Bulgaria sprijină semnarea acordului de liber schimb între Uniunea europeană și Canada [CETA] considerând că acest document va avea un efect benefic asupră economiei naționale. Sofia a salutat decizia guvernului canadian de a elimina în 2017 vizele pentru toți cetățenii bulgari.
Primul ministru Boiko Borisov a declarat săptămâna trecută că a obținut, în cadrul unei convorbiri telefonice, un acord de principiu din partea omologului său canadian Justin Trudeau pentru o scutire totală a vizelor la sfârșitul anului viitor.
Your browser doesn’t support HTML5
Majoritatea deputaților din coaliția de centru-dreaptă aflată la guvernare au respins cererea opoziției ca poziția oficială a țării să fie supusă votului Parlamentului la baza unui raport guvernamental despre consecințele acordului. Cererea a mai fost sprijinită de partidul turc și de Blocul patriotic.
Adoptând o poziție antieuropeană și pro-rusă, foștii comuniști și ultranaționaliștii din „Ataka” au acuzat guvernul Borisov de trădare națională. Președinta Partidului Socialist, Kornelia Ninova, a declarat că anularea regimului de vize reprezintă un preț prea mic pentru semnarea acordului. Ea a avertizat că CETA va avea efecte negative asupră economiei bulgare.
„Călătoriile în Canada, a spus Ninova, nu reprezintă decât jumătate de procent din toate călătoriile în străinătate ale cetățenilor bulgari, iar exportul în aceasta țară – o zecime de procent din volumul total”. În Bulgaria însă vor putea pătrunde produse agricole ieftine modificate genetic.
Cei din partidul GHERB, Blocul reformator și MDL, partidul etnicilor turci și musulmanilor, au declarat că acordul, cel mai ambițios încheiat vreodată de UE în domeniul serviciilor și investițiilor, va avea un efect pozitiv pentru economia bulgară. Prin aplicarea acestuia, se vor elimina peste 99% din taxele vamale și se vor crea oportunități remarcabile atât pentru comerțul cu mărfuri, cât și pentru cel cu servicii și investiții.
Un studiu întocmit de Comisia europeană împreună cu guvernul canadian estimează crearea de noi venituri de peste 19 miliarde de euro. Exporturile europene vor crește. Ca urmare, CETA înseamnă dezvoltare economică și noi locuri de muncă, a declarat primul ministru Boiko Borisov.