Statul major al armatei ruse a anunțat o așa-numită „pauză umanitară” în orașul sirian Alep

La Moscova, statul major al armatei ruse a anunțat o așa-numită „pauză umanitară” în orașul sirian Alep. Militarii ruși și sirieni nu vor bombarda orașul pe 20 octombrie, între orele 8 și 16, pentru ca cei bolnavi și răniți să poată fi evacuați, a declarat șeful comandamentului operativ al statului major, general-locotenentul Serghei Rudskoi, citat de Interfax.

La Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, a declarat că pauza anunțată de Rusia „ar fi un lucru bun”, dar a avertizat că „este cam scurtă și întârziată”. El a spus că scopul forțelor ruse și siriene este ca „prin înfometare să constrângă opoziția și civilii” să părăsească zona.

SUA și țările UE au declarat că atacurile forțelor guvernamentale siriene susținute de Rusia împotriva cartierelor deținute de rebeli la Alep ar putea fi calificate drept crime de război.

Presa occidentală a comparat bombardamentele de la Alep cu cele din Groznîi, din 1999, în urma cărora capitala cecenă a fost făcută una cu pământul.

La rândul său, ambasada Rusiei în Statele Unite consideră că anume Groznîi poate deveni un exemplu pentru Alep. „Groznîi este acum un oraș pașnic, modern și înfloritor. Oare nu aceasta este soluția pe care o căutăm cu toții?”, se spune într-o postare a ambasadei ruse pe pagina sa oficială din Twitter.