La scrutinul prezidential din 30 octombrie, Dumitru Ciubașenco va fi al șaselea pe buletinul de vot. Candidatul din partea formațiunii conduse de Renato Usatâi, promite se edifice „cea de-a patra republică moldovenească”. După ce s-a înscris în cursa prezidenţială, Ciubaşenco a declarat că pleacă definitiv din presă.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: După ce v-aţi înscris în cursa prezidenţială, aţi declarat că plecaţi definitiv din presă şi că drum de întoarcere nu ar mai exista. Cum e să faci politică în Moldova, un stat despre care se spune că e sărac şi corupt?
Dumitru Ciubașenco: „Am hotărât să-mi schimb profesia, să plec din ziaristică şi să devin politician. Sunt candidatul pentru funcţia de preşedinte din partea Partidului Nostru. Politica cum se face? Tocmai m-am întors de la o întâlnire cu concetăţenii noştri. În fiecare zi avem câte trei, patru, cinci întâlniri şi impresiile sunt mixte, controversate.
După observaţiile mele, 40% dintre oameni sunt total dezamăgiţi de politică, nu cred în nimeni. Peste tot aşa și spun: „Noi nu credem în nimeni, nu avem încredere. Ne-au amăgit. Și ne veţi amăgi şi dumneavoastră. Nu vă credem”. Şi nici nu ştii cum să răspunzi oamenilor, pentru că, dacă spui: „Nu am să vă amăgesc”, nici în aceasta nu cred. Pe de altă parte, pe aceiaşi oameni, când îi întrebi: „La alegeri veţi merge?”, spun: „Da, vom merge la alegeri”. - „Dar cum aşa? Dacă nu ştiţi pentru cine veţi vota, sunteţi dezamăgiţi”. - „Totuşi, ne vom hotărî până la alegeri”. Există această situaţie confuză: pe de o parte, oamenii nu cred în nimeni, dar pe de altă parte, totuşi au speranţa că ceva poate fi schimbat prin votul lor.”
Europa Liberă: Şi dacă dumneavoastră ajungeţi la putere, ce puteţi să schimbaţi în Republica Moldova, unde regimul este unul semiparlamentar, ar trebui să aveţi o conlucrare şi cu executivul, şi cu Legislativul.
Dumitru Ciubașenco: „Nu. Noi mergem cu un punct cheie foarte simplu, cu decretul numărul unu cu privire la dizolvarea Parlamentului. Când primim mandatul din partea cetăţenilor, vom dizolva Parlamentul. Și vom deschide calea pentru alegeri parlamentare anticipate, după care va fi formată o nouă majoritate şi un nou guvern.”
Europa Liberă: Cum dizolvaţi Parlamentul? Trebuie să aveţi argumentare juridică.
Dumitru Ciubașenco: „Avem argumentare juridică, este publicată – este o guvernare ilegală şi decretul este absolut legal. Noi facem referinţă la articolele din Constituţie care spun că suveranitatea aparţine poporului, că voinţa poporului este baza puterii de stat. Și această voinţă este exprimată prin alegeri, că poporul are dreptul să participe la guvernare în mod direct. Noi avem argumentare, avizul la acest decret, motivarea politico-juridică care este publicată. Şi oamenii sunt foarte receptivi. Ne susţin şi spun: „Foarte bine că aveţi acest instrument pentru a schimba situaţia foarte repede, căci noi nu avem timp să mai aşteptăm. Noi nu avem nevoie de luptă împotriva regimului. Noi avem nevoie de victorie şi de o victorie foarte rapidă, pentru că deja am pierdut mult timp”. Şi eu am să o fac, voi semna acest decret, având această susţinere din partea cetăţenilor, care înseamnă legitimitate absolută.”
Europa Liberă: Cât de mult abordează cetăţenii cu drept de vot problema încotro Moldova: cu Estul, cu Vestul?
Dumitru Ciubașenco: „Problemele interne sunt principalele care îi frământă pe oameni. Şi noi chemăm oamenii să nu atribuim acestor alegeri o tentă geopolitică. Este o pistă falsă. Noi spunem că aceste alegeri nu sunt despre geopolitică, nu sunt despre vectorul extern pro-Est, pro-Vest, sunt despre schimbare aici, la noi, acasă, în Moldova. Scopul principal este să schimbăm puterea, să schimbăm regimul, dar deja în alegerile parlamentare vor merge partide politice cu platforme, inclusiv cu un vector sau altul.
Poziţia mea şi poziţia Partidului Nostru constă în următoarele: trebuie să introducem un moratoriu pe discuţii geopolitice şi să stăm măcar cinci, şase, opt ani pe loc, acasă, în Moldova, să facem ordine. Apoi, poate, facem un referendum peste vreo şase-opt ani şi despre vectorul geopolitic. Preşedintele nu trebuie să dezbine şi mai departe societatea, pentru că societatea moldovenească şi aşa este dezbinată, inclusiv pe aceste criterii de orientare externă. Moldova la moment nu poate face o alegere definitivă nici într-o parte, nici în altă parte. Noi trebuie să stăm pe loc şi să facem ordine aici, în Moldova.”
Europa Liberă: Dumitru Ciubașenco s-a numărat printre jurnaliştii decoraţi cu Ordinul Republicii „pentru dezvoltarea democraţiei”. Dar aţi renunţat la înalta distincţie, invocând anumite motive. Pentru ce aţi decora ziarişti din Republica Moldova, în eventualitatea că ajungeţi în funcţia de şef de stat?
Dumitru Ciubașenco: „Nu vreau să împart pielea ursului din pădure, dar eu am simţit că Ghimpu pe atunci a vrut să corupă ziariştii, într-un fel, să-i facă mai docili. Și am refuzat acest ordin. Dar dacă un ziarist să fie decorat, să fie decorat pentru merite de viaţă, la vârsta a treia, să zicem.”
Europa Liberă: Dar ce părere aveţi despre presa din Republica Moldova?
Dumitru Ciubașenco: „Dacă luăm presa electronică, este politizată. Noi ştim despre acest holding media al lui Plahotniuc, patru sau cinci televiziuni, site-uri, bloggeri. Au şi alţi politicieni posturi de televiziune şi media. Această presă acum este folosită ca instrument în alegeri, ca o bâtă în alegeri. Și nici pe departe nu este una independentă, echidistantă şi corectă.”
Europa Liberă: Câţi bani trebuie pentru o campanie electorală? Şi cât de mult înseamnă banii ca să câştigi alegerile?
Dumitru Ciubașenco: „Desigur, fără bani nu faci campanie, dar se poate de făcut o campanie foarte modestă. Partidul Nostru aşa şi o face, activiştii din teritoriu, în mare parte, fac lucrul lor pe gratis, pe entuziasm. Spun aşa cum este. În alte partide tot lucrul este organizat numai contra bani. Plafonul este 50-60 de milioane de lei pentru campania electorală. Partidul Nostru va cheltui cu mult mai puţin, pentru că publicitatea TV este foarte scumpă. Unele posturi TV au pus nişte preţuri de 5.000 de euro un minut, 3.000 de euro. Noi nu vom plăti aceşti bani pentru televiziune. Și vom avea o campanie modestă, însă eficientă.”
Europa Liberă: Şi promiteţi să edificaţi cea de a patra republică moldovenească?
Dumitru Ciubașenco: „Da. Este următorul angajament al nostru. După dizolvarea Parlamentului, alegeri anticipate şi formarea unui nou guvern, eu propun să convocăm o adunare constituantă cu reprezentativitate foarte largă, să participe toate forţele politice, regiunile, experţi, inclusiv experţi străini, care vor elabora o nouă lege fundamentală, o nouă Constituţie, care să fie adoptată printr-un referendum naţional. Aici nu trebuie să ne grăbim. Cât trebuie, un an, doi, trei, patru ani, pentru că această Constituţie trebuie să nu dezbine societatea, să nu slăbească statul, dar, dimpotrivă, să consolideze societatea moldovenească şi să întărească statul Moldova.
Eu o numesc a patra Republica Moldova, care trebuie să fie creată pe fundamentul acestei constituţii. Prima a fost din 1918, a doua a fost Moldova sovietică, a treia Republica Moldova în care noi trăim astăzi şi noi propunem să fondăm şi să creăm o nouă Moldovă, a patra republică moldovenească. Exemple sunt şi în Europa, Franţa, de pildă, acum are a cincea republică franceză. Sunt exemple.”
Europa Liberă: Şi Moldova poate avea relaţii bune şi cu Rusia, şi cu Occidentul?
Dumitru Ciubașenco: „Nu că poate, dar trebuie să aibă relaţii bune şi cu Rusia, şi cu Occidentul. Noi nu trebuie să fim prieteni, aşa cum acum suntem, cu Occidentul împotriva Rusiei, dar şi invers, nu trebuie să facem prietenie cu Rusia împotriva Occidentului. Noi trebuie să stăm aici, la mijloc.”
Europa Liberă: Şi dacă ajungeţi preşedinte, veţi merge şi la Kremlin, şi la Casa Albă cu acelaşi mesaj?
Dumitru Ciubașenco: „Absolut. Un mesaj că noi avem Moldova noastră şi nu suntem inamici, duşmani cu nimeni. Vrem să avem relaţii bune cu toată lumea. Și cine doreşte ne susţine şi are relaţii bune cu noi.”