, decizie despre care a spus că o ştia din timp:

Your browser doesn’t support HTML5

Protest în fața Parlamentului: „vrem miliardele înapoi”

„Cred că e o decizie corectă a majorităţii parlamentare de a nu le oferi o platformă pentru show politic celor care au înaintat această moţiune de cenzură. Această moţiune este neserioasă, demagogică şi cinică. Acest guvern nu face altceva decât să repare toate greşelile şi fărădelegile comise de ei (PSRM, PCRM şi PLDM) în trecut. Nu facem decât să executăm hotărârile adoptate de guvernul anterior.”

Pavel Filip a spus că pachetul de şapte legi pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea, ar fi fost adoptat chiar dacă nu se regăsea printre angajamentele faţă de FMI. E vorba între altele măsuri de austeritate bugetară şi transformarea în datorie bugetară a miliardelor folosite pentru salvarea de la faliment a băncilor devalizate.

Premierul a încercat să dezmintă criticile opoziției că statul pune povara recuperării „furtului miliardului” pe umerii cetățenilor:

„Dacă nu ne asumam această decizie Republica Moldova nu primea finanţare din exterior. Doar în acest an e vorba de 3 miliarde de lei, dintre care peste 1 miliard reprezintă granturi. În 2017 am fi ratat 7 miliarde de lei. Este adevărat că în 2017 va trebui să plătim din buget către BNM 700 de milioane de lei. Dar dacă nu făceam acest lucru nu primeam 7 miliarde.”

Semnatarii moţiunii de cenzură, opoziţia socialistă, cea comunistă şi liberal democrații, au condamnat manevra majorităţii. Ei au acuzat-o că nu a respectat procedurile parlamentare convocând în grabă această şedinţă într-o zi de luni când conform regulamentului parlamentarii trebuie să meargă în teritoriu. Șeful fracțiunii PLDM, Tudor Deliu a spus că membrii biroului permanent au fost anunţaţi abia în dimineaţa zilei că la va avea loc şedinţa în care se va examina moţiunea de cenzură:

„Considerăm că ceea ce s-a făcut astăzi este o ilegalitate şi este o atitudine nefastă faţă de cetăţeni. Peste o zi două legile votate de guvern vor intra în vigoare, vor avea acţiune şi că faptul s-a consumat şi moţiunea nu mai poate fi supusă dezbaterilor în parlament.”

Liderul PSRM, Igor Dodon, a avertizat cu o nouă moţiune de cenzură:

„Va fi o altă moţiune săptămâna viitoare. Nu aţi venit astăzi, nu aţi asigurat cvorum, ce e cu jocurile acestea. Aţi făcut-o repede, pe ascuns. La 9.00 aţi convocat şedinţa biroului, când nimeni nu reuşeşte. Când am ajuns la şedinţa biroului, ea deja s-a finalizat. Nu o să vă treacă chestia asta. Am discutat cu colegii din alte formaţiuni de opoziţie. La sfârşitul săptămânii înaintăm o altă moţiune. Nu o să fugiţi în fiecare zi.”

Câteva zeci de simpatizanţi ai PSRM, formaţiunii Partidului Nostru şi ai PPDA au protestat astăzi în faţa Parlamentului. Oamenii au spus că nu sunt de acord să achite, chiar dacă indirect prin taxe şi impozite, sumele dispărute în urma fraudei bancare.

Protestul a fost folosit şi ca o platformă electorală pentru candidaţii la preşedinţie a formaţiunilor care au mobilizat oamenii. Dmitri Ciubaşenco şi Igor Dodon nu au ezitat să apară în faţa protestatarilor ca să-şi facă publicitate electorală.