Înca de la originile internetului, din vremea cand ziarele si site-urile de informatii au permis cititorilor sa comenteze articolele, au aparut profiluri si identitati false.
Comentatori cu nume inventate au inceput sa se activeze intr-un permanent bruiaj, in special in scopuri politice. Facebook, blogurile si alte retele sociale au multiplicat înzecit fenomenul. Facebook in special, prin usurinta folosirii sale, prin gratuitate si flexibilitate a amestecat si mai mult codurile, facand din fiecare utilizator un potential jurnalist.
Comentatorii cu agenda ascunsa si identitatea falsa se numesc trolli, de la numele acelor fiinte raufacatoare din mitologia nordica, scandinava, scârboșenii anonime si ascunse care seamana dezordine printre oameni. Exact asta fac trollii de internet: seamana dezordine cu argumente mincinoase sau prezentate deformat.
Unii au un program politic foarte precis, lucru care se vede in special in vanzoleala din perioada de dinainte de alegeri, sau de mari procese, ori alte evenimente politice importante. Unii traiesc din asta, desi in general se plateste foarte prost iar conditiile sunt extrem de constringatoare.
Partidele politice sunt adevarate fabrici de trolli, iar acestia au un orar infernal (si asta spus nu doar metaforic) si sunt platiti in functie de numarul de comentarii postate, uneori chiar in functie de lungimea comentariilor, altfel zis de numarul de semne, sau -- criteriul cel mai constringator -- in functie de rezultatul produs, de reactia celor atacati.
Un mare număr de trolli au de altfel mai multe identitati si ataca cu ele in grup (sau mai degrabă in haită).
Există desigur si trolli care o fac din amuzament sau din rautate personala. Strategiile lor de atac la persoana, ad hominem, sunt uneori pur si simplu hartuiala. Nu orice comentariu anonim si rauvoitor indica insa un troll. Regula in definirea trollilor este ca ei nu cred in ceea ce scriu si in argumentele pe care le folosesc.
În ultimii ani, Rusia si China au inceput sa foloseasca masiv adevarate armate de trolli, o buna parte occidentali, pentru postarile in engleza. Interventia rusa in Ucraina, cu nesfarsitele interpretari contradictorii ale fiecarui act militar sau politic, a aratat eficacitatea unei asemenea strategii masive.
Folosirea trollilor, sau „trollingul”, face acum parte integrantă din tehnica de război numită „hibridă” a Rusiei. Trollingul e folosit pentru a stârni aversiune faţă de Occident, în special faţă de Statele Unite. Recentele revelații despre un asemenea birou cu zeci de scriitori de mesaje, lucrînd fără contract in St. Petersburg, în echipe și în ture de cîte 12 ore, plătiți în mâna în funcție de performanțe, arata ca un troll rus silitor și eficace poate cîștiga, lucrînd în ritm drăcesc, 40-45.000 ruble (sau 500 euro) pe lună.
În sfârsit, să mai spunem ca lucrînd în asemenea ritm, sub atât de multe identități schizoide, un troll poate deveni scriitor, prin disciplină, pur și simplu afinându-și stilul. La urma urmei, nu altceva a facut marele poet și scriitor portughez Fernando Pessoa, care a folosit mai bine de 70 de identităţi virtuale... sau cel putin atâtea sunt cunoscute cu certitudine.
----------------------------------------
Un grup de tineri activişti au lansat recent în Republica Moldova o aplicaţie online care este foarte utilă pentru identificarea aşa-numiţilor postaci sau trolli, cum li se mai spune, adică persoane plătite să împrăștie pe reţele sociale şi în mediul virtual idei propagandistice, manipulatoare. Odată instalată pe computer aplicația Trolles semnalează utilizatorii suspecţi, pe care ulterior îi poţi bloca sau ignora. Unul dintre autorii aplicaţiei Victor Spânu spune că năvodul propus a pescuit până acum în jur de o mie de profiluri suspecte ale trollilor.
„Profilul suspect este profilul care nu are poze reale. Sunt profiluri false administrate de careva persoane. O persoană poate să aibă în jur de 10 profile de acest gen. Cu ajutorul lor ei manipulează societatea, îşi infiltrează propriile idei. Au o activitate foarte suspectă în sens că pe Facebook sunt mai curând pasivi, în schimb sunt foarte activi în comentarii pe site-urile de ştiri. De obicei, susţin un partid anume, o idee, un actor politic sau din mediul business. Noi recomandăm ca să blocaţi acest utilizatori, să nu intraţi în discuţii cu ei, pentru că acesta este scopul lor, să atragă cât mai multă atenţie, să tulbure apele.”
Aplicaţia semnalează deocamdată doar profilurile false. Cele ale unor persoane reale care, deşi nu recunosc, dar sunt percepuți ca troli nu sunt atinse pentru a nu se trece linia roşie a dreptului la libera exprimare, spune Victor Spânu.
El notează că în Republica Moldova, aşa numiţii postaci sau troli, s-au multiplicat, de curând, şi sunt din ce în ce mai toxici. Ei acţionează de regulă orchestrat şi se presupune că ar fi plătiţi de politicieni ca să le facă imagine şi să atace concertat oponenţii. Victor Spânu crede că practica a fost preluată din Federaţia Rusă unde se ştie că există o armată masivă de trolli care împrăștie în lumea virtuală ideile propagandistice ale Kremlinului.
„Trolii s-au născut în Federația Rusă în forma pe care o avem noi în Moldova. S-au înmulțit în statele din fosta URSS şi au ajuns şi la noi. Personal am observat acest fenomen un an în urmă, când un profil m-a cerut în prieteni. Am analizat un pic acel profil şi am observat că fotografiile pe care le utilizează sunt ale unui videobloger cunoscut din Rusia. Pasul doi a fost să analizeze activitatea acelui utilizator. Am observat că are un laitmotiv, susţine cu multă ardoare un politician de la noi din Moldova. mi-am dat seama că este cel mai probabil un trol, un postac plătit. A fost şocant să descopăr că el şi acum este activ pe forumuri, în comentariile ştirilor. Deci, ei au continuitate. În general băieţii sunt foarte organizaţi. Cred că au şi un oficiu pentru că se observă că acţionează în comun, se susţin unii pe alţii. Cred că au o strategie şi scopuri bine definite.”
De ce sunt periculoși acești trolli? Pentru că provoacă polemici inutile în care dacă te implici rişti să-ţi consumi nu doar timpul, dar şi nervii cu o persoană care e plătită anume pentru acest scop, spune Victor Spânu. Acesta este însă pericolul cel mai mic pe care îl comportă. Răul cel mare pe care îl cauzează este că postacii încearcă să intervină în conştiinţa oamenilor.
„Ei manipulează opinia publică, destabilizează baza informațională, ne distrag atenţia de la lucruri importante. Ei fac propagandă anumitor partide politice. Iar cel mai negativ efect pe care îl au este atunci când ei pun la îndoială realitatea. Ei luptă cu realitatea până la urmă. Tu ştii vădit că un personaj este rău, dar ei sunt în stare să pună în realitate acest lucru şi încet îţi şterg graniţa dintre rău şi bun. Respectiv, avem astăzi ce avem în Moldova – un calambur, nu ştim cine e bun, cine e rău. Şi probabil ei îşi îndeplinesc scopul cu brio.”
Cum răul alteori vine cu binele lui, măsluirea şi manipularea au reversul benefic – de cele mai dese ori ele lovesc ca bumerangul în cei care le lansează şi asta este singura consolare pentru victimele postacilor.