De ce nu e căldură în toate școlile din Republica Moldova?

Autoritțile din Chișinău toate cele 132 de şcoli şi 157 de grădiniţe din oraș au fost conectate la căldură. În ultimele zile, pe timp de noapte, temperaturile au coborât în majoritatea raionalelor sub pragul înghețului, totuși mai rămân încă instituții unde sezonul de încălzire nu a început. Tamara Grejdeanu a căutat să afle care sunt motivele și relatează:

Chiar dacă au lemne și cărbune în depozite ca să pornească centralele autonome ori dispun de contracte cu furnizorii de agent termic, managerii mai multor instituții școlare și preșcolare nu se grăbesc sa înceapă sezonul de încălzire. Asta pentru că posibilitățile bugetelor îi determină să facă economii, mi-au explicat responsabili de la direcțiile raionale de educație. Căldura poate fi pornită oricând, doar că în acest caz, administrațiile nu sunt sigure că vor putea achita facturile pentru lunile de iarnă, spune Iurie Voinov, specialist la direcția învățământ a Consiliului Raional Orhei:

„Toate instituțiile sunt pregătite să se conecteze, numai că aici, fiecare instituție, reieșind din sărăcia noastră, numără banii și mai fac economii. Care sunt cu cărbune, au procurat tot. În oraș, iată toate instituțiile sunt conectate, dar avem o instituție care nu este conectată din cauză că n-o să le ajungă banii până la sfârșitul anului, asta este situația. Mai întind, până când se va face și mai frig.”

La Liceul Teoretic Mihail Lomonosov din Orhei, adaugă Iurie Voinov, administrația a hotărât, de comun acord cu părinții, să nu pornească deocamdată încălzirea. Și asta pentru ca să nu ajungă să aleagă între căldură și salariile profesorilor. Directoarea, Frătescu Maria spune că a fost o înțelegere pentru ultimele două săptămâni, dar de azi, mai ales în orele dimineții, sălile de clasă vor fi încălzite:

„La noi era în clasă călduț și era rezistență, astăzi dimineață eu am dat pe o oră, două încălzirea, ca să vedem cum lucrează sistemul. Cred că în fiecare zi, câte puțin o să încălzim. Pe primul plan eu pun salariile și apoi condițiile de plătit, și apa, și lumina, și căldura.”

Experiența liceului Mihail Lomonosov din Orhei este oarecum tipică. Bugetele instituțiilor se formează funcție de numărul de elevi, însă sediile care trebuie întreținute au o capacitate mult mai mare. Școlile mici, spune Simion Cardașin, de la direcția educație Telenești, mai au resurse bugetare maxim până la sfârșitul lunii decembrie, unele însă au intrat deja în incapacitate de plată:

„Școala de la Sărăteni n-are cu ce achita paiele la moment, cu toate că înțelegerea este, acoperirea financiară nu este. Și mai este o școală, acolo are cu ce începe, până la anul nou poate să o atindă.”

La Strășeni și Edineț este aceeași situație. Ion Recean, șeful direcției educație din raional Drochia spune că administrațiile mai multor licee au planificat din noiembrie începutul sezonului de încălzire, în speranța că temperaturile din octombrie vor fi generoase și vor economisi astfel resurse pentru lunile de iarnă:

„În unele școli s-a preconizat ca căldura să fie dată după vacanță, neștiind cum o să fie iarna, speră acum s-o mai întindă. Vedeți că mai este furnizorul de gaze, cum este contractul, unii au încheiat de la data de 20, alții de la 1 noiembrie. S-a discutat, unde apar probleme, se poate de mai scurtat lecțiile cu 5 minute.”

Informația de care dispun autoritățile locale arata că majoritatea instituțiilor de învățământ sunt pregătite să pornească încălzirea, dacă sunt luați în considerare parametri tehnici, spun reprezentanții direcțiilor raionale de educație. Câte sunt școlile care amână startul sezonului de încălzire pentru că nu au suficiente resurse în buget, asemenea date lipsesc deocamdată.