Iurie Leancă a promis că o să aibă o campanie prezidențială „pozitivă” și că nu o să-și atace rivalii. A făcut promisiunea, pe 30 septembrie, într-o emisiune televizată față în față cu potențiala sa contracandidată Maia Sandu. A spus, rupând cu moda moldoveană, că el va vorbi numai despre sine, despre echipa sa și despre propriile planuri. Dar fostului premier i-a luat o singură noapte ca să-și încalce promisiunea. Leancă a atacat-o pe Sandu chiar a doua zi dimineața, când și-a lansat oficial campania. A spus că ea nu are destulă experiență ca să fie președintă și că „a fost păcălită de omului Țopilor”. Sloganul de campanie al lui Iurie Leancă este „Om de Cuvânt”. Dar testul cu Politigraful arată că acest cuvânt se schimbă peste noapte.
Your browser doesn’t support HTML5
La finalul unei ediții tumultoase a emisiunii „Piatnița” din 30 septembrie, moderatorul ei, Anatolie Golea, l-a întrebat pe Iurie Leancă ce comportament o să aibă în campania electorală față de Maia Sandu, cu care se ciondănise toată emisiunea (vezi min. 57:50). „Aș dori în genere să avem o campanie pozitivă, ca fiecare să vorbească despre sine și nu despre alții după cum se obișnuiește la noi și chiar este la modă, cum să-l plesnești mai vârtos pe celălalt candidat. Nu, eu voi vorbi despre mine, despre echipa mea, despre sarcinile proprii și despre cum să le traduc în viață”, a spus Leancă.
A doua zi dimineață, fostul premier și-a lansat oficial campania electorală. „Îmi pare rău că Maia a fost păcălită de omul Țopilor, din păcate asta e realitatea și acum nu avem ce face”, a declarat Leancă (min. 48:25), la ore numărate după ce-i promisese Maiei Sandu să n-o atace. „Dacă Maia a fost păcălită așa de ușor de Năstase, atunci cum crede ea că poate negocia cu șefii de stat?”, s-a întrebat Leancă și a continuat: „Cum poate Maia să conducă cu mână de fier serviciul de securitate fără de care nu putem reforma justiția din Republica Moldova și să dăm o lovitură corupției”? „Funcția de președinte „presupune mai multă experiență în diplomație, mai multă experiență de viață și mai multă credibilitate și duritate”, a mai spus Leancă despre Maia Sandu, prima femeie care candidează cu șanse la președinție.
Leancă a devenit el însuși ținta ironiilor când partidele guvernării nu l-au mai sprijinit pentru un nou mandat, în ianuarie 2015, inclusiv propriul său Partid Liberal Democrat. I s-a spus „simplu prim-ministru” după o replică a sa când i se reproșaseră decizii controversate, ca înstrăinarea acțiunilor Băncii de Economii, garantarea împrumutului pentru băncile devalizate sau concesionarea aeroportului. Leancă s-a plâns că au existat mereu mai multe centre de putere, la partid și la guvern și că, acceptând să semneze decizii controversate, a cules ponoasele. „Unul e cu responsabilitatea, cu semnătura, cu imaginea nu neapărat pozitivă în urma unei decizii, alții contribuie la aceste decizii, fără a-și asuma și responsabilitatea finală”, a spus Leancă într-o emisiune a televiziunii Realitatea (min. 11:50), în martie 2015, când a decis să-și facă propriul partid.
„Îmi doresc să fiu un altfel de politician unde în primul rând va conta cuvântul”, declara atunci Leancă (min. 38:25). „În momentul în care îl dai, fie că e public, fie că mai puțin formal, să se știe că acest cuvânt este sigur și că voi face tot ce este posibil ca să-l implementez”, a asigurat fostul premier.
Dar încă de la despărțirea de fostul său partid, s-a confruntat cu suspiciuni că ar avea o alianță ascunsă cu oligarhul Vlad Plahotniuc, pe care le dezminte. „Din păcate, timp de un an și chiar mai mult, din moment ce am ieșit din Partidul Liberal Democrat, sunt atacat în felul acesta de dimineață până seara”, spunea Leancă și în emisiunea „Piatnița” (min. 53:25), de săptămâna trecută. „De unde ați luat că mă interesez de banii luii Plahotniuc? Nu sunt pur și simplu povești, ci acuzații sfruntate”, a mai spus fostul premier. Astă vară, el a semnat un parteneriat pentru integrarea europeană și spune că acest parteneriat este singura chestiune în care comunică cu Plahotniuc. „Interacționăm cu el în anumite chestiuni, foarte concrete, începând cu reforma justiției”, spunea Leancă.
Fostul premier confruntat cu probleme de credibilitate și-a ales în campania prezidențială sloganul: „Iurie Leancă, om de cuvânt”. Dar testul cu Politigraful arată că acest cuvânt se schimbă peste noapte și nu-i sporește nicidecum credibilitatea.
Editor: Mircea Țicudean