440 de luptători belgieni pentru ISIS au identificat autoritățile belgiene în ultimul an, iar dintre aceștia 200 sunt activi în Siria. Cooptarea tinerilor se face de cele multe ori pe internet. Experții recomandă autorităților să învestească în tehnologie pentru a contracara manipularea și cooptarea tinerilor de către organizațiile teroriste prin internet, dar și pentru a lupta împotriva terorismului cibernetic. Rami Efrati este membru al Institutului internațional de luptă împotriva terorismului din Israel și este expert în tehnologie cibernetică. A fost șeful diviziei civile din cadrul Biroului guvernamental de luptă împotriva infracțiunilor cibernetice din Israel. Expertul, care a lucrat în armata israeliană peste 28 de ani, deținând poziții cheie în serviciile secrete israeliene, avertizează că investițiile in noile tehnologii, deși extrem de necesare, nu vor fi de ajuns. „Cetățenii trebuie să coopereze cu guvernele în culegerea și împărtășirea informațiilor despre activități sau persoane suspecte”, afirmă Efrati într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Multă lume discută despre amenințări armate sau atacurile militare. Dar victimele atacurilor teroriste, atacurilor cibernetice sunt de cele mai multe ori civile.
Rami Efrati: „Sectorul civil este cel mai atacat peste tot în lume. Mulți ani s-a crezut că statele, armatele sunt atacate și, de aceea, abordarea a fost mereu militară (in Israel, de exemplu). Am constatat în timp că pagubele cele mai mari provin din atacarea sistemelor financiar (băncile, mai ales), energetic, medical, de transporturi. Trebuie să convingem publicul și guvernele că populația și instituțiile care o deservesc în afară de armată trebuie protejate. Pentru acest lucru trebuie să conștientizăm acestă nevoie în rândul populației, aceasta să își dorească să asigure aceste servicii, iar guvernul să pună la dispoziție fondurile necesare pentru implementarea unor programe de securizare a acestora. Ca și Israelul, Europa este atacată.
Your browser doesn’t support HTML5
Nu este un război clasic, nu simțiți această amenințare zi de zi, dar sunteți atacați, cum spuneam, în energie, în domeniul financiar, în alte domenii. Durează mult până conștientizăm pe deplin acest lucru și suntem determinați să luăm măsuri. Guvernul fiecărei țări trebuie să adopte o serie de măsuri legislative și să impună o serie de standarde, pe care să le aplice civilii. Civilii trebuie să creadă că guvernul știe ce face și să ajute guvernul prin conștientizarea situației și dorința de securizare.”
Europa Liberă: Dați-ne câteva exemple, cum suntem atacați cibernetic?
Rami Efrati: „Există câteva categorii de atacuri. Este răspândită ideea că ne atacă națiuni, state. Că ne atacă Rusia, China, Coreea de Nord etc. Dar astăzi cele mai multe atacuri vin din partea unor organizații criminale internaționale. Aceștia lucrează în ceea ce numim „darknet” și acolo pregătesc și comit atacuri cibernetice. Așa se face că primiți un email în care sunteți anunțați că un prieten care vizitează Tailanda și-a pierdut actele și are nevoie urgentă de 5 dolari. Altă dată primești un email pe care dacă il deschizi (ți se spune) o să câștigi un milion de dolari. Oamenii sunt oameni, deschid astfel de emailuri și tot sistemul de acasă sau de la serviciu este atacat. De aceea, trebuie să fim conștienți, trebuie să fim pregătiți. Nu răspundeți la astfel de emailuri. Guvernele trebuie să investească mai mult în noile tehnologii care să protejeze populația de aceste atacuri, pentru că aceste tehnologii deja sunt pe piață.”
Europa Liberă: Ați spus că guvernele ar trebui să adopte reglementări mai multe care să protejeze populația. Dar, pe de altă parte, teroriștii nu respectă regulile…Atunci, la ce bun atâtea reglementari dacă tot nu ne feresc de atacuri teroriste?
Rami Efrati: „Nu e nici o contradicție aici. Teroriștii încearcă să intre în sistemele noastre și să facă haos. Aceasta este teroarea. Teroriștii vor să ne schimbe modul de viață pe care l-am trăit până acum. Ce avem de făcut este să ne pregătim. Nu contează cine ne atacă, trebuie să fim pregătiți și protejați. Trebuie să ne protejam afacerile, viața privată, industria. Dacă merg cu trenul sau cu avionul vreau sa fiu în siguranța, la fel cu băncile. De aceea trebuie sa adoptăm reglementări. Acest lucru încercăm să îl facem în Israel.”
Europa Liberă: Cum priviți, din acest punct de vedere, al expertizei cibernetice, activitatea ISIS (sau DAESH), felul în care iși organizează ei atacurile?
Rami Efrati: „Când vorbim despre atacurile cibernetice nu vorbim doar despre atacurile clasice. ISIS sau DAESH chiar dacă nu fac atacuri prin internet ei folosesc internetul și rețelele și infrastructura existentă ca pe o armă psihologică împotriva tuturor. Nimeni nu știa de DAESH până nu au ieșit în media. De aceea și acest lucru este important și de reglementat. Ce avem voie să publicăm și ce nu.”
Europa Liberă: Care este rolul cetățenilor în acțiunile pro-securitate?
Rami Efrati: „Cetățenii trebuie să conștientizeze că nu sunt în siguranță și să le ceară guvernelor să investească în tehnologie. Cetățenii trebuie să coopereze cu guvernele în culegerea și împărtășirea informațiilor despre activități sau persoane suspecte. Sigur, aceasta va veni cu costuri în domeniul vieții private, dar dacă ne gândim că discutăm de atacuri teroriste (cyber sau nu) atunci trebui să facem din viață și conservarea civilizației în care trăim o prioritate.”