România. De ce are nevoie Parlamentul de vedete?

Gabriela Firea, fostă senatoare social-democrată, este un exemplu de vedetă media care a sărit din fața microfonului direct în Parlament. Nu se poate spune cu precizie ce a făcut patru ani la Senat.

Vedete cu grade diferite de notorietate ar putea primi probabil votul oamenilor în numele unui populism al soluțiilor simple.

Există o tradiție a prezenței actorilor, cântăreților și sportivilor în politica românească din ultimul sfert de secol, cărora li s-au adăugat în ultimii ani vedetele de televiziune. Partidele care îi invită pe listele lor de candidați, o fac, însă, de dragul popularității lor, nu neapărat pentru a aduce plus valoare în politica formațiunilor respective. Este o formulă brevetată de populiștii din lumea largă pentru a se apropia de electorat și eventual pentru a dezvolta o relație afectivă între partid sau chiar guvern și oamenii simpli, iar uneori chiar de a prelua din credibilitatea vedetelor dacă e cazul.

Președinta liberalilor, Alina Gorghiu, pare să intre în această paradigmă odată cu invitațiile făcute prezentatoarei de la Realitatea Tv, Denis Rifai, și Simonei Gherghe, cunoscută de la emisiunea de mare audiență intitulată „Acces Direct”, pe care o prezintă la Antena 1.

Simona Gherghe a spus că se gândește „să facă pasul”, dar nu acum, ci peste câțiva ani, în vreme ce Rifai, chiar dacă nu a dat încă un răspun, a avut deja o întâlnire cu lidera PNL.

În interiorul partidului nu toată lumea a fost fericită cu ideile președintei, care a argumentat că are „fler” la „oameni puternici şi bătăioşi” ,și că vrea să împrospăteze partidul.

Un alt prezentator, Tudor Barbu, devenit celebru la OTV, a devenit senator la alegerile din 2012, din partea Partidului Poporului, făcut de patronul televiziunii de scandal unde lucra.

Între timp a trecut la conservatori și de acolo la liberali, dar nimic altceva nu poate fi reținut din mandatul care i se termină, înainte de alegerile parlamentare, care vor avea loc pe 11 decembrie.

Gabriela Firea, fostă senatoare social-democrată, aleasă la începutul verii în fotoliul de primar general al Bucureștiului, este un alt exemplu de vedetă media care a sărit din fața microfonului direct în Parlament.

Nici despre ea nu se poate spune cu precizie ce a făcut patru ani în Senat.

Ambii au, însă, o notorietate mult mai mare decât colegii lor parlamentari, chiar dacă nu este acoperită de competențe, și pot răspunde fără complexe la orice întrebare.

Un caz aparte face Dumitru Sturzu, de la trupa HiQ, deputat social-democrat, care s-a implicat în abrogarea legii care dubla timbrul literar, fiind pe baricada opusă partidului său, și care a propus Legea voluntariatului. Social-democraților nu le-a plăcut spiritul său independent, așa că a fost nevoit să se retragă.

Cel mai vechi actor în politică este europarlamentarul Mircea Diaconu, care a făcut față unui scandal de integritate soluționat de judecători în favoarea sa. În 20 de ani de politică nu are niciun rezultat demn de amintit.

Listele de anul acesta sunt în continuare pline de vedete: Lavinia Șandru, fostă deputată democrat-liberală și devenită prezentatoare de televiziune în ultimii patru ani va candida din partea social-democraților, la fel și colegul ei Dan Bucura.

De asemenea, Oana Stănciulescu ar putea fi pe listele liberalilor, după ce ani de zile a apărut la Antena 3 și Realitatea tv, iar cântărețul de muzică populară Gheorghe Turda a anunțat că se va afla pe listele noii formațiuni cu tentă naționalistă Partidului România Unită.

Aceste vedete cu grade diferite de notorietate ar putea primi probabil votul oamenilor în numele unui populism al soluțiilor simple, în care dilemele alegătorilor nu primesc răspunsuri clare, ci o încercare artificială de apropiere a politicii de omul obișnuit.