Igor Dodon: „Trebuie să ne clarificăm cu miliardul care este pus pe spatele cetăţeanului”

Igor Dodon

Un interviu cu liderul socialiștilor, candidat la prezidențiale.

La scrutinul prezidențial din 30 octombrie Igor Dodon va fi al optulea pe buletinul de vot. Liderul socialiștilor promite să înceapă eliberarea Moldovei de guvernanții corupți și incompetenți. Iar „factorul geopolitic” ar putea juca un anumit rol eventual în al doilea tur, dacă în cursă rămân candidații opoziției de stânga și de dreapta.

Your browser doesn’t support HTML5

Prezidențiale 2016: Igor Dodon răspunde întrebărilor Europei Libere


Europa Liberă: Cât de multă şi mare dreptate au cei care spun că la aceste alegeri prezidenţiale moldovenii au de ales între Est şi Vest?

Igor Dodon: „Categoric nu sunt de acord cu această abordare. Unii încearcă să implice geopoliticul în această campanie electorală şi, în special, o face guvernarea. Dar, în mare parte, eu cred că este o luptă între opoziţie şi guvernare. Factorul geopolitic ar putea să conteze în turul doi, dacă va fi. În cazul când în turul doi va ieşi opoziţia de stânga şi de dreapta, atunci da, va fi o luptă ideologică, posibil, cu tentă geopolitică. Însă în cazul dacă va fi în turul doi opoziţia cu guvernarea, atunci nicio şansă să se încerce să se joace pe pistă geopolitică. Atunci va fi luptă între guvernare şi opoziţie.”

Europa Liberă: Recent chiar spicherul Andrian Candu declara că ruşii finanţează partide şi lideri politici. Și a vorbit şi despre faptul că mulţi de la Chişinău suspectează Rusia de manipularea mass-mediei, de propagandă.

Igor Dodon: „Guvernarea, pe parcursul ultimilor şapte ani anume, prin mesaje geopolitice şi nu prin reforme şi lucruri concrete au reuşit să convingă Occidentul să-i ajute financiar, să tolereze, chiar şi să închidă ochii la unele acte de corupţie de la Chişinău. De aceea şi Candu, şi Filip, şi alţi reprezentanţi ai guvernării încearcă să joace aceeaşi monedă, să spună că sunt riscuri geopolitice şi să-i ajute din nou din considerente geopolitice, să le dea bani Occidentul. Eu cred că Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană în această situaţie vor fi mult mai atenţi.”

Europa Liberă: Un fost premier spunea că Igor Dodon va câştiga alegerile prezidenţiale, pentru că zilnic primeşte nu numai sacul cu bani, dar şi instrucţiuni precise de la Kremlin. Ce instrucţiuni şi câţi bani vă trimit cei de la Moscova?

Igor Dodon: „Încercările de a învinui pe cineva de eşecurile proprii sunt specifice unor reprezentanţi ai clasei de guvernare de la sfârşitul anilor ’90, care acum s-au refugiat peste Prut. Noi avem capacitatea să facem campanie electorală şi niciodată, repet, niciodată în ultimii şapte ani, de când sunt implicat în politică, nu am avut consultanţi şi specialişti din afara ţării.”

Europa Liberă: Și, totuşi, sursele financiare asigură o parte a victoriei electorale, căci fără ele este greu să te promovezi într-un stat sărac cum este Republica Moldova.

Igor Dodon: „Eu atent urmăresc care sunt campaniile publicitare ale principalilor concurenţi şi vreau să vă spun că a noastră este cea mai puţin costisitoare. Noi nu suntem prezenţi la toate posturile TV, noi nu avem atâta panotaj cât au o bună parte a candidaţilor atât din partea guvernării, cât şi pretinşi ai opoziţiei. De aceea, în această campanie electorală noi venim cu un buget mult mai mic.”

Europa Liberă: Cum îi răspundeţi unui cetăţean care a constatat că politica în Moldova e o afacere, un proiect? Acel ce câştigă se stăruie mai repede să recupereze banii cheltuiţi în campania electorală, iar apoi strânge dividende timp de patru ani?

Igor Dodon: „Politica este o posibilitate de a schimba lucrurile în ţară. Eu am avut şi am avut posibilităţi şi oferte, şi acum am, să plec din ţară să fac afaceri prospere în alte domenii. Dar pentru mine politica este o modalitate de a realiza ceva pentru această ţară. Eu cred în Moldova, eu vreau ca Moldova să aibă viitor, eu vreau copiii mei să trăiască într-o ţară prosperă şi voi face tot posibilul pentru acest lucru.”

Europa Liberă: Deşi rădăcina problemelor societăţii moldave este de ordin intern – corupţia, mai ales corupţia politică, justiţia defectuoasă, ineficienţa instituţiilor de stat – candidaţii apelează la factorul extern drept la o sursă a soluţiilor. Şi o bună parte vin banii din Occident ca să fie rezolvate problemele grave ale ţării.

Igor Dodon: „Dacă nu facem reforme, Moldova nu supravieţuieşte. Şi le-am spus şi partenerilor externi, multiplilor ambasadori occidentali cu care am avut întrevederi, că principalul obiectiv al următorului preşedinte, al meu, în cazul când vom învinge în această electorală, vor fi reformele. Şi am spus de mai multe ori că acquis-ul comunitar ar fi în acest sens un lucru bun care urmează a fi implementat.”

Europa Liberă: Dar banii pentru a stârpi corupţia, pentru a relansa economia vin mai mult din partea Uniunii Europene, a partenerilor externi, cu excepţia Federaţiei Ruse.

Igor Dodon: „Haideţi să vedem care este efectul acestor bani. În şapte ani de guvernare a partidelor pro-europene bani au fost foarte mulţi, în premieră pentru Moldova în 25 de ani de independenţă, dar efect, practic, nu este. Percepţia corupţiei în Republica Moldova a crescut, situaţia în domeniul justiţiei, Procuraturii s-a înrăutăţit, în alte domenii de guvernare a instituţiilor statului, de asemenea, situaţia s-a înrăutăţit. De aceea, nu este doar problema în sursă, problema este cum se implementează, trebuie să fie voinţă politică pe intern şi lucrurile se pot schimba cu costuri nu atât de mari, dacă se doreşte.”

Europa Liberă: Şi fără bani se pot face adevărate reforme în Moldova?

Igor Dodon: „Banii sunt necesari şi Moldova va avea nevoie de bani, cel puţin, pentru infrastructură, dar nu pentru consum curent.”

Europa Liberă: O relaţie cu FMI, în caz că ajungeţi preşedinte al Republicii Moldova, cum o veţi reclădi?

Igor Dodon: „Eu am experienţă bună de colaborare cu Fondul Monetar Internaţional în perioada 2006-2009, când a fost unul din programele reuşite ale Republicii Moldova de colaborare. De aceea, consider că acordul cu FMI poate şi este necesar, însă doar în interesele naţionale ale Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Unii spun că Igor Dodon ar fi şi în buzunarul lui Vlad Plahotniuc şi că, eventual, ar putea chiar să-i facă jocul acestuia. Confirmaţi, infirmaţi aceste constatări?

Igor Dodon: „Când nu mai joacă şi nu mai ţin cont argumentele „mâna Moscovei”, „mâna lui Putin”, se ajunge la alte speculaţii. Eu am menţionat foarte clar că Partidul Socialiştilor niciodată nu a făcut coaliţie şi nu va face cu cei de la guvernare, cu oligarhii din acest Parlament. Am spus foarte clar că Dodon Igor, preşedinte, nu va înainta nicio candidatură la funcţia de prim-ministru din partea actualei majorităţi parlamentare. Şi eu mă ţin de cuvânt.”

Europa Liberă: Dacă ajungeţi preşedinte, renunţaţi la preşedinţia Partidului Socialiştilor?

Igor Dodon: „Preşedintele ţării este obligat, conform legislaţiei în vigoare, să renunţe la calitatea de membru de partid şi, evident, ne vom conforma legislaţiei. Eu cred că noi avem persoane demne de a fi preşedinte al Partidului Socialiştilor, de exemplu, avem un conducător foarte bun al fracţiunii în Parlament, doamna Greceanîi, avem tineret foarte bine pregătit, şi domnul Ciobanu, şi domnul Batrîncea. De aceea, noi nu vom avea probleme la acest capitol.”

Europa Liberă: Dar ar putea să slăbească partidul sau chiar unii deputaţi să migreze către alte formaţiuni, inclusiv către PD?

Igor Dodon: „Sper foarte mult că acest lucru este imposibil. Și noi vom face tot posibilul ca echipa să rămână intactă.”

Europa Liberă: Care va fi primul lucru pe care îl veţi face în calitate de şef al statului, dacă ajungeţi la Preşedinţie?

Igor Dodon: „Trebuie să ne clarificăm cu miliardul care este pus pe spatele cetăţeanului. Dar pentru aceasta este nevoie de echipă la Preşedinţie, trebuie să creăm o echipă de profesionişti, nu de membri de partid, dar profesionişti care îşi cunosc foarte bine meseria.”

Europa Liberă: Dar, în calitate de şef de stat, cum veţi aranja relaţiile cu Bucureştiul? Cooperarea moldo-română pe ce se va întemeia?

Igor Dodon: „Niciodată nu am fost antiromâni şi nu vom fi antiromâni. România este stat vecin, sunt prietenii noştri, sunt fraţii noştri. Relaţiile vor fi reciproc avantajoase şi de aceea vom avea relaţii bune de prietenie. Eu categoric sunt împotriva mişcărilor unioniste de orice tip – unirea cu România sau Ucraina, sau cu Rusia. Dar cu vecinii noştri, îndeosebi cu România, vom avea relaţii foarte bune.”

Europa Liberă: Şi e posibil să ai relaţii bune şi cu Bucureştiul, şi cu Moscova?

Igor Dodon: „Eu sunt ferm convins. Nu cred că relaţiile bune cu Moscova exclud relaţiile bune cu România, categoric nu poate fi o astfel de abordare.”

Europa Liberă: Cum motivaţi alegătorul să vină la alegeri? Pentru că se simte această nehotărâre a cetăţenilor cu drept de vot de a participa la scrutin.

Igor Dodon: „Discuţiile mele cu oamenii din raioane, din sate îmi demonstrează că oamenii sunt foarte motivaţi să participe masiv la aceste alegeri prezidenţiale. Mesajul meu este unul foarte simplu – noi am luptat împreună prin proteste, prin acţiuni în stradă pentru a ne întoarce dreptul la alegerea preşedintelui prin vot direct. Noi trebuie să utilizăm această şansă şi noi trebuie să facem tot posibilul ca reprezentantul opoziţiei să câştige la aceste alegeri prezidenţiale şi să începem schimbarea în Republica Moldova. Posibil, noi altă şansă nu vom avea, decât în acest an.”

Europa Liberă: Cine vă sunt concurenţii oponenţi?

Igor Dodon: „Noi sperăm să învingem în turul întâi. Oponenţi vedeţi că ei se declară diferiţi în fiecare zi. Fiecare încearcă să se plaseze ca duşmanul numărul unu al lui Igor Dodon. Îi înţeleg şi le urez sănătate.”