Duminică, cetăţenii cu drept de vot sunt chemaţi să-şi aleagă preşedintele. Campania pentru prezidenţiale a pornit la drum cu 12 candidaţi, iar astăzi în listă ar trebui să se regăsească doar nouă. Cum s-a văzut această perioadă în teritoriu? O discuție cu jurnalistul Victor Cobăsneanu, redactorul şef al săptămânalului „Observatorul de Nord” de la Soroca.
Victor Cobăsneanu: „A fost o campanie, după cum și ne aşteptam, un pic mai agitată. Am avut parte de mai multe surprize. Şi chiar vreau să vă zic că și acum suntem în aşteptarea altor surprize.”
Europa Liberă: Vă referiţi la retragerea concurenţilor?
Victor Cobăsneanu: „Nu numai la retragerea concurenţilor. Am avut surprize chiar de la începutul campaniei. Pe mine personal m-a mirat faptul că doamna Maia Laguta, care este cunoscută, probabil, mai bine la Ciocana sau la Buiucani, a putut să adune atâtea mii de semnături în favoarea candidaturii sale. Pe când, un ditamai ex-premier Vasile Tarlev sau o politiciană cu experienţă ca Vitalia Pavlicenco, nu au putut face acest lucru. Eu, de exemplu, nu aş dramatiza atât de mult situaţia şi aş zice că alegerile de duminica aceasta sunt cruciale.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: După mai mulţi ani li s-a redat cetăţenilor dreptul să-şi aleagă direct preşedintele. S-a explicat şi pe îndelete ce înseamnă acest lucru, de fapt? Cât de importantă este miza acestor alegeri?
Victor Cobăsneanu: „Eu nu cred că a fost timp suficient, dar, totodată, nu cred că cetăţeanul nostru nu este pregătit şi nu îşi dă seama de ceea ce se întâmplă. Am fost într-un sat cam uitat de lume şi m-a mirat că o doamnă de vârsta a treia chiar m-a întrebat: „De ce, domnule, s-a retras Marian Lupu?”. Adică, şi în cel mai îndepărtat sat oamenii trăiesc cu politica şi îşi dau bine seama de ceea ce se întâmplă. Sigur că nu a fost o campanie atât de îndelungată, dar, totodată, oamenii au înţeles mesajul.”
Europa Liberă: Dar de unde se informează alegătorii? În ce măsură sunt informaţi?
Victor Cobăsneanu: „Probabil, radioul, televiziunea. Deşi, în multe sate din raionul Soroca sau de la nordul Republicii Moldova, nu toate posturile TV sunt privite, din motive tehnice, de către mulţi cetăţeni. În această campanie electorală, în primul rând, graţie jurnalismului de investigaţie sau jurnaliştilor de investigaţie, chiar s-a lucrat foarte bine. Pe de altă parte, Comisia Electorală Centrală, cu părere de rău, nu prea a aplecat urechea la ceea ce au scris jurnaliştii de investigaţie. Fiindcă, dacă respectau întocmai legea, din cei zece candidaţi puteam să rămânem numai cu vreo trei-patru. Jurnaliştii şi-au făcut meseria, dar, cu părere de rău, CEC a procedat după principiul câinele latră, caravana merge.”
Europa Liberă: Oricum, nouă candidaţi e mult, e puţin din punctul dumneavoastră de vedere?
Victor Cobăsneanu: „Pentru Republica Moldova sunt cam mulţi. Patru-cinci pe o parte, să zicem, şi doi-trei pe altă parte puteau să-şi unească forţele, să-l facă pe alegător să aleagă dintr-un număr mai mic de candidaţi. Cetăţeanul ar fi avut de câştigat, fiindcă acum candidatul „X” nu se deosebeşte cu nimic de candidatul „Y”, ambii sunt buni. Şi omul este pus în situaţia să aleagă. Deşi eu nu aş zice că sunt buni, fiindcă în ultimii ani noi alegem din cei mai răi pe cei mai puţini răi.
Chiar şi alegerea aceasta, din cel mai puţin rău, ca să aleagă, omul trebuie să se gândească foarte mult. Şi îmi rămâne să sper că în cabina de vot foarte multă populaţie va lua decizia corectă. Dintre cunoscuţii mei, dintre oamenii care nu prea cochetează cu politica mi-au spus că decizia o vor lua chiar acolo, în cabina de vot. Fiindcă ei cred că trei-patru candidaţi, dacă sunt de dreapta sau doi-trei de stânga, merită votul lor.”
Europa Liberă: Dar ce a deosebit această campanie? Dacă ne referim la cadouri electorale, întâlniri cu alegătorii, sub semnul presiunii, resurse administrative folosite, le-aţi observat în teritoriu, la Soroca, de exemplu?
Victor Cobăsneanu: „La Soroca, cu părere de bine, nu a ajuns doamna Popenco să împartă, să deschidă magazine sociale, să facă mare tam-tam pe tema aceasta. În rest, resursele administrative da, bineînţeles, au fost utilizate, dar un pic mai ascuns. Eu vreau să zic că în provincie nu e atât de uşor să încalci legea atât de flagrant, adică, legea este încălcată subtil.”
Europa Liberă: Pentru că oamenii se cunosc unul pe altul?
Victor Cobăsneanu: „Oamenii se cunosc unul pe altul. Şi, vă spun încă o dată, chiar şi în cel mai îndepărtat şi uitat sat oamenii se descurcă. Eu vreau să zic că o mare importanţă va avea votul celor indecişi. Fiindcă electoratul indecis, în opinia mea, este un electorat conştient. Dacă ar fi fost inconştient, spunea şi el într-o doară, răspundea la întrebări că va vota pentru „X” şi „Y” şi gata. Dar spunând că este indecis, înseamnă că el este un electorat care gândeşte.
Cu siguranţă, numărul mare de scrutine pe care le-am avut în ultima vreme, şi ordinare, şi, mai ales, neordinare nu au trecut pe lângă urechea şi pe lângă mintea alegătorului simplu. Omul deja este calificat. Oamenii s-au dezmeticit, au înţeles că pot să atace, nu numai să se apere. Şi nu întâmplător la multe întâlniri unii politicieni au fost huiduiţi, chiar fiind deprinşi înainte să fie aplaudaţi. Şi huiduiala nu a fost numai de aceea că oamenii au fost împinşi din spate de unele partide politice, aceasta a fost o huiduială care venea din suflet.”