Premierul român Dacian Cioloș a declarat luni că nu a discutat cu unioniștii care au manifestat în weekend la București pentru că nu dorește să intre în dezbateri electorale, iar Guvernul actual mai are doar două luni până la alegeri și nu ar fi putut vorbi despre ceea ce se va întâmpla după parlamentare, relatează Agerpres.
„Vă reamintesc că la Chișinău sunt alegeri prezidențiale în acest weekend. La noi se intră în campanie electorală în curând. Cred că astfel de discuții trebuie să aibă loc cu liderii de partide politice exact așa cum s-a întâmplat și e foarte bine așa'', a spus Dacian Ciololș, relatează Agerpres.
La sfîrșitul săptămânii, la București, Platforma Unionistă „Acțiunea 2012” a organizat o serie de manifestații în sprijinul uninii Republicii Moldova cu România și a cerut partidelor de la București să-și „asume unirea ca proiect de țară”. Nici un partid parlamentar român nu are unirea în programul său. Excepție face Mișcarea Populară, condusă de fostul președinte al României, Traian Băsescu.
Duminică, George Simion, liderul „Acțiunii 2012” și alți unioniști s-au întîlnit cu reprezentanții mai multor partide parlamentare și extra parlamentare.
Cu această ocazie, senatoarea social-democrată Ecateria Andronescu a declarat că există „foarte multe posibilități de a deschide relațiile de colaborare dintre România și Republica Moldova”, relatează Agerpres.
Andronescu, reprezentând cel mai mare partid parlamentar la întâlnirea cu „unioniștii”, a mai declarat că unele solicitări ale acestora, cum ar fi ca Basarabia să fie cuprinsă în sărbătorile Unirii Mari, de la 1918, sunt legitime. „Eu cred că este o greșeală că n-au fost cuprinse idei și acțiuni și în legătură cu Basarabia și ar trebui să corectăm aceste lucruri, după cum și ideea de a avea niște responsabili, fie din guvern, fie din partidele politice care să se ocupe de relația cu Republica Moldova'', a adăugat ea.
Andronescu a susținut că, în zilele următoare, se va găsi în programul președintelui PSD, Liviu Dragnea, o modalitate de a se întâlni cu unioniștii. Ea a mai declarat că PSD este deschis și la propunerea privind o declarație a Parlamentului, în privința unirii României cu Republica Moldova.
Partidul Național Liberal, a doua forță din Parlamentul României, nu a avut o întâlnire cu reprezentanții unionștilor, fiind, potrivit lui George Simion, „singurul partid cu care nu s-a găsit un limbaj comun", relatează Agerpres.
Comentariile în preasa de luni de la București, au fost reținute, chiar sceptice cu privire la șansele unui proiect unionist. Pentru Ioana Ene Dogioiu de la Ziare.com ar fi vorba de un proiect „otrăvit”, o „utopie” care „nu ar salva R.Moldova, dar exista toate premisele ca ea sa scufunde Romania”.
În cotidianul Adevărul, europarlamentarul Cristian Preda, membru în Comisia de politică externă, întors dintr-o delegaţie la Chişinău, spune că tema unirii cu România nu există pe agenda dezbaterilor electorale de acolo. „La Chişinău sunt două mari teme de campanie: pe de o parte, dacă se va continua Acordul de Asociere cu UE, acord care a produs efecte pozitive. Sau, pe de altă parte, dacă moldovenii vor alege un candidat pro-Moscova pentru prima dată după 25 de ani de când au obţinut independenţa. Deci nu vorbeşte nimeni de unire şi e o iluzie să crezi că această temă poate fi forţată“, a spus Cristian Preda pentru „Adevărul“.
Iar Mălin Bot, redactor-șef online la cotidianul România liberă, comentează: „Ușor cu unirea pe scări. S-ar putea să ne tragă Putin toate clapele!”