Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură anunță că a reluat recepționarea cererilor pentru obținerea de subvenții și așteaptă solicitările producătorilor agricoli până la sfârșitul acestei luni. Regulamentul de repartizare a banilor din fondul de subvenționare a fost modificat ieri la ședința cabinetului de miniștri, după ce mai multe asociații care reprezintă fermierii au criticat autoritățile, care au stopat în septembrie primirea cererilor pe motiv că sunt peste limita bugetului fondului de subvenționare.
Your browser doesn’t support HTML5
Fermierii care au investit în infrastructura de procesare, au sădit livezi, s-au asigurat de riscurile din agricultură sau au cumpărat tehnică performantă mai pot depune solicitări de subvenționare până pe 31 octombrie. Toate cererile lor însă sunt peste limita bugetului de subvenționare pentru anul 2016 și, prin urmare, vor fi achitate anul viitor. Nicolae Ciubuc, directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură spune că modificarea regulamentului de repartizare a subvențiilor este un răspuns dat mai multor fermieri, în opinia cărora solicitările care nu se încadrează în bugetul de subvenționare pentru 2016, vor fi ignorate.
Banii disponibili în fondul de subvenționare nu au cum să acopere cererile fermierilor, inclusiv pentru că, după asumarea răspunderii pentru un pachet de legi, guvernul a redus cu 200 de milioane de lei fondul de subvenții.
La fel, explică Nicolae Ciubuc, în acest an s-au achitat toate restanțele pentru anii 2014 și 2015, inclusiv cererile rămase fără acoperire financiară de anul trecut:
„Practic datoriile în mărime de circa 115 mii milioane de lei, toate au fost trecute în contul producătorilor agricoli, este vorba de un număr de aproximativ 1250 de solicitări sau de producători agricoli care pe parcursul ultimelor zile au primit aceste mijloace. Ceea ce înseamnă că rămân disponibile aproximativ 215 milioane de lei.”
Până în luna septembrie, agenția a recepționat în jur de 2700 de solicitări, în sumă de 415 milioane de lei. Între timp, 200 de milioane s-au tăiat, iată de ce o parte din cereri vor fi achitate anul viitor, concomitent cu cele care vor mai fi adunate până la sfârșitul acestei luni.
Nicolae Ciubuc pune că plata subvențiilor pentru cererile depuse în acest an a început, după regula- primul venit, primul servit:
„Din totalul numărului de solicitări care au fost înregistrate în acest an, am vorbit despre circa 2700 de solicitări, la ziua de astăzi aproximativ 700 sunt deja procesate, iar pentru circa 500 de solicitări depuse de către producătorii agricoli, sunt emise deja și decizii de autorizare. Valoarea acestor autorizări constituie aproximativ 50 de milioane de lei.”
Decizia autorităților de a extinde termenul de recepționare a dosarelor nu rezolvă întru totul problemele producătorilor agricoli, spune Aurelia Bondari, directoarea executivă a asociației Agroinform, or, precizează ea, fermierii care au făcut investiții în acest an mizau că își vor întoarce o parte din bani și vor putea scăpa de datorii, iar acum, nu le rămâne decât să aștepte:
„Decizia care a fost luată, de a reduce fondul de subvenționare și de a stopa recepționarea dosarelor, acest lucru a însemnat, de fapt, că oamenii care au alocat investiții și au pregătit aplicațiile, ei nu aveau nici o șansă să primească acele subvenții, nici anul curent, nici anul viitor. Dar așa, este speranța că ei vor primi în 2017 acești bani.”
Aurelia Bondari mai spune că în lipsa de fonduri suficiente apare teren pentru repartizarea inechitabila, în consecință unii fermieri mari reușesc să obțină mai mult de jumătate din subvenții, iar producătorilor mici le revin fărâmiturile sau rămân pe dinafara procesului de subvenționare. Una din soluții, spune directoarea asociației Agroinform, ar fi asocierea micilor producători agricoli, însă crede ea, acest lucru este aproape imposibil în lipsa unui program național de asistență și ghidare.