La Las Vegas a avut loc miercuri noapte ultima dezbatere televizată între republicanul Donald Trump și contra-candidata democrată Hillary Clinton.
Donald Trump a declarat din nou că ar putea să nu recunoască rezultatul alegerilor din 8 noiembrie – o declarație și poziție fără precendent în istoria modernă americană. Președintele Barack Obama l-a criticat deja pe Trump pentru faptul că pune sub semnul întrebării onestitatea alegerilor, atrăgând atenția că prin astfel de declarații lovește în esența democrației americane.
Your browser doesn’t support HTML5
Poziția lui Trump este dezbătută acum pe larg de televiziunile internaționale dar mai ales de presa americană. Institutul „Brenner pentru Justiție” de la New York a publicat între timp un studiu care arată că incidentele de fraudare a alegerilor au reprezentant în America 0,00004 până la 0,00009 la sută din neregulile consemnate, relatează Reuters. Cifrele sunt susținute de investigațiile făcute de Washington Post și Universitatea statului Arizona, cu privire la alegerile prezidențiale din 2000 – 2014.
La Bruxelles, Maia Sandu avertizează că alegerile prezidențiale are putea fi fraudate
În cursul dezbaterii, fostul secretar de stat Hillary Clinton l-a acuzat direct pe președintele rus Vladimir Putin că ar fi responsabil de atacurile cibernetice împotriva partidului democrat și a unor personalități politice. Clinton a susținut că „președintele Putin, personal” ar fi ordonat publicarea unor mesaje cibernetice furate, pentru a sprijini campania rivalului ei republican Donald Trump.
Your browser doesn’t support HTML5
Atît Rusia cât și Trump au respins categoric, în trecut, aceste acuzații.
Donald Trump, în cursul dezbaterii de la Las Vegas, a declarat că „nu-l cunoaște pe Putin”, dar că relații mai bune cu Rusia nu ar strica Statelor Unite. Mai mult, el a susținut că liderul rus „nu are nici un respect pentru Hillary (Clinton) sau pentru președintele (Barack) Obama” și că i-ar fi „dus de nas” de fiecare dată.
Your browser doesn’t support HTML5
Desigur, s-au discutat și alte subiecte importante în dezbatrea de 90 de minute: imigrație, acorduri de liber schimb, redresarea economiei și finanțarea diverselor programe sociale (cum ar fi asigurarea de sănătate sau pensiile). Dreptul de a purta arme.
Și dreptul la avort, context în care Hillary Clinton, pledând pentru acest drept, a reamintit că statul nu are ce căuta în viața intimă a unei femei și unei familii așa cum s-a întimplat în România „unde avortul era interzis” sau China, care a impus politica unui copil unic.